Top 10 langste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 langste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10. Vorige week bespraken we de top 10 van hoogste indoor achtbanen in de wereld.

 

#10: Eurosat – Europa-Park (900 m)

Eurosat werd gebouwd in 1989 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan is gelegen in een grote witte bol, waarin de 900 meter lange track volledig is gelegen. Via een spiraallift gaan de treintjes naar boven tot een hoogte van 25,5 meter, waarna de lange afdaling van 3 minuten en 18 seconden volgt. Deze verloopt volledig in het donker. Tijdens deze afdaling wordt er een snelheid van 60 km/u behaald en worden er krachten tot 4G opgemeten. Eurosat kan met wel 7 treinen rijden waarin telkens 16 personen passen. Hiermee kan een capaciteit van 1500 personen per uur bereikt worden.

 

#9: Tron Lightcycle Power Run – Shanghai Disneyland (966 m)

Tron Lightcycle Power Run werd gebouwd in 2016 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland. De motor coaster wordt tot een snelheid van 95,4 km/u gelanceerd in een overdekte hal. Bij de lancering wordt een hoogte van 23,8 meter bereikt, waarna de achtbaan in een donker indoorgedeelte verdergaat. Bezoekers leggen de 966 meter lange achtbaantrack af op een futuristische motor gebaseerd op de film Tron.

 

#8: Space Mountain – Walt Disney World (974,1 m)

Space Mountain is een duellerende achtbaan die gebouwd werd in 1975 door Walter Elias Disney in Magic Kingdom, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De duellerende achtbaan heeft twee achtbaantracks: Alpha is de linkerhelft van Space Mountain en Omega is de rechterhelft. Omega heeft een tracklengte van 971,1 meter, Alpha heeft een tracklengte van 974,1 meter. De rit duurt van 2 minuten en 35 seconden is bij beide achtbanen hetzelfde. Space Mountain is 27,4 meter hoog en behaalt een snelheid van 43,5 km/u. Het parcours loopt volledig in het donker.

 

#7: Space Mountain: Mission 2 – Disneyland Paris (1000 m)

Space Mountain: Mission 2 werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de track van 1 kilometer lang gaan de bezoekers 3 keer overkop. Het ritje duurt 2 minuten en 5 seconden en verloopt volledig in het donker. Space Mountain wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter.

 

#6-5: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World & Disneyland Paris (1037,2 m)

Rock ‘n’ Roller Coaster in Walt Disney World en Rock ‘n’ Roller Coaster in Disneyland Paris zijn identiek en hebben daarom dezelfde lengte. Ze delen samen de 5de plaats in deze lijst.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een lengte van 1037,2 meter en wordt volledig in het donker afgelegd, het ritje duurt 1 minuut en 22 seconden. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Disneyland Paris:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een lengte van 1037,2 meter en wordt volledig in het donker afgelegd. Het ritje duurt 1 minuut en 10 seconden.
De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM)-lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies.

 

#4-3: Space Mountain – Tokyo Disney & Hong Kong Disneyland (1051,6 m)

Space Mountain in Tokyo Disney en Space Mountain in Hong Kong Disneyland zijn even lang en delen daarom samen de 3de plaats in deze top 10.

 

Space Mountain – Tokyo Disney:

Space Mountain werd ontworpen door Walter Elias Disney en werd geopend in 1983 in Tokyo Disneyland, een pretpark van het Japanse Tokyo Disney resort. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 40 seconden verloopt volledig in het donker.

 

Space Mountain – Hong Kong Disneyland:

Space Mountain werd gebouwd in 2005 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en werd geopend in Hong Kong Disneyland. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 30 seconden verloopt volledig in het donker.

 

#2: Temple of the Night Hawk – Phantasialand (1174 m)

Temple of the Night Hawk werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is 1174 meter lang en heeft 3 lifthills. Een ritje op de achtbaan duurt maar liefst 4 minuten en dit gebeurt volledig in het donker. De maximale snelheid van Temple of the Night Hawk is 46,5 km/u en de achtbaan heeft een maximale hoogte van 11,7 meter. Er kan een capaciteit van 1800 personen per uur bereikt worden. Temple of the Night Hawk is de langste achtbaan ter wereld waarbij de rit in volledige duisternis verloopt.

 

#1: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (1279,6 m)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan is maar liefst 1279,6 meter lang en een ritje duurt dan ook 4 minuten. Mindbender bereikt een hoogte van 44,2 meter door middel van een bandenlift en behaalt tijdens de afdaling een snelheid van 96,6 km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark.

 

Verleden:

In 1977 werd Space Mountain geopend door Walt Elias Disney in Disneyland, een pretpark van het Disney Californië resort. De achtbaan had een lengte van 1054,3 meter en een snelheid van 51,5 km/u. Het ritje duurde 2 minuten en 48 seconden en er konden 2000 mensen per uur op de achtbaan. De achtbaan verliep volledig in het donker en er was muziek in de treinen. In 2003 werd de achtbaan volledig afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar gebouwd door het Canadese bedrijf Dynamic Attractions. Deze nieuwe achtbaan werd gebouwd in 2005.

 

Toekomst:

In de laatste 10 jaar is er slechts 1 nieuwe achtbaan bijgekomen en maar liefst 7 van de 10 achtbanen in de lijst zijn gebouwd voor 2000. Daarvan werden er 5 voor 1990 gebouwd en nog eens 2 werden gebouwd in de jaren zeventig. We kunnen gerust spreken van een stokoude top 10. Momenteel zijn er nog geen projecten bekend die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden en het ziet er ook niet meteen naar uit dat dit zal gebeuren.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.