Restauratie ARTIS-Aquarium stap dichterbij

ARTIS ontvangt een eenmalige tegemoetkoming van 2,3 miljoen euro van de Gemeente Amsterdam. ARTIS gaat dit bedrag gebruiken voor de restauratie van het ARTIS-Aquarium, dat in zeer slechte staat verkeert. ARTIS-directeur Haig Balian: “Na twee grote subsidiekortingen in een paar jaar van in totaal 1,9 miljoen is de rek er echt uit. Het sluiten van het Aquarium is nu van de baan.”

 

Het cultureel en levend erfgoed van ARTIS, midden in de stad, is nu veiliggesteld. Het Aquarium, geopend in 1882, is een monumentaal gebouw, dat hoognodig gerenoveerd moet worden. Zoutwatercorrosie heeft de catacomben, waarop de historische aquaria en grote zaal rusten, aangetast. Het gebouw zal met grote aandacht voor duurzaamheid gerestaureerd worden.

ARTIS trekt haar bezwaar tegen de in april 2015 vastgestelde subsidiekorting van structureel 1 miljoen euro per jaar in en kan nu bestendig aan haar vernieuwingen bouwen.

De verbondenheid tussen ARTIS en de Gemeente Amsterdam is groot. In 2014 gaf ARTIS een deel  van haar ruimte, waar ze weinig van heeft, ‘terug’ aan de stad door het Artisplein vrij toegankelijk te maken. Bewoners én bezoekers van Amsterdam maken hier veel gebruik van. Juist in de huidige tijd, waarin de mens zo allesbepalend is, is de rol van ARTIS in de stad van fundamenteel belang. In ARTIS inspireren en stimuleren wij een breed publiek verantwoordelijk met natuur om te gaan. 

ARTIS is een ontmoetingsplek waar we de natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt.

ARTIS heeft nog steeds geld nodig voor de toekomst. Om te blijven bestaan en te blijven vernieuwen. Zodat nu en in de toekomst in Nederland een plek bestaat waar nieuwe generaties het belang van de natuur, en de wereld om zich heen, leren kennen en kunnen ervaren.