Burgers’ Zoo zeer tevreden: ruim een miljoen bezoekers

 

Koninklijke Burgers’ Zoo noteerde in 2016 enkele opvallende gebeurtenissen op dierengebied. Zo werd in september een cheeta-zesling geboren, die sinds eind december voor de schermen te zien is. Bovendien kwamen dit jaar twee breedlipneushoorns ter wereld, waarbij één van de dieren helaas dood werd geboren. Het Arnhemse dierenpark nam afscheid van de markante chimpanseevrouw Mama, de oudste chimpansee van Nederland. Mama werd wereldberoemd dankzij het baanbrekende wetenschappelijke gedragsonderzoek van primatoloog Frans de Waal. Tenslotte werden zowel een leeuw als een tijger succesvol aan een hoektand geopereerd. Burgers’ Zoo is tevreden met de bezoekersaantallen over 2016. In totaal bezochten 1.023.469 mensen het Arnhemse dierenpark, iets minder dan de 1.040.804 gasten die in 2015 werden verwelkomd. In september ging de bouw van Burgers’ Mangrove van start, ’s werelds grootste overdekte mangrove met zeekoeien, vlinders, vogels, vissen, reptielen en krabben. De opening staat gepland in de zomer van 2017.

 

Conservatie, onderzoek, educatie en recreatie

In 2016 heeft Burgers’ Zoo meer dan een half miljoen euro aan natuurbehoudsprojecten gedoneerd. Al 28 jaar beschermt het Arnhemse dierenpark samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama een natuurgebied in Belize van inmiddels 235 vierkante kilometer. Daarnaast is Burgers’ Zoo hoofdsponsor van Stichting Future For Nature, dat jaarlijks drie jonge, veelbelovende natuurbeschermers beloont met de Future For Nature Award en een geldbedrag van € 50.000 per winnaar. De eigen Stichting Lucie Burgers financiert bovendien vergelijkend gedragsonderzoek naar dieren in het wild. Burgers’ Zoo heeft een steeds belangrijkere rol te vervullen in het verbinden van de mens met de natuur. Niet alleen in het park, maar ook daarbuiten. De (nieuws)berichten op de online kanalen van Burgers’ Zoo (website, Facebook, Twitter, YouTube en Instagram) zijn in totaal 33,5 miljoen maal bekeken. Ten opzichte van 2015 is dit een groei van maar liefst 91,4 procent. Inmiddels heeft Burgers’ Zoo 138 dierentuingidsen die intern zijn opgeleid en dit jaar 1.311 rondleidingen hebben gegeven, waaraan circa 18.000 mensen hebben deelgenomen. Bovendien hebben dierentuingidsen 71 basisschoolgroepen in de klas lesgegeven over ecosystemen als het tropisch regenwoud (Bush), de rotswoestijn (Desert) en het tropisch koraalrif (Ocean). Ook naar het effect van deze educatieve inspanningen heeft het dierenpark onderzoek gedaan. Uit onderzoek naar het effect van rondleidingen in de Ocean zijn significante verschillen voor en na de rondleidingen aangetoond: zowel een duidelijke kennistoename als ook een zichtbare attitudeverandering ten opzichte van natuur en natuurbehoud kwamen naar voren. Tenslotte investeert Burgers’ Zoo jaarlijks in (nieuwbouw)projecten om de kwaliteit van de dag uit voor de bezoeker op een steeds hoger niveau te brengen. In 2016 werd de Parkwinkel bijvoorbeeld volledig vernieuwd, nadat eerder al het Park Restaurant eind 2015 een complete ‘make-over’ had gekregen.

 

Een nieuw ecodisplay: Burgers’ Mangrove

Burgers’ Zoo staat bekend om zijn ecodisplays: grootschalig vormgegeven natuurgebieden waar dieren in zo groot mogelijk vrijheid leven. In september 2016 werd het startsein voor de bouw van Burgers’ Mangrove gegeven: de grootste overdekte mangrove ter wereld met een oppervlakte van ruim 3000 vierkante meter met zeekoeien, vlinders, vogels, reptielen, vissen en krabben. Burgers’ Mangrove is geïnspireerd op het natuurgebied in Belize dat Burgers’ Zoo beschermt: www.csfi.bz. Voordat de bouw van het nieuwste project Burgers’ Mangrove van start kon gaan in september, vond eerst een omvangrijke verhuizing van circa 240 vogels, vissen en reptielen naar collega-dierenparken in binnen- en buitenland plaats. Dierenwelzijn stond hierbij centraal: de biologen hebben maandenlang voorbereidingen getroffen om de meest geschikte collega-dierenparken te vinden voor de dieren. De bouw loopt keurig op schema en de opening van Burgers’ Mangrove staat gepland in de zomer van 2017. Opvallend zijn de vele innovatieve duurzame toepassingen in het ontwerp en de bouw, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een energiezuinige warmte/koude-opslaginstallatie (WKO), FSC-gecertificeerd hout en een helofytenfilter gebaseerd op mangroveplanten.

 

Meer grote plannen voor 2017

Elke schoolvakantie organiseert Burgers’ Zoo bovendien een thematisch evenement dat de beleving voor de bezoeker verder versterkt. Het eerste evenement staat qua data al vast: van 17 februari tot en met 5 maart 2017 vindt het lichtfestival Burgers’ Light plaats. In de zomervakantie organiseert Burgers’ Zoo wederom een educatieve musical, na het succes van Deep Ocean Monsters in 2016. Deep Ocean Monsters trok in totaal 80.000 bezoekers en werd met een gemiddeld cijfer van 8,7 gewaardeerd, waarbij 75% van de respondenten aangaf ook echt wat geleerd te hebben. Voor de meivakantie, herfstvakantie en kerstvakantie zijn de plannen voor thematische evenementen eveneens reeds in vergevorderd stadium.