Afscheid van een nostalgische achtbaan

Een nieuw pretparkseizoen is op komst. Dat betekent uiteraard de verwelkoming van heel wat nieuwe attracties. Nieuwe attracties wil helaas ook zeggen dat we af en toe afscheid moeten nemen van klassiekers, die hun pensioenleeftijd eervol bereikt hebben. Onlangs was het de beurt aan de attractie Afterburner uit Amerikaanse pretpark Fun Spot Indiana.

 

De achtbaan Afterburner uit het Amerikaanse Fun Spot (Indiana) ging onlangs tegen de vlakte.
Deze attractie werd gebouwd in 1977 en was het originele prototype van de shuttle loop, een achtbaantype ontwikkeld door de bouwer Arrow Development (Arrow Dynamics).

De eerste rondjes draaide deze achtbaan in 1977 in het park Circus world “Boardwalk and Baseball”. Toen ging deze attractie door het leven onder de naam “The Zoomerang”.

In 1990 werd The Zoomerang gesloten en verhuisde vervolgens naar Fun Spot Indiana, waar ze van 1991 tot en met 2008 menig bezoeker kon vermaken onder de naam Afterburner.

 

2008 was meteen het laatste jaar waarin deze achtbaan geopend was voor het publiek. Vanaf 2009 ging de attractie onherroepelijk dicht. In 2017 werd uiteindelijk besloten om de baan te slopen, een triest moment voor de ware Arrow Dynamics-fan.

 

De achtbaan had een lengte van 193,5m, een hoogte van 17,1m, 1 inversie-element en behaalde een topsnelheid van 72,4 km/h. De lancering werd gerealiseerd door 2 aparte (elektronische) Winch lanceringselementen.

Met de sluiting van Afterburner blijven er nog maar 3 exemplaren operationeel van dit type wereldwijd. In Europa kan je er bijvoorbeeld nog eentje terug vinden in het Britse Blackpool Pleasure Beach onder de naam Revolution.

 

 

Bron: Historic coaster Foundation