Top 10 snelste gelanceerde achtbanen van de wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het nieuwe pretparkseizoen en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de 10 snelste gelanceerde achtbanen in de wereld. Vorige week bespraken we de top 10 van snelste niet-gelanceerde achtbanen van Europa.

 

#12-10: Extreme Rusher, Bullet Coaster & OCT Thrust SSC1000 – Happy Valley (133,6 km/u)

Extreme Rusher in Happy Valley in de Chinese provincie Beijing, Bullet Coaster in Happy Valley in de Chinese provincie Shenzhen en OCT Thrust SSC1000 in Happy Valley in de Chinese provincie Wuhan zijn alle drie even snel.

 

Extreme Rusher – Happy Valley:

Extreme Rusher werd in 2011 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley in de Chinese provincie Beijing. De achtbaan wordt door middel van gecompresseerde lucht tot een snelheid van 133,6 km/u gelanceerd en heeft een lengte van
850 meter. Extreme Rusher is 52 meter hoog en heeft een drop van 60 meter die 8 meter onder de grond gaat.

 

Bullet Coaster – Happy Valley:

Bullet Coaster werd in 2012 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley in de Chinese provincie Shenzhen. De achtbaan wordt door middel van gecompresseerde lucht tot een snelheid van 133,6 km/u gelanceerd en heeft een G-kracht van 4,5. Bullet Coaster is 60 meter hoog en heeft een drop van 67,4 meter die 7,4 meter onder de grond gaat.

 

OCT Thrust SSC1000 – Happy Valley:

OCT Thrust SSC1000 werd in 2014 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley in de Chinese provincie Wuhan. De achtbaan wordt door middel van gecompresseerde lucht tot een snelheid van 133,6 km/u gelanceerd en heeft een
G-kracht van 4,5. OCT Thrust SSC1000 is 60 meter hoog en heeft een drop van 67,4 meter die
7,4 meter onder de grond gaat.

 

#9: Catapult – Sun Tzu Cultural Park & Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Catapult Roller Coaster in het Chinese pretpark Sun Tzu Cultural Park en Furius Baco in het Spaanse PortAventura Park zijn beide even snel.

 

Furius Baco – PortAventura Park:

Furius Baco werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135 km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld en de 2de snelste achtbaan van Europa. Furius Baco behaalt zijn topsnelheid van 135 km/u in 3,5 seconden door middel van een hydraulische lancering. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides.

 

Catapult Roller Coaster – Sun Tzu Cultural Park:

Catapult Roller Coaster stond gepland voor 2016 in het nieuwe Chinese pretpark Sun Tzu Cultural Park en is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide. Catapult Roller Coaster behaalt een snelheid van 135 km/u door middel van een lancering met gecompresseerde lucht. Het is de 2de snelste achtbaan ter wereld die gebruikmaakt van gecompresseerde lucht tijdens de lancering. De achtbaan is 60 meter hoog en heeft een lengte van 930 meter.

 

#7-6: Tower of Terror II & Superman: Escape from Krypton (160,9 km/u)

Tower of Terror II in het Australische pretpark Dreamworld en Superman: Escape from Krypton in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain hebben beiden een even hoge snelheid.

 

Tower of Terror II – Dreamworld:

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gebouwd in het Australische pretpark Dreamworld en is de snelste achtbaan van Oceanië. Tower of Terror II behaalt een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden en was destijds de snelste achtbaan ter wereld. Met een hoogte van 115 meter komt de achtbaan in het select clubje van de 5 achtbanen die hoger zijn dan 100 meter. Bezoekers worden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering is de baan wel hoger dan dat het treintje effectief komt. De eigenlijke val is hierdoor ‘maar’ 100 meter. Tower of Terror II wordt gelanceerd door een Lineaire Synchrone Motor (LSM). In 2010 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid, waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain:

Superman: Escape from Krypton is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelijkaardig aan Tower of Terror II en opende in hetzelfde jaar (1997) in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen een jaar werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaalt een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden. De achtbaan is 11,5 meter hoger dan Tower of Terror II en is daarmee 126,5 meter hoog. De feitelijke afdaling is met 100 meter gelijk aan zijn Australische broer. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. Superman: Escape from Krypton wordt gelanceerd door een Lineaire Synchrone Motor (LSM). In 2011 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid, waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#5: Dodonpa – Fuji-Q Highland (172 km/u)

Dodonpa is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening (eind 2001) met 172 km/u het wereldrecord van “snelste achtbaan ter wereld” van Tower of Terror en Superman: Escape from Krypton. Dodonpa is nog steeds de snelste achtbaan van Oost-Azië en behaalt zijn topsnelheid van 172km/u in amper 1,8 seconden, wat het de krachtigste lancering ter wereld maakt. Geen enkele achtbaan in de wereld versnelt sneller dan Dodonpa, die een gemiddelde versnelling heeft van 26,5 m/s². Deze krachtige lancering wordt bereikt door middel van gecompenseerde lucht. Dodonpa is de snelste achtbaan ter wereld die wordt aangestuurd met gecompresseerde lucht. In 2016 werd bekendgemaakt dat de lay-out van Dodonpa aangepast zal worden zodat deze nog spannender wordt.

 

#4: Gelanceerde achtbaan – Ferrari Land (180 km/u)

In 2017 zal het Spaande PortAventura Resort een tweede pretpark openen genaamd Ferrari Land. In dit nieuw pretpark zal een achtbaan geplaatst worden die een snelheid van 180 km/u haalt. Dit zal het de snelste achtbaan van Europa maken. De achtbaan wordt 112 meter hoog en zal het best te vergelijken zijn met Top Thrill Dragster en Kingda Ka. De achtbaan zal echter niet gebruikmaken van een hydraulische lancering, maar wel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM). Dit maakt het de snelste achtbaan ter wereld met een LSM-lanceringsysteem.

 

#3: Top Thrill Dragster – Cedar Point (193,1 km/u)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point dat als enige pretpark twee achtbanen in deze top 10 heeft staan. Bezoekers worden door middel van een hydraulische lancering in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd, waardoor Top Thrill Dragster de 3de snelste achtbaan ter wereld is. Met zijn hoogte van 128 meter is het bovendien de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en is in het thema van een dragrace. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel, waardoor veel achtbaanfans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#2: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (206 km/u)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka is gebouwd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en was de eerste achtbaan ter wereld die met 206 km/u de magische grens van de 200km/u overschreed. De achtbaan wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206 km/u gelanceerd door middel van een hydraulische lancering, wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt. Buiten de indrukwekkende snelheid is deze achtbaan met een hoogte van maar liefst 139 meter al 11 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#1: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (240 km/u)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Formula Rossa is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides die maar liefst de volledige top 3 van snelste achtbanen ter wereld gebouwd heeft. Formula Rossa behaalt zijn snelheid van 240 km/u in 4 seconden tijd door middel van een hydraulische lancering en is daarmee al 8 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de recordbrekende achtbaan. De achtbaan gaat niet alleen snel maar is ook de 7de langste achtbaan ter wereld met een lengte van 2 kilometer. In onderstaande video zijn tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en diens ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start- en finishstrook op het legendarische Duitse racecircuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een lancering met gecompresseerde lucht een snelheid halen van 216,9km/u, wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9km/u in 2,5 seconden niet aankon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160km/u, wat behaald werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en sloot de achtbaan om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn om deze zeer locatieafhankelijke achtbaan te kopen.

 

De toekomst:

De top 3 is ondertussen al 8 jaar niet meer gewijzigd, maar in 2016 (Catapult Roller Coaster) en 2017 (Ferrari Land) zijn er nog wel telkens nieuwe achtbanen in de top 10 gekomen. Er worden dus nog regelmatig nieuwe snel gelanceerde achtbanen gebouwd. 8 van de 10 snelste gelanceerde achtbanen zijn ook na 2000 gebouwd. Dodonpa zal in 2017 een aangepaste lay-out krijgen, het is nog niet duidelijk of de lancering hetzelfde blijft. Dit zou naast de achtbaan in Ferrari Land misschien nog een extra wijziging in de top 10 kunnen zijn.

 

De verschillende lanceersystemen bij een achtbaan:

Er zijn 8 verschillende lanceertechnieken bij een achtbaan: Een hydraulische lancering, een lancering met gecompresseerde lucht, een lancering met een Lineaire Synchrone Motor (LSM), een lancering met een Lineaire Inductiemotor (LIM), een lancering door middel van banden, een lancering door middel van een vallend gewicht, een vliegwiellancering en een lancering door middel van een elektrische lier. De snelste achtbaan ter wereld is gebouwd met een hydraulisch lanceersysteem. De krachtigste lancering die er momenteel bestaat wordt bereikt door middel van gecompresseerde lucht.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de Roller Coaster DataBase (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.