Top 10 snelste gelanceerde achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het nieuwe pretparkseizoen en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de 10 snelste gelanceerde achtbanen van Europa. Vorige week bespraken we de top 10 van langste spinning coasters in de wereld.

 

 

#12-9: Helix, Fluch von Novgorod, Blue Fire Megacoaster & Desert Race (100 km/u)

Desert Race in het Duitse pretpark Heide Park Resort, Fluch von Novgorod in het Duitse pretpark Hansa Park, Blue Fire Megacoaster in het Duitse pretpark Europa-Park en Helix in het Zweedse pretpark Liseberg zijn alle 4 even snel en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Desert Race – Heide Park Resort:

Desert Race werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan bereikt door middel van een hydraulische lancering een snelheid van 100 km/u in amper 2,4 seconden. Desert Race is 19 meter hoog en 650 meter lang.

 

Blue Fire Megacoaster – Europa-Park:

Blue Fire Megacoaster werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan behaalt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 100 km/u in 2,5 seconden. Blue Fire Megacoaster is 38 meter hoog, heeft 4 inversies en is 1056 meter lang.

 

Fluch von Novgorod – Hansa Park:

Fluch von Novgorod werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan behaalt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 100 km/u in 1,4 seconden. Fluch von Novgorod is 40 meter hoog en is 700 meter lang. Naast de lancering die volledig in het donker gebeurd heeft de achtbaan ook nog een verticale ketting lifthill met een drop van 97 graden die eveneens volledig in het donker gebeurd. Fluch von Novgorod gaat 1 keer overkop.

 

Helix – Liseberg:

Helix is in 2014 gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. Tijdens de rit wordt de achtbaan door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) 2 maal gelanceerd tot een maximale snelheid van 100km/u. De achtbaan is 41 meter hoog en heeft 7 inversies. Bezoekers krijgen maximaal 4,3 g verwerkt tijdens het avontuur over een lengte van 1381 meter.

 

#8: Pulsar – Walibi Belgium (101 km/u)

Pulsar is gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan bereikt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een topsnelheid van 101 km/u. Pulsar is 45 meter hoog en heeft een lengte van 217 meter. De achtbaan wordt in totaal 3 keer gelanceerd waarvan twee lanceringen achterwaarts gebeuren en 1 lancering voorwaarts. Pulsar heeft 2 drops van 90 graden en eindigt met een grote Splash in het water. Pulsar is de snelste gelanceerde achtbaan van de Benelux.

 

#7: Junker – PowerLand (104,4 km/u)

Junker is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Finse pretpark PowerLand. De achtbaan behaalt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een topsnelheid van 104,4 km/u in 1,9 seconden. Junker is 40 meter hoog en 860 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld met een maximale g-kracht van maar liefst 4,5 G.

 

#6: Nefeskesen – Vialand (110 km/u)

Nefeskesen werd in 2014 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Turkse pretpark Vialand. Het pretpark ligt op maar enkele kilometers van de Aziatische grens maar nog net op Europees grondgebied. De achtbaan behaalt tijdens de Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 110 km/u. Nefeskesen is 50 meter hoog en heeft 2 inversies en een Over-Banked Curve. Nefeskesen is Turks voor “Breath Taker” wat wil zeggen dat de achtbaan je adem wegneemt omdat die zo spannend is.

 

#5: Taron – Phantasialand (117 km/u)

Taron werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is de snelste multi-launch coaster ter wereld en bevat in totaal 2 Lineaire Synchrone Motor (LSM) lanceringen. Tijdens de lanceringen behaal je een maximale snelheid van 117 km/u en kom je op een maximale hoogte van 30 meter. De achtbaan heeft eveneens een behoorlijke lengte want hij is 1320 meter lang waardoor het de 8ste langste stalen achtbaan van Europa is.

 

#4: iSpeed – Mirabilandia (120km/u)

ISpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is in het Italiaanse Mirabilandia gebouwd en wordt in 2,2 seconden tot een snelheid van 100km/u gelanceerd, dit gebeurd aan de hand van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lacering. De maximale snelheid bedraagt 120km/u en de achtbaan is 55 meter hoog. ISpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste Multi Inversion achtbaan van Europa (Een Multi Inversion Coaster is een achtbaan met meerdere inversies).

 

#3: Stealth – Thorpe Park (128,7km/u)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. Tijdens de hydraulische lancering krijgen de bezoekers 4.5 g verwerkt, de achtbaan heeft een drop van 90 graden.

 

#2: Furius Baco – PortAventura Park (135km/u)

Furius Baco werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld. Furius Baco behaalt zijn topsnelheid van 135km/u in 3,5 seconden door middel van een hydraulische lancering. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides.

 

#1: Gelanceerde achtbaan – Ferrari Land (180km/u)

In 2017 zal het Spaanse PortAventura Resort een tweede pretpark openen genaamd Ferrari Land. In dit nieuw pretpark zal een achtbaan open met een snelheid van 180 km/u wat het de snelste achtbaan van Europa zal maken. De achtbaan wordt 112 meter hoog en zal het beste te vergelijken zijn met Top Thrill Dragster en Kingda Ka maar de achtbaan zal een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering krijgen en geen hydraulische lancering. De achtbaan wordt de 4de snelste achtbaan van de wereld en de 5de hoogste van de wereld.

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse racecircuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een lancering met gecompresseerde lucht een snelheid halen van 216,9km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9km/u in 2,5 seconden niet aankon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160km/u die behaald werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

 

De toekomst:

Dit is een ongelooflijk jonge top 10, alle achtbanen in deze lijst zijn gebouwd in de laatste 10 jaar wat het de jongste top 10 maakt tot nu toe. In 2014 opende 2 nieuwe achtbanen in deze lijst (Helix en Nefeskesen), ook in 2015 opende weer een nieuwe achtbaan (Junker) en in 2016 waren er eveneens weer 2 nieuwe toppers bij gekomen (Taron en Pulsar). Ook voor 2017 staat er weer een nieuwe gelanceerde achtbaan op het programma, en dit is er niet zomaar eentje, want de nieuwe achtbaan in Ferrari Land zal het 10 jaar oude Europese snelheidsrecord van Furius Baco in PortAventura Park verpulveren van 135 km/u tot maar liefst 180 km/u, een gigantisch verschil.

 

De verschillende lanceer systemen bij een achtbaan:

Er zijn 8 verschillende lanceertechnieken bij een achtbaan: Een hydraulische lancering, een lancering met gecompresseerde lucht, een lancering met een Lineaire Synchrone Motor (LSM), een lancering met een Lineaire Inductie Motor (LIM), een lancering door middel van banden, een lancering door middel van een vallend gewicht, een vliegwiel lancering en een lancering door middel van een elektrische lier. De snelste achtbaan ter wereld is gebouwd met een hydraulisch lanceersysteem, de krachtigste lancering die er momenteel bestaat wordt bereikt door middel van gecompresseerde lucht.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.