Top 10 hoogste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 hoogste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10. Vorige week bespraken we de top 10 van snelste indoor achtbanen in de wereld.

 

#10-9: Space Mountain – Walt Disney World & El Loco – Adventuredome (27,4 m)

De beide tracks van Space Mountain in Walt Disney World en El Loco in Adventuredome zijn even hoog en delen daarom samen een 9de plaats.

 

Space Mountain – Walt Disney World:

Space Mountain is een duellerende achtbaan die gebouwd werd in 1975 door Walter Elias Disney in Magic Kingdom, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbanen zijn 27,4 meter hoog en behalen een snelheid van 43,5 km/u. De linkerbaan heeft de naam Alpha gekregen en is 974,1 meter lang, de rechterbaan heeft de naam Omega gekregen en is 971,1 meter lang. Het parcours loopt volledig in het donker.

 

El Loco – Adventuredome:

El Loco is gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Amerikaanse pretpark Adventuredome. De achtbaan wordt via een kettinglift omhoog getakeld tot een hoogte van 27,4 meter. Tijdens de afdaling van 90 graden wordt een snelheid bereikt van 72,4 km/u. El Loco heeft een track van 396,2 meter, een gekantelde bocht naar buiten en 2 Dive Loops. De achtbaan heeft muziek in de karretjes en is gelegen in een overdekte hal samen met de rest van het pretpark waar ook nog een andere achtbaan staat die eveneens in deze lijst terug komt.

 

#8: Canyon Blaster – Adventuredome (28,7 m)

Canyon Blaster is gebouwd in 1993 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Amerikaanse pretpark Adventuredome. De achtbaan wordt via een kabellift omhooggetrokken tot een hoogte van 28,7 meter en heeft een drop van 20,1 meter. Tijdens deze drop wordt een snelheid van 66 km/u behaalt. Canyon Blaster is 738,5 meter lang en gaat maar liefst 4 keer overkop. De achtbaan is gelegen in een overdekte hal samen met de rest van het pretpark waar ook nog een andere achtbaan staat die eveneens in deze lijst terug komt.

 

#7: Star Ripper – Star Fantasy Port (30 m)

Star Ripper wordt geopend in 2017 in het Chinese pretpark Star Fantasy Port. De rollercoaster heeft een hoogte van 30 meter en een snelheid van 72 km/u. Tijden de rit van 550 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop en er is 1 lange tunnel. Star Ripper is gelegen in een indoor pretpark.

 

#6-5: Space Mountain – Tokyo Disney & Hong Kong Disneyland (30,5 m)

Space Mountain in Tokyo Disney en Hong Kong Disneyland zijn even hoog en delen daarom samen de 5de plaats in deze top 10.

 

Space Mountain – Tokyo Disney:

Space Mountain werd ontworpen door Walter Elias Disney en werd geopend in 1983 in Tokyo Disneyland, een pretpark van het Japanse Tokyo Disney resort. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 40 seconden verloopt volledig in het donker.

 

Space Mountain – Hong Kong Disneyland:

Space Mountain werd gebouwd in 2005 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Hong Kong Disneyland. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 30 seconden verloopt volledig in het donker.

 

#4: Space Mountain: Mission 2 – Disneyland Paris (32 m)

Space Mountain: Mission 2 werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Space Mountain wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter. Tijdens de track van 1 kilometer lang die volledig in het donker afgelegd wordt gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#3: Supersonic Odyssey – Berjaya Times Square Theme Park (38 m)

Supersonic Odyssey werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Maleisische pretpark Berjaya Times Square Theme Park. De achtbaan heeft een hoogte van 38 meter en behaalt een snelheid van 70 km/u. De rit start meteen met een Heartline Roll nog voor de trein op de bandenlift is gekomen. Het achtbaan parcours is in totaal 800 meter lang en bevat ook nog een Looping en Corkscrew, goed voor een totaal van 3 inversies. Supersonic Odyssey is gelegen in een overdekte hal waar ook de rest van het pretpark te vinden is.

 

#2: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd. In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, dit maal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM lancering, sindsdien gebeurd de volledige achtbaanrit in het donker.

 

#1: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (44,2 m)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan wordt via een bandenlift tot een hoogte van 44,2 meter gebracht waarna een drop volgt met een snelheid van 96,6 km/u. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark.

 

 

Verleden:

In het verleden bestond een achtbaan in het Japanse Fantasy Dome Tomakomai die volledig overdekt was. De indoor coaster werd in 1990 gebouwd door de Japanse achtbaanbouwer Togo. Deze achtbaan had een hoogte van 35,1 meter en een snelheid van 90,1 km/u. De steilste drop op het 745,2 meter lange parcours had een hellingsgraad van 50 graden. Met deze statistieken zou de achtbaan op een 4de plek veroverd hebben mocht deze nog hebben bestaan.

 

Toekomst:

Eerst en vooral hebben we Star Ripper in het Chinese pretpark Star Fantasy Port die de nieuwkomer van 2017 wordt en die we eerder al in de lijst bespraken. Deze achtbaan komt binnen op een gedeelde 7de plaats.

In 2018 opent er in Qatar een nieuw pretpark dat volledig indoor zal komen te liggen. Het pretpark zal de naam Adventure Island krijgen en daarbinnen komen 2 of 3 achtbanen. Een van die achtbanen wordt Dragonfire en deze zal gebouwd worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides. Veel over de achtbaan is nog niet geweten, maar wel dat deze een hoogte zal krijgen van 60 meter en een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering zal bevatten. Hiermee zal de achtbaan met grote voorsprong op nummer 1 komen te staan in deze lijst.

Een andere waarschijnlijke nieuwkomer in 2017 is een nieuwe achtbaan in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. Daar wordt momenteel gewerkt aan een namaak indoor Boomerang Coaster die wordt gebouwd door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment. De achtbaan zal waarschijnlijk een hoogte hebben van ongeveer 35 meter, hierdoor zou die op een 4de plaats kunnen binnenkomen.

 

Door de jaren heen:

In 2017 zal er een nieuwe achtbaan in deze lijst komen, maar het valt op dat er toch 6 van de 10 achtbanen voor het jaar 2000 zijn gebouwd en dat er zelfs vier achtbanen bij zitten die al meer dan 30 jaar bestaan. De oudste achtbaan in deze lijst staat er zelf al meer dan 40 jaar! De hoogste indoor achtbaan ter wereld staat al 32 jaar op de eerste plaats te pronken en zo kunnen we toch wel besluiten dat we van een ‘oude’ top 10 mogen spreken.

Verder valt het op dat 4 van de 10 achtbanen de Space Mountain’s zijn van uit de Disney parken die zo toch veel vertegenwoordigd zijn in de lijst. Ook opvallend is dat het overdekte Amerikaanse pretpark Adventuredome twee achtbanen mag vertegenwoordigen in deze lijst en dat de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf nog steeds de twee hoogste indoor achtbanen ter wereld heeft gebouwd.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.