Primeur: blauwgespikkelde pijlstaartrog geboren in ZOO Antwerpen

Het nieuwe jaar begint ronduit schitterend in ZOO Antwerpen met de geboorte van een blauwgespikkelde pijlstaartrog. De ZOO neemt deel aan het kweekprogramma voor deze bedreigde vissensoort. In het rifaquarium zwemmen twee vrouwtjes en een mannetje rond, die zich nu voor het eerst hebben voortgeplant. Geen sinecure. Een pluim dus voor het Aquarium!

 

Verzorger Danny: “We merkten in november een verdikking op bij het vrouwtje, wat wijst op een zwangerschap. Dan is het altijd spannend afwachten. Op 5 januari ontdekten we dan het miniroggetje achter de koralenwand van het rifaquarium. Het is een jongen en leek ons één à twee dagen oud. Vaak wordt er bij een eerste zwangerschap slechts één exemplaar geboren, maar een rog kan zelfs tot zeven roggetjes baren. Dat belooft dus voor de toekomst.”

 

Recht uit het ei

Pijlstaartroggen zijn eierlevendbarend. De eieren ontwikkelen zich in het lichaam van de moeder tot ze opengaan in de buik. De roggetjes groeien zo verder en worden na een dracht tussen de vier maanden en een jaar geboren. De enorme spatie in de dracht wordt beïnvloedt door omstandigheden zoals temperatuur van het water. Een paar dagen na de geboorte heeft het kleintje eten nodig. De volwassenen verorberen spiering, kleine visjes. Het kleintje zit achter de schermen om de eerste periode goed te kunnen begeleiden.

 

Steelpannetje

Het kleintje is groot, zo’n 17 cm, het formaat van een steelpannetje. Een volwassen exemplaar meet gemiddeld zeventig centimeter met een doorsnede van 35 centimeter. Dat het een mannetje is, hebben de verzorgers gezien aan de twee penisjes aan de staartbasis.

 

Individueel voederen

Sinds 2015 heeft ZOO Antwerpen een groot rifaquarium waarin een gemengde vissenpracht rondzwemt. Zowel blauwe als grijze pijlstaartroggen dolen voor het eerst ook tussen de koralen rond. De verzorgers duiken tijdens schoolvakanties dagelijks en buiten de vakanties op maandagen, woensdagen, vrijdagen, zondagen en feestdagen rond 13u30 onder water om alle vissen te voederen en de ramen te poetsen. De pijlstaartroggen krijgen individueel hun maaltje spiering. Zo zijn we zeker dat ze hun portie eten krijgen en controleren we meteen ook hun gezondheid.

 

Venijnig staartje

Pijlstaartroggen hebben een giftige stekel met weerhaken aan hun staart. Ze zijn niet agressief en zullen niet zomaar aanvallen, maar voor onverwachte of ongelukkige bewegingen moet je je altijd hoeden. Denk maar aan Steve Erwin, de bekende Australische natuurdocumentairemaker, die in het hart gestoken werd en overleed.

 

Bedreigd

Net als onze kostbare koraalriffen zijn vele oceaanbewoners, zoals de pijlstaartroggen, bedreigd. Hun habitat staat onder druk. Ook overbevissing vermindert hun aantal. Pas sinds kort zijn er internationaal kweekprogramma’s voor vissen opgestart. Zo neemt ZOO Antwerpen nu deel aan het Europese kweekprogramma voor de blauwgespikkelde pijlstaartroggen. Met succes dus.