Top 10 snelste spinning coasters ter wereld

Het nieuwe jaar is aangebroken, gisteren was je misschien nog bij familie of vrienden, maar vandaag moet je waarschijnlijk al weer gaan werken. Op deze eerste maandag van het jaar proberen wij de pijn te verlichte met onze wekelijkse top 10. Wij zochten uit welke de snelste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10. Vorige week bespraken we nog de top 10 van oudste stalen achtbanen in de wereld.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond de verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coaster opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10: Dragon, Sky Spin, Salama, Whirlwind, Spider, Winjas… (60 km/u)

Omdat er een aantal achtbanen een gedeelde 10de plaats hebben, is de top 10 wat langer geworden dan normaal. Ook reizen er nog een aantal spinning coasters op de kermis rond die kopieën zijn van een van deze achtbanen en dus even snel zijn. Deze kermis achtbanen gaan we hier echter niet allemaal opnoemen om de lijst toch iets of wat te kunnen beperken.

 

Winjas Force – Phantasialand:

Winjas Force is de linkerhelft van de duellerende spinning coasters de Winjas, de andere helft heeft als naam Winjas Fear. Ondanks dat het een attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winjas werden gebouwd in 2002 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winjas Force heeft een snelheid van 60 km/u en is 17,4 meter hoog. De spinning coaster begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winjas Force heeft een tracklengte van 410 meter en eindigt met een zijwaarts tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurd in het donker.

 

Spider – Lagoon:

Spider werd gebouwd in 2003 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Amerikaanse pretpark Lagoon gelegen in de staat Utah. De spinning coaster heeft een snelheid van 60 km/u en een hoogte van 15,5 meter. Spider is 424 meter lang en heeft een maximale drop van 50 graden.

 

Whirlwind – Seabreeze:

Whirlwind werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides en geopend in 2004 in het Amerikaanse pretpark Seabreeze gelegen in de staat New York. De spinning coaster is net dezelfde als Spider en heeft dus eveneens een snelheid van 60 km/u en een hoogte van 15,5 meter. Whirlwind is 424 meter lang en heeft een maximale drop van 50 graden. Voordat de spinning coaster in Seabreeze terecht kwam had het een zonnig leven in Spanje waar de achtbaan rondreisde met foorkramers van kermis tot kermis.

 

Steel Dragon – Waldameer:

Steel Dragon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Amerikaanse pretpark Waldameer gelegen in de staat Pennsylvania. De spinning coaster is net dezelfde als Spider en heeft dus eveneens een snelheid van 60 km/u en een hoogte van 15,5 meter. Steel Dragon is 424 meter lang en heeft een maximale drop van 50 graden.

 

Salama – Linnanmäki:

Salama werd gebouwd in 2008 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Finse pretpark Linnanmäki. De spinning coaster behaalt een snelheid van 60 km/u tijdens de first drop van 17 meter hoog. Het parcours van 420 meter is boven de Rapid River gebouwd, verder zijn er ook verschillende water- en vuureffecten rond de achtbaan.

 

Sky Spin – Skyline Park:

Sky Spin is geopend in 2013 en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Skyline Park. De spinning coaster is net dezelfde als Spider en heeft dus eveneens een snelheid van 60 km/u en een hoogte van 15,5 meter. Sky Spin is 424 meter lang en heeft een maximale drop van 50 graden. Voorheen draaide de achtbaan nog zijn rondjes in het gesloten Britse pretpark Camelot Theme Park.

 

Dragon Flight – Eontime World:

Dragon Flight is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Chinese pretpark Eontime World. De spinning coaster heeft een custom lay-out met een darkride gedeelte in het midden van de baan. Dragon Flight behaald een snelheid van 60 km/u en heeft een lengte van 570 meter.

 

 

#9-6: Cobra’s Curse, Laff Trakk, Turbulence & Undertow (64,4 km/u)

Cobra’s Curse, Laff Trakk, Turbulence en Undertow behalen elk een snelheid van 64,4 km/u en delen zo samen de 6de plaats.

 

Undertow – Santa Cruz Beach Boardwalk:

Undertow werd geopend in het Amerikaanse pretpark Santa Cruz Beach Boardwalk gelegen in de staat Californië en werd gebouwd in 2013 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides. De spinning coaster behaald een snelheid van 64,4 km/u en is 15,2 meter hoog. De achtbaan is gebouwd op een oppervlakte van 44,8 meter op 22,9 meter en is 429,8 meter lang.

 

Turbulence – Adventureland:

Turbulence werd gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Amerikaanse pretpark Adventureland gelegen in de staat New York. De spinning coaster behaald een snelheid van 64,4 km/u en is 16,8 meter hoog. Mack Rides maakte een special op maat gemaakte achtbaan voor het park.

 

Laff Trakk – Hersheypark:

Laff Trakk werd gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Amerikaanse pretpark Hersheypark gelegen in de staat Pennsylvania. De achtbaan is volledig indoor gebouwd en is speciaal op maat gemaakt voor het park, Laff Trakk opende 1 dag na Turbulence. De spinning coaster behaald een snelheid van 64,4 km/u en is 426,7 meter lang.

 

Cobra’s Curse – Busch Gardens Tampa:

Cobra’s Curse werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa gelegen in de staat Florida. De achtbaan start met een lift recht omhoog naar het hoogste punt van de achtbaan op 21,3 meter hoogte. Wanneer de trein boven komt sta je oog in oog met een verschrikkelijke 5-koppige Cobra. Hierna volgt een drop van 64,4 km/u die je voorwaarts aflegt. Na het eerste achtbaangedeelte worden de zetels 180 graden gedraaid zodat de bezoekers achterwaarts rijden. Vervolgens kom je op een klassieke lift hill waarna een achterwaartse drop volgt. Vanaf dit moment begint het bakje te draaien en wordt het laatste deel van het parcours al spinnend afgelegd.

 

#5: Winjas Fear – Phantasialand (66 km/u)

Winjas Fear is de rechterhelft van de duellerende spinning coasters de Winjas, de andere helft heeft de naam Winjas Force. Ondanks dat het één attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winjas werden gebouwd in 2002 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winjas Fear heeft een snelheid van 66 km/u en is 17,4 meter hoog. De spinning coaster begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winjas Fear heeft een tracklengte van 465 meter en eindigt met een tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurd in het donker.

 

#4: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (68 m/u)

Tarántula werd gebouwd in 2005 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid. De spinning coaster behaald een snelheid van 68 km/u en is 630 meter lang. De achtbaan is 25,5 meter hoog en heeft een first drop van 51 graden.

 

#3-2: Dwervelwind – Toverland & Twist – Le Pal (70 km/u)

Twist in Le Pal en Dwervelwind in Toverland hebben de zelfde snelheid en delen daarom samen een 2de plaats.

 

Twist – Le Pal:

Twist werd gebouwd in 2011 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Franse pretpark Le Pal. De spinning coaster behaald een snelheid van 70 km/u, is 22 meter hoog en 470 meter lang.

 

Dwervelwind – Toverland:

Dwervelwind werd gebouwd in 2012 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Nederlandse pretpark Toverland. De spinning coaster is bijna gelijk aan Twist, maar de achtbaan is 2 meter minder hoog en 30 meter langer. De snelheid van 70 km/u is wel dezelfde. De achtbaan heeft muziek tijdens de rit want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

#1: Euro-Mir – Europa-Park (80 km/u)

Euro-Mir werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een snelheid van 80 km/u en is daarmee al 20 jaar lang de snelste spinning coaster ter wereld. Euro-Mir is 28 meter hoog en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan door middel van maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

 

Geen officiële gegevens bekend:

Er zijn een aantal spinning coasters waar geen officiële gegevens van bekend zijn en die we daarom ook niet hebben opgenomen in de lijst. Mogelijk zouden zij er dus wel kunnen instaan. Het gaat om volgende achtbanen:

 

Spinball Whizzer – Alton Towers:

Spinball Whizzer werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides en geopend in 2004 in het Engelse pretpark Alton Towers. De spinning coaster heeft waarschijnlijk een snelheid van 60 km/u, al is deze snelheid nooit officieel bekend gemaakt. De achtbaan heeft een lengte van 450 meter en een hoogte van 17 meter. 

 

Crush’s Coaster – Disneyland Paris

Crush’s Coaster werd gebouwd in 2007 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Franse pretpark Disneyland Paris. Er zijn nooit officiële gegevens bekend gemaakt over deze achtbaan, sommige bronnen spreken van een snelheid van 60 km/u, andere spreken over 60,7 km/u of 61 km/u. Nog andere vermelden geen snelheid of iets compleet anders. Ook over de hoogte en lengte is er veel onduidelijkheid. 

 

 

Toekomst:

Ondanks dat de nummer 1 in de lijst al 20 jaar ongeslagen op nummer 1 staat, kunnen we toch wel van een zeer jonge top 10 spreken. Op die ene achtbaan na zijn de andere allemaal gebouwd in de laatste 15 jaar en de helft van de top 10 is in de laatste 5 jaar gebouwd. Verder valt het op dat alle achtbanen gebouwd zijn door Maurer Rides of Mack Rides, beiden zijn Duitse achtbaanbouwers, zij hebben de volledige heerschappij in deze top 10. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekend gemaakt die deze top 10 kunnen beïnvloeden in de toekomst, maar Mack Rides heeft al wel geëxperimenteerd met draaiende karretjes op hun gelanceerde looping coaster Blue Fire in het Duitse pretpark Europa-Park. Deze achtbaan gaat 4 keer overkop en heeft een snelheid van 100 km/u. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer Mack Rides achtbanen zal bouwen met deze nieuwe treintjes en dan lijkt de kans groot dat deze top 10 hard zal veranderen op korte tijd.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.