Top 10 snelste niet gelanceerde achtbanen van de wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het nieuwe pretparkseizoen en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de 10 snelste achtbanen in de wereld met een klassieke lifthill. Vorige week bespraken we de top 10 van snelste gelanceerde achtbanen in de wereld.

 

#10: Shambhala – PortAventura Park (134 km/u)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan behaald een snelheid van 134 km/u en heeft een hoogte van 76 meter die bereikt wordt door een kettinglifthill. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost. Shambhala is de snelste en hoogste niet gelanceerde achtbaan van Europa.

 

#9: Coaster Through the Clouds – Nanchang Wanda Park (136 km/u)

Coaster Through the Clouds is een achtbaan die voor de meeste fans waarschijnlijk vrij onbekend zal zijn. De achtbaan werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Chinese pretpark Nanchang Wanda Park. Coaster Through the Clouds heeft een snelheid van 136 km/u en is 1556 meter lang. De hoogte van 74 meter wordt bereikt door middel van een kabellifthill en de achtbaan heeft een drop van 78 meter. De steilste drop is 78 graden en een ritje op de achtbaan duurt ruim 4 minuten.

 

#8-6: Titan – SFOG, Goliath – SFMM & Phantom’s Revenge – Kennywood (136,8 km/u)

Phantom’s Revenge in Kennywood, Goliath in Six Flags Magic Mountain en Titan in Six Flags Over Texas hebben alle drie dezelfde snelheid en delen samen een 6de plaats.

 

Phantom’s Revenge – Kennywood:

Phantom’s Revenge werd in 1991 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Amerikaanse pretpark Kennywood. De achtbaan heeft een snelheid van 136,8 km/u en is 975,4 meter lang. Phantom’s Revenge behaald door middel van een kettinglifthill een hoogte van 48,8 meter. Door optimaal gebruik te maken van het terrein heeft de achtbaan wel een daling van 69,5 meter. In 2001 veranderde de Amerikaanse achtbaanbouwer Morgan de achtbaan. De 4 loopings werden verwijderd, de drop werd een klein beetje dieper gemaakt en de achtbaan werd een paar meter langer gemaakt. De schouderbeugels werden vervangen door heupbeugels.

 

Goliath – Six Flags Magic Mountain:

Goliath werd in 2000 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Giovanola in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. De achtbaan heeft een snelheid van 136,8 km/u en is 1371,6 meter lang. Goliath behaald een hoogte van 71,6 meter door middel van een kettinglifthill en heeft een daling van 77,7 meter. De achtbaan heeft een maximale drop van 61 graden en behaald een capaciteit van 1600 personen per uur.

 

Titan – Six Flags Over Texas:

Titan werd in 2001 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Giovanola in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas. De achtbaan behaald een snelheid van 136,8 km/u en is maar liefst 1619,1 meter lang. Titan behaald een hoogte van 74,7 meter door middel van een kettinglifthill en heeft een daling van 77,7 meter. De achtbaan heeft een tunnel van 36,6 meter en behaald een capaciteit van 1600 personen per uur.

 

#5: Intimidator 305 – Kings Dominion (144,8 km/u)

Intimidator 305 is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in 2010. De achtbaan is gelegen in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. Intimidator 305 heeft zijn naam niet gestolen en is behoorlijk intimiderend met een snelheid van 144,8 km/u en een track van 1554,5 meter lang. Daarnaast heeft Intimidator 305 een hoogte van 93 meter die bereikt wordt met een kabellift en heeft een drop van 91,4 meter. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken en heeft veel twists en hoge G-krachten. Intimidator 305 heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#4: Leviathan – Canada’s Wonderland (148,1 km/u)

Leviathan is de snelste achtbaan van Canada en is gelegen in Canada’s Wonderland. De achtbaan behaald een snelheid van 148,1 km/u en is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard (B&M). De achtbaan bereikt met een kettinglift een hoogte van 93,3 meter. Daarnaast is de achtbaan met zijn 1672,1 meter alles behalve kort te noemen. Leviathan is genoemd naar een zeemonster uit de Tenach (Joodse Bijbel) en het Oude Testament. De achtbaan heeft 28 miljoen dollar gekost en opende in 2012.

 

#3: Millennium Force – Cedar Point (149,7 km/u)

Millennium Force is gebouwd in het millenniumjaar 2000, destijds als 3de snelste achtbaan in de wereld en de snelste achtbaan met een volledig circuit. Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en behaald een snelheid van 149,7 km/u. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter staat Millennium Force op de 8ste plaatst in de top 10 van hoogste achtbanen in de wereld en het was destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. Millennium Force is de snelste achtbaan ter wereld met een kabellift. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#2-1: Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land & Fury 325 – Carowinds (152,9 km/u)

Steel Dragon 2000 in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en Fury 325 in het Amerikaanse pretpark Carowinds zijn beiden even snel en delen daarom de 1ste plaats.

 

Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land:

Steel Dragon 2000 werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Morgan in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en verbrak bij opening alle records van Millennium Force dat 2,5 maanden eerder opende in Amerika. Het moest de ultieme achtbaan worden op alle vlakken. De achtbaan behaald een snelheid van 152,9 km/u en was bij opening en nu nog steeds de snelste achtbaan ter wereld met een kettinglift. De achtbaan was met 97 meter eveneens de hoogste achtbaan ter wereld met een volledig circuit en met de lengte van bijna 2,5 kilometer is het nog steeds de langste achtbaan ter wereld, al 18 jaar lang. Steel Dragon 2000 is genoemd naar het jaar waarin die gebouwd werd (2000). In het Verre Oosten was het jaar 2000 het jaar van de draak (Dragon).

 

Fury 325 – Carowinds:

Fury 325 is gebouwd door de Zwitserse achtbaan bouwer Bolliger & Mabillard (B&M) en opende in 2015 in Carowinds gelegen in Amerika. De achtbaan behaald een snelheid van 152,9 km/u en evenaart daarmee het snelheidsrecord van Steel Dragon 2000 van snelste achtbaan ter wereld met een kettinglift. Buiten de grote snelheid heeft de achtbaan een hoogte van 99,1 meter wat het de hoogste achtbaan ter wereld maakt met een lifthill. Net zoals Steel Dragon 2000 heeft Fury 325 een zeer lang parcours van meer dan 2 kilometer en staat daarmee in de top 5 van langste achtbanen ter wereld.

 

 

 

De toekomst:

Dit is een zeer jonge top 10, want 9 van de 10 achtbanen zijn gebouwd na het jaar 2000. In 2015 (Fury 325) en 2016 (Coaster Through the Clouds) kwamen er nog nieuwe achtbanen in de lijst bij. De laatste 5 jaar hadden we 4 nieuwe entries wat zeer veel te noemen is. Het Poolse pretpark Energylandia zal in 2018 een spectaculaire achtbaan openen die gebouwd zal worden door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan krijgt een snelheid van maar liefst 140 km/u en wordt 77 meter hoog. Hiermee wordt het zowel de snelste als hoogste niet gelanceerde achtbaan van Europa. Hij zal ook deze top 10 binnenkomen op een 6de plaats.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.