Top 10 best bezochten pretparken ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte pretparken van het afgelopen jaar (2015). Vorige week maakte we een lijstje van de 10 spannendste kermisachtbanen ter wereld.

 

#10: Universal Studios Florida (9,6 miljoen)

Universal Studios Florida is het 2de beste bezochte Universal park ter wereld. Het afgelopen jaar mocht het park een stijging noteren van maar liefst 16 %, waardoor de bezoekersaantallen van 8.263.000 in 2014 naar 9.585.000 in 2015 gingen. Hiermee is het ook meteen de 2de sterkste stijger uit de top 10. Universal Studios Florida ligt in het Universal Orlando Resort en scoorde beter dan Universal Studios Islands of Adventure (het andere park binnen het resort) dat vorig jaar 8.792.000 bezoekers ontving en daarmee op een 12de plaats eindigt.

Universal Studios Florida heeft verschillende top attracties waaronder enkele spectaculaire darkrides en 4 achtbanen. Een aantal van de bekende attracties zijn: Harry Potter and the Escape from Gringotts, Despicable Me Minion Mayhem, E.T. Adventure, Hollywood Rip Ride Rockit, Revenge of the Mummy, The Simpsons Ride, Transformers en Terminator. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Universal Orlando Resort, zowel Universal Studios Florida en Universal Studios Islands of Adventure.

 

#9: Disneyland Park – Paris (10,4 miljoen)

Disneyland Park is het enige Europese pretpark in de top 10. Het park mocht het afgelopen jaar een stijging noteren van 4,2 % waardoor de bezoekersaantallen opnieuw de kaap van de 10 miljoen overschreden en steeg tot 10.360.000 bezoekers in 2015. Disneyland Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort en scoort opvallend beter dan Walt Disney Studios Park (het andere park binnen het resort) dat niet eens in de top 25 komt en met 4.440.000 bezoekers ruim achterop hinkelt ten opzichte van het hoofdpark.

Disneyland Park heeft verschillende grote attracties waaronder 4 achtbanen. Een aantal bekende attracties zijn: Indiana Jones et le Temple du Péril, Peter Pan’s Flight, Phantom Manor, Pirates of the Caribbean, Space Mountain Mission 2 en Big Thunder Mountain. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

#8: Disney’s Hollywood Studios (10,8 miljoen)

Disney’s Hollywood Studios kreeg het afgelopen jaar 10.828.000 bezoekers over de vloer en doet het daarmee 5 % beter dan vorig jaar. Ondanks de zeer mooie 8ste plaats in deze lijst is het toch maar slechts het 4de beste bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Disney’s Hollywood Studios heeft een aantal bekende attracties waaronder 1 achtbaan, volgend jaar komt daar nog een tweede bij. Een aantal grote attracties zijn: Rock ‘n’ Roller Coaster, Star Tours, Star Wars, Toy Story Mania, Tower of Terror en The Great Movie Ride.

 

#7: Disney’s Animal Kingdom (10,9 miljoen)

Disney’s Animal Kingdom is het 3de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Vorig jaar mocht het park 10.922.000 bezoekers ontvangen wat een stijging van 5 % is ten opzichte van het jaar er voor. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Disney’s Animal Kingdom heeft buiten de vele dieren ook 3 achtbanen in aanbod. Een aantal grote attracties zijn: De Afrikaanse olifanten, De vlindertuin, Expedition Everest, De Gorillas, Kali River Rapids, De leeuwen, De exotische vogels, De neushoorns, Primeval Whirl, en De tijgers.

 

#6: Epcot (11,8 miljoen)

Epcot is het het 2de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando en het enige Disney pretpark zonder achtbanen. Het park kreeg vorige jaar 11.798.000 bezoekers over de vloer, dit was een lichte stijging van 3 % ten opzichte van het jaar ervoor. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Epcot is een paviljoen park dat voornamelijk draait rond exposities, dit is de reden waarom er ook geen achtbanen te vinden zijn. Een aantal bekende attracties in Epcot zijn Soarin’, Test Track en Spaceship Earth.

 

#5: Tokyo Disney Sea (13,6 miljoen)

Tokyo Disney Sea is het jongste pretpark van het Tokyo Disney Resort. Vorige jaar mocht het park 13.600.000 bezoekers ontvangen, dat was helaas 3,5 % minder dan het jaar ervoor, waardoor het park van de 4de plaats naar de 5de plaats zakt. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disney Sea park nog een tweede pretpark, Tokyo Disneyland. Beide parken kenden vorig jaar een daling in bezoekersaantallen.

Tokyo Disney Sea heeft 2 achtbanen, heel wat attracties en het algemene thema draait rond de zee. Een aantal bekende attracties zijn: Tower of Terror, Toy Story Mania, Indiana Jones Aventure: Temple of the Crystal Skull, Sindbad’s Storry Book Voyage en Journey to the Center of the Earth.

 

#4: Universal Studios Japan (13,9 miljoen)

Universal Studios Japan is het best bezochte Universal park ter wereld. De bezoekersaantallen van Universal Studios Japan groeide vorige jaar met 17,8 % van 11.800.000 bezoekers in 2014 naar 13.900.000 bezoekers in 2015, hiermee is het de sterkste stijger van de top 10.

Universal Studios Japan heeft 5 achtbanen en verschillende mooie darkrides. Een aantal bekende attracties zijn: The Wizarding World of Harry Potter met onder andere Harry Potter and the Forbidden Journey en Flight of the Hippogriff, The Amazing Adventures of Spider Man, Hollywood Dream, Space Fantasy, The Flying Dinosaur, Jurassic Park Snoopy’s Great Race en Jaws.

 

#3: Tokyo Disneyland (16,6 miljoen)

Tokyo Disneyland is gelegen in het Tokyo Disney Resort en ontving vorig jaar 16.600.000 bezoekers, dat was helaas een daling van 4 % in de bezoekers aantallen ten opzichte van het jaar er voor. Hiermee is het park de grootste daler in de top 10 en zakt het van de 2de naar de 3de plaats in de stand. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disneyland park nog een tweede pretpark, Tokyo Disney Sea. Beide parken kende vorig jaar een daling in bezoekersaantallen.

Tokyo Disneyland heeft 3 achtbanen en verschillende darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Jungle Cruise, Monsters Inc. Ride & Go Seek, Splash Mountain, Pirates of the Caribbean, Pooh’s Hunny Hunt, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Peter Pan’s Flight, Hounted Mansion, Star Tours, Space Mountain en Monsters. Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Tokyo Disney Resort, zowel Tokyo Disney Sea en Tokyo Disneyland.

 

#2: Disneyland – Anaheim (18,3 miljoen)

Disneyland is gelegen in het Disneyland Resort te Anaheim en is het oudste Disney pretpark ter wereld. Disneyland ontving vorig jaar 18.278.000 bezoekers en had daarmee een stijging van 9 % ten opzichte van het jaar ervoor. In het Disneyland Resort in Anaheim is er naast het Disneyland Park ook nog een tweede Disney pretpark te vinden, namelijk Disney California Adventure Park dat vorig jaar 9.383.000 bezoekers mocht ontvangen en daarmee het 11de best bezochte pretpark ter wereld is.

Disneyland heeft 5 achtbanen en verschillende grote darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Space Mountain, Star Tours, It’s a Small World, Matterhorn Bobsleds, Peter Pan’s Flight, Big Thunder Mountain, Indiana Jones Adventure, Haunted Mansion, Pirates of the Caribbean, Splash Mountain en The Many Adventures of Winnie the Pooh. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Resort, zowel Disneyland Park en Disney California Adventure Park.

 

#1: Magic Kingdom (20,5 miljoen)

Magic Kingdom is het best bezochte pretpark ter wereld en is gelegen in het Walt Disney World Resort te Orlando. Vorig jaar mocht het park een stijging van 6 % bezoekers optekenen waardoor het park opnieuw over de magische grens van de 20 miljoen bezoekers per jaar duikt. De bezoekersaantallen stegen van 19.332.000 in 2014 naar 20.492.000 in 2015. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Magic Kingdom heeft verschillende bekende attracties waardonder 4 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: The Barnstormer, Big Thunder Mountain Railroad, Haunted Mansion, It’s a small world, Jungle Cruise, Monsters Inc. Laugh Floor, Peter Pan’s Flight, Pirates of the Caribbean, Seven Dwarfs Mine Train, Speedway, The Many Adventures of Winnie The Pooh, Space Mountain en Splash Mountain.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat Disney maar liefst 8 van de 10 pretparken in de top 10 vertegenwoordigd, alleen Universal heeft er voor kunnen zorgen dat de top 10 niet volledig bestaat uit Disney parken want ook plaats 11 en 12 wordt bezet door Disney.

Wat ook opvallend is dat de meeste pretparken in de top 10 een stijging mochten noteren van bezoekers aantallen terwijl in 2014 nog veel parken een verlies kende. De 25 meest succesvolle pretparken van 2015 ontvingen samen 5,4 % meer bezoekers dan de top 25 van 2014 waardoor we kunnen zeggen dat er een algemene groeiende trend was in 2015.

 

 

Snelst groeiende parken:

Opvallend is dat de Universal parken in een serieuze opmars zitten. Zo kreeg Universal Studios Florida in 2013 nog 7.062.000 bezoekers over de vloer, twee jaar later in 2015 mag het park 9.585.000 bezoekers noteren, een stijging van 26, 3% op 2 jaar tijd. Universal Studios Japan kende zelf nog een grotere stijging, zij gingen van 10.100.000 bezoekers in 2013 naar 13.900.000 bezoekers in 2015, wat een stijging van 27,3 % is op 2 jaar tijd.

Chimelong Ocean Kingdom in China staat net buiten de top 10 op een 13de plaats, maar tekende wel de grootste stijging op in de top 20. Met een stijging van 36 % gingen de bezoekers aantallen van 5.504.000 in 2014 naar 7.486.000 in 2015.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van het Global Attractions Attendance Report en de Theme Index van 2015, die gemaakt is door de Themed Entertainment Association (TEA) en de economische afdeling van AECOM.