Top 10 snelste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 snelste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10. Vorige week bespraken we de top 10 van snelste niet gelanceerde achtbanen in de wereld.

 

#10-9: Motorbike – Happy World & Star Ripper – Star Fantasy Port (72 km/u)

Motorbike Roller Coaster in Happy World en Star Ripper in Star Fantasy Port, hebben beide dezelfde snelheid en delen daarmee de 9de plaats.

 

Motorbike Roller Coaster – Happy World:

Motorbike Roller Coaster werd gebouwd in 2011 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het pretpark Happy World in de Chinese provincie Jiangsu. De achtbaan wordt door middel van een hydraulische lancering tot een snelheid gebracht van 72 km/u en een hoogte van 14,4 meter. De track van 597,6 meter is gelegen in een grote indoorhal waar ook verschillende andere attracties terug te vinden zijn.

 

Star Ripper – Star Fantasy Port:

Star Ripper werd met de jaarwisseling van 2017 geopend in het Chinese pretpark Star Fantasy Port. De rollercoaster heeft een snelheid van 72 km/u en een hoogte van 30 meter. Tijden de rit van 550 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop en er is 1 lange tunnel. Star Ripper is gelegen in een indoor pretpark.

 

#8: El Loco – Adventuredome (72,4 km/u)

El Loco is gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Amerikaanse pretpark Adventuredome. De achtbaan wordt via een kettinglift omhoog getakeld tot een hoogte van 27,4 meter. Tijdens de afdaling van 90 graden wordt een snelheid bereikt van 72,4 km/u. El Loco heeft een track van 396,2 meter, een gekantelde bocht naar buiten en 2 Dive Loops. De achtbaan heeft muziek in de karretjes en is gelegen in een overdekte hal samen met de rest van het pretpark.

 

#7: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd. In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, ditmaal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM-lancering, sindsdien gebeurd de volledige achtbaanrit in het donker.

 

#6-5: Flight of Fear – Kings Island & Flight of Fear – Kings Dominion (86,9 km/u)

Flight of Fear in Kings Island en Flight of Fear in Kings Dominion zijn identiek en hebben daarom ook dezelfde snelheid. De twee achtbanen delen samen de 5de plaats in deze lijst.

 

Flight of Fear – Kings Island:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de track van 824,5 meter gaan de inzittenden 4 keer overkop en krijgen ze tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

Flight of Fear – Kings Dominion:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de track van 824,5 meter gaan de inzittenden 4 keer overkop en krijgen ze tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

#4-3: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World & Disneyland Paris (91,7 km/u)

Rock ‘n’ Roller Coaster in Walt Disney World en Rock ‘n’ Roller Coaster in Disneyland Paris zijn identiek en hebben daarom dezelfde snelheid. Ze delen samen de 3de plaats in deze lijst.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Rock ‘n’ Roller Coaster is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Disneyland Paris:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Rock ‘n’ Roller Coaster is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

#2: Tron Lightcycle Power Run – Shanghai Disneyland (95,4 km/u)

Tron Lightcycle Power Run werd gebouwd in 2016 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland. De motor coaster wordt tot een snelheid van 95,4 km/u gelanceerd in een overdekte hal. Bij de lancering wordt een hoogte van 23,8 meter bereikt waarna de achtbaan in een donker indoor gedeelte verder gaat. Bezoekers leggen de 966 meter lange achtbaantrack af op een futuristische motor gebaseerd op de film Tron.

 

#1: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (96,6 km/u)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan behaald een snelheid van 96,6 km/u door middel van een 44,2 meter hoge bandenlift. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark.

 

 

Verleden:

In het verleden bestond een achtbaan in het Japanse Fantasy Dome Tomakomai die volledig overdekt was. De indoor coaster werd in 1990 gebouwd door de Japanse achtbaanbouwer Togo. Deze achtbaan had een snelheid van 90,1 km/u en was 35,1 meter hoog. De steilste drop op het 745,2 meter lange parcours had een hellingsgraad van 50 graden. Met deze statistieken zou de achtbaan de 5de plek veroverd hebben mocht deze nog hebben bestaan.

 

Toekomst:

Eerst en vooral hebben we Star Ripper in het Chinese pretpark Star Fantasy Port die de nieuwkomer van 2017 wordt en die we eerder al in de lijst bespraken. Deze achtbaan komt binnen op een gedeelde 9de plaats.

In 2018 opent er in Qatar een nieuw pretpark dat volledig indoor zal komen te liggen. Het pretpark zal de naam Adventure Island krijgen en daar komen 2 of 3 achtbanen. Een van die achtbanen wordt Dragonfire en deze zal gebouwd worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides. De exacte snelheid van de achtbaan is nog niet geweten maar wel dat deze een hoogte zal krijgen van 60 meter. Verder zal de achtbaan ook een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering bevatten die de achtbaantrein tot op een grote spike zal lanceren. De snelste indoor achtbaan ter wereld heeft een hoogte van 44,2 meter, het lijkt er dus sterk op dat deze nieuwe achtbaan met een hoogte van 60 meter ruim het huidige snelheidsrecord van 96,6 km/u zal verbreken en daarom over de magische grens van de 100 km/u zal gaan.

Verder heb je ook nog Mission Ferrari in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De achtbaan wordt gebouwd door de Canadese attractiebouwer Dynamic Attractions en wordt de eerst SFX Coaster ter wereld. De achtbaan had in 2016 moeten openen maar de bouw ligt al sinds eind 2015 stil, het is onduidelijk wanneer de achtbaan zal openen of wanneer er verder gewerkt zal worden. Mission Ferrari zal maar liefst 5 verschillende lanceringen bevatten en een hele boel speciale elementen. De achtbaan zal een snelheid behalen van 72 km/u en wordt 541,8 meter lang. Mission Ferrari zal een drop track, tilt track en 2 inversies bevatten.

Een andere waarschijnlijke nieuwkomer in 2017 is een nieuwe achtbaan in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. Daar wordt momenteel gewerkt aan een namaak indoor Boomerang Coaster die wordt gebouwd door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment. De achtbaan zal waarschijnlijk een snelheid hebben van ongeveer 80 km/u waardoor die op de 8ste plaats zou kunnen binnenkomen.

 

Door de jaren heen:

De laatste jaren zijn er een aantal nieuwe achtbanen bij gekomen in deze lijst en ook voor de toekomst staan er nieuwe projecten op de planning zoals Dragonfire, Mission Ferrari en Star Ripper. Toch valt het ook op dat 5 van de 10 achtbanen voor het jaar 2000 zijn gebouwd en dat er zelf nog twee achtbanen bij zitten die al meer dan 30 jaar bestaan. De snelste indoor achtbaan ter wereld staat al 32 jaar op de eerste plaats te pronken en zo kunnen we toch wel stellen dat we van een oude top 10 mogen spreken die stilaan een aantal nieuwe achtbanen mag verwelkomen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.