ARTIS in voorjaarsbloei

Tulpen, irissen, aconieten, sneeuwklokjes, kievitsbloemen en narcissen: ARTIS staat dit voorjaar weer volop in bloei. Onder leiding van ARTIS-hoveniers hielpen leerlingen van groenscholen afgelopen najaar in totaal 130.000 bollen te planten. De aankomende maanden ontluiken er wel 160 verschillende soorten en variëteiten, waaronder 85 soorten tulpen, in de bloembedden van ARTIS.  In de late 19de eeuw werd de compositie van bloemperken – de horticultuur – als een echte kunstvorm gezien. Voortbordurend op die traditie legt ARTIS tegenwoordig opnieuw kleurrijke bloemperken aan, die eigentijds worden uitgewerkt.

 

Een wandeling door bloeiend ARTIS

Het ARTIS-Park bestaat al bijna 179 jaar, en planten hebben naast dieren een centrale rol.  Ieder perk krijgt zijn eigen sfeer en kleurschakeringen. Vanaf de Hoofdentree word je verwelkomd door de kleurencombinatie rood en zachtgeel, afkomstig van de speciaal gekweekte ARTIS-tulp.  In de Hollandse Tuin zijn historische tulpsoorten te zien en stinzenplanten. Dat zijn verwilderde knol- en bolgewassen die vaak te vinden zijn bij oude ‘stinzen’ (landhuizen) en landgoederen.
In de meivakantie kan iedere bezoeker bij de Hoofdentree een bloeiroute meenemen. Met de wandelroute en bloeikalender ineen, ontdekken bezoekers alles over bloemen, hun bestuiving en de natuur. 

 

Bestuiving
Wie langer blijft stilstaan bij de bloemen, ziet insecten nectar eten. Dat is belangrijk  voor de bestuiving. Het stuifmeel van bloemen zit vol eiwitten die onder meer aan de larven van bijen worden gevoerd. De korrels plakken aan de pootjes of het lijf van de insecten. Daarmee bestuiven ze de stamper van andere bloemen. Als planten genoeg energie van de zon hebben opgeslagen, kunnen ze bloeien. De bloeiers  met hun geuren trekken allerlei dieren aan zoals vlinders en hommels die zich aan de zoete nectar tegoed doen en daarmee de biotoop verrijken. 

 

In ARTIS inspireren en stimuleren wij een breed publiek verantwoordelijk met natuur om te gaan. ARTIS met haar 26 rijksmonumenten bestaat uit een historisch stadspark, het internationaal bekroonde museum ARTIS-Micropia en het Artisplein met het aanliggende ARTIS-Groote Museum, ARTIS-café restaurant de Plantage en de ARTIS-Studio. ARTIS, dat sinds 1838 bestaat, is een stichting en een officieel erkend goed doel met het CBF-Keur en de ANBI-status.