Hoe staat de toekomst van Wildfire er nu echt voor?

De  spectaculaire houten achtbaan Wildfire in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården is gesloten op bevel van de rechter, dat nieuws melden we jullie al eerder. Maar hoe staat de toekomst er nu echt voor? Wildfire is een achtbaan die door vele fans wordt aanzien als beste houten achtbaan ter wereld, zou het zomaar kunnen dat deze voorgoed gesloten wordt?

 

Aankondiging van het project in 2014:

Het begon allemaal in 2014 toen het voor achtbaanfans onbekende dierenpark Kolmården aankondigde een houten achtbaan van wereldformaat te openen tegen 2016. De houten achtbaan die de naam Wildfire zou krijgen zou maar liefst 3 inversies bevatten, evenveel als het bestaande record van Outlaw Run in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. Daarnaast zou het met een snelheid van 115 km/u en een hoogte van 56 meter, de 3de snelste en 2de hoogste houten achtbaan ter wereld worden. Een topper om naar uit te kijken dus.

 

Bouwvergunning ingetrokken in 2015:

Maar in februari van 2015 werd de bouwvergunning ingetrokken nadat de voorbereidende grondwerken al hadden plaatsgevonden. De bouwvergunning die door de gemeente was goedgekeurd in 2014, werd nietig verklaard door de regionale autoriteiten. Zij waren van mening dat er een gedetailleerd plan nodig was voor er een bouwvergunning gegeven kon worden. 

 

Bouwvergunning toch goedgekeurd, bouw van start:

Het Hof van Land en Omgeving dacht daar anders over en maakte de eerdere uitspraak van de regionale autoriteiten teniet. Zij stelde dat de bouwvergunning wel voldoende uitgebreid was en dat de achtbaan gewoon gebouwd mocht worden. Zo kon de bouw van Wildfire met een hele hoop vertraging dan toch van start gaan in juli van 2015.

 

Harde winter en staking maakte de bouwwerkzaamheden aartsmoeilijk:

Na de grote vertragingen door de heisa rond de bouwvergunning werd er aan een strak tempo doorgewerkt. Kolmården wou alles op alles zetten om de geplande openingsdatum te halen. Een harde winter maakte de bouw van de achtbaan nog moeilijker maar het team van Rocky Mountain Construction liet zich niet doen. Alsof het project nog niet pech genoeg had, brak er ook nog eens een algemene staking uit in de Zweedse bouwsector. Alle werven werden stilgelegd en zo ook die van Wildfire. Uiteindelijk lagen de bouwwerkzaamheden meer dan twee weken stil.

 

Opening last minute uitgesteld:

Uiteindelijk leek de openingsdatum net gehaald te worden, maar amper enkele uren voor de officiële opening van Wildfire waar ook internationale pers was voor uitgenodigd, werd de opening alsnog uitgesteld. Na de eerste testritten werden er technische problemen vastgesteld bij een van de treinen. Kolmården moest noodgedwongen een nieuw wisselstuk bestellen, maar deze moest nog eerst gemaakt worden.

 

Wildfire opent met enige vertraging in 2016:

Uiteindelijk opende de achtbaan dan toch met een aantal weken vertraging op 28 juni 2016, net voor de start van de grote vakantie. Fans trokken van over heel de wereld naar Zweden om deze spectaculaire nieuwigheid te kunnen uitproberen.

 

Bouwvergunning opnieuw ingetrokken:

Op 28 oktober 2016, net voor het einde van het pretparkseizoen werd opnieuw de bouwvergunning ingetrokken. Ondanks dat de achtbaan al af was en al verschillende maanden operationeel was in het pret- en dierenpark moest deze op bevel van de rechter gesloten worden. Een aantal milieuactivisten en buurtbewoners waren namelijk in beroep gegaan tegen de uitspraak van het Hof van Land en Omgeving. Op 28 oktober 2016 kwam de zaak opnieuw voor en de rechter besliste dat zij gelijk kregen. Kolmården moest tegemoet komen aan de eerdere vraag van de regionale autoriteiten om een meer gedetailleerd plan te maken van de impact van Wildfire op de omgeving van Kolmården.

 

Internationaal protest tegen de sluiting van Wildfire:

Achtbaanfans van over heel de wereld reageerde geschokt en vol ongeloof op het gerechtelijk bevel. Hoe was het mogelijk dat een achtbaan die al reeds verschillende maanden opereerde, moest sluiten en zelf misschien zou moeten worden afgebroken? Wildfire was een investering van maar liefst 11 miljoen euro, een sluiting van de achtbaan zou een zware financiële klap voor Kolmården betekenen, met misschien een sluiting van het dierenpark tot gevolg met bijhorende banenverliezen. Een petitie werd opgestart om het behoud van de achtbaan te eisen. Ook kwam het nieuws en de petitie uitgebreid in de Zweedse media.

 

Mogelijke heropening pas in 2018:

Het gedetailleerde plan dat de milieu impact van Wildfire op haar omgeving moet duidelijk maken, wordt de EIA (Environmental Impact Assessment) genoemd. Dit gedetailleerde plan zal eerst volledig uitgewerkt moeten worden en door verschillende commissies gaan. Heel dit proces zal tot de zomer van 2018 duren en zolang de EIA niet goedgekeurd is, moet Wildfire volgens de uitspraak van de rechter dus gesloten blijven. De advocaten van Kolmården bekijken nu of ze er kunnen voor zorgen dat Wildfire geopend mag blijven gedurende deze procedure omdat er niet is bewezen dat Wildfire schade toebrengt aan de omgeving. Het wordt dus afwachten en hopen dat de houten achtbaan dan misschien toch zal open gaan in 2017.

 

Is er een kans dat Wildfire nu echt afgebroken moet worden?

Dit zal afhangen van wat de rechter beslist nadat die de EIA geanalyseerd heeft. Als de rechter van mening is dat Wildfire een te grote invloed heeft op de omgeving, kan hij beslissen dat Wildfire nooit meer open mag gaan en volledig afgebroken moet worden.

 

Wat is nu exact de aanklacht tegen Wildfire?

Er zijn twee groepen die een klacht hebben ingediend tegen de houten achtbaan. Langs de ene kant heb je een aantal milieuorganisaties die van mening zijn dat er te veel bomen gesneuveld zijn, de dieren in het park te veel te lijden hebben onder het geluid van de achtbaan en dat het uitzicht van Norrköping verstoord wordt door het gigantische bouwwerk. Langs de andere kant heb je een 30-tal buurtbewoners die de achtbaan gewoon niet in hun achtertuin willen hebben, zij zijn van mening dat de spectaculaire attractie te veel bezoekers naar het park lokt waardoor er te veel verkeersoverlast is.

 

Hoe zal Kolmården zich verdedigen?

Natuurlijk zijn de klachten te begrijpen, maar uit onderzoek blijkt dat de dieren het geluid van de achtbaan al na een paar dagen gewoon waren en het niet meer als storend ervaarden. Het afbreken van de achtbaan gaat de gesneuvelde bomen ook niet terugbrengen. Daarnaast kan je natuurlijk ook argumenteren dat Wildfire het zicht net verbeterd in plaats van verpest. Het extra geluid door de achtbaan zou eventueel verminderd kunnen worden door een aantal geluidschermen te plaatsen of de wielen van de treinen vervangen door stillere exemplaren. Het verkeersprobleem zou dan weer aangepakt kunnen worden door het wegennetwerk in de omgeving uit te breiden en te verbeteren waardoor er een betere doorstroom is van de bezoekers. De extra bezoekers zijn dan weer positief voor de werkgelegenheid in de streek en zorgt voor meer toerisme waar ook alle lokale zelfstandigen kunnen van profiteren.

 

En wat zal de rechter dan beslissen?

U hoort het, er zijn genoeg klachten tegen de achtbaan, maar er zijn ook oplossingen, of weerleggingen van deze klachten. Niemand kan op voorhand voorspellen wat de rechter zal beslissen. Het blijft dus spannend afwachten wat de rechter zal beslissen over de toekomst van deze wereldtopper. Wij houden jullie alvast op de hoogte indien er meer nieuws bekend raakt.

 

Bron: Change.org