Top 10 best bezochten pretparken in Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte pretparken van Europa in het afgelopen jaar (2015). Vorige week maakte we een lijstje van de 10 hoogste reuzenraden ter wereld.

 

#10: Legoland Billund (2,05M)

Legoland Billund is het tweede best bezochte Legoland park van Europa en is gelegen in Denemarken. Vorig jaar mocht het park 2.050.000 bezoekers ontvangen en zo 6,5% meer bezoekers ontvangen dan het jaar ervoor. Met de stijging gaan de bezoekerscijfers de grens over van de 2 miljoen bezoekers per jaar en zet zo de stijgende trend van 2014 verder. Legoland Billund stijgt zo van de 12de naar de 10de plaats.

In Legoland Billund mag je vooral “Miniland”, “Polar X-Plorer” en “River Splash” niet missen.

 

#9: Legoland Windsor (2,25M)

Legoland Windsor is gelegen in Engeland en is het best bezochte Legoland Park van de 3 Europese Legoland parken. Vorige jaar mocht het park 2.250.000 bezoekers ontvangen wat een stijging betekende van 2,3% ten opzichte van het jaar voordien. Hierdoor stijgt het park van de 10de naar de 9de plaats en zet zo de stijgende trend van 2014 verder.

Drie van de belangrijkste attracties in Legoland Windsor zijn: “Dragon”, “Pirate Falls Treasure Quest” en “Viking River Splash”.

 

#8: Gardaland (2,85M)

Gardaland is gelegen in Italië en is het best bezochte pretpark van Italië. Vorig jaar mocht het park 2.850.000 bezoekers ontvangen, 3,6% meer dan het jaar voordien. Ook in 2014 mocht het park stijgende bezoekersaantallen noteren.

De belangrijkste achtbanen van het park zijn: Raptor, Oblivion en Blue Tornado.

 

#7: Liseberg (3,10M)

Liseberg is gelegen in Zweden en mocht vorig jaar 3.100.000 bezoekers ontvangen. Dit is evenveel als het jaar voordien en is daarmee het best bezochte pretpark van Zweden. In 2014 stegen de bezoekersaantallen nog met 8,4%.

Liseberg heeft als belangrijkste attracties: AtmosFear, Helix en Lisebergbanan.

 

#6: PortAventura Park (3,60M)

PortAventura Park is gelegen in Barcelona en is het best bezochte pretpark van Spanje. Vorig jaar mocht het park 3.600.000 bezoekers ontvangen wat een stijging betekende van 2,9% ten opzichte van het jaar er voor, hiermee zet het park de stijgende lijn van 2014 verder.

Wat je zeker niet mag missen in PortAventura Park zijn: Dragon Khan, Shambhala en Hurakan Condor.

 

#5: Walt Disney Studios Park (4,44M)

Walt Disney Studios Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort in Franrijk. Vorig jaar mocht het park 4.440.000 bezoekers ontvangen en scoorde daarmee 4,2% beter dan het jaar ervoor. Dit was goed nieuws voor het park omdat het in 2014 nog 4,7% bezoekers verloor.

De belangrijkste attracties van Walt Disney Studios Park zijn: Ratatouille: The Adventure, The Twilight Zone Tower of Terror en Rock ‘n’ Roller Coaster.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

#4: De Efteling (4,68M)

De Efteling mocht vorig jaar 4.680.000 bezoekers ontvangen en is daarmee het best bezochte pretpark van Nederland. Het park doet daarmee 6,4% beter dan vorig jaar en zet daarmee de stijgende lijn van 2014 verder.

Wat je zeker niet mag missen in de Efteling is: Het Sprookjesbos, Baron 1898 en Joris en de Draak.

 

#3: Tivoli Gardens (4,73M)

Tivoli Gardens is het best bezochte pretpark van Denemarken en mocht vorig jaar 4.733.000 bezoekers ontvangen, dit is 5,7% meer dan het jaar voordien. Ook in 2014 kende het park een mooie stijging in bezoekersaantallen en zet dus zo de stijgende trend verder.

De topattracties van Tivoli Gardens zijn: Rutschebanen, Himmelskibet en Vertigo.

 

#2: Europa-Park (5,50M)

Europa-Park is de sterkste stijger in de top 10 en mocht vorig jaar 5.500.000 bezoekers ontvangen. Hiermee stegen de bezoekersaantallen van het park met 10% ten opzichte van het jaar voordien. Europa-Park is het best bezochte pretpark van Duitsland.

De achtbanen die je zeker niet mag missen in Europa-Park zijn: Blue Fire, Silver Star en Wodan Timbur Coaster.

 

#1: Disneyland Park (10,36M)

Disneyland Park is het best bezochte pretpark van Europa en staat wereldwijd op een 8ste plaats. Het park mocht het afgelopen jaar een stijging noteren van 4,2% waardoor de bezoekersaantallen opnieuw de kaap van de 10 miljoen overschreden en steeg tot 10.360.000 bezoekers in 2015. Disneyland Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort en scoort opvallend beter dan Walt Disney Studios Park (het andere park binnen het resort) dat pas op de 5 plaats staat in deze lijst.

De belangrijkste attracties van Disneyland Park zijn: Pirates of the Caribbean, Space Mountain: Mission 2 en Big Thunder Mountain.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

 

Na woord:

Opvallend is dat alle pretparken in de top 10 een stijging mochten noteren van bezoekersaantallen ten opzichte van 2014.

In de gehele top 20 hadden maar liefst 18 parken stijgende bezoekers aantallen, alleen de Engelse pretparken Alton Towers en Thorpe Park moesten zware verliezen incasseren van respectievelijk 25% en 11,9%. De grote daling in bezoekerscijfers kwam er door een tragisch ongeval dat gebeurde in Alton Towers waarbij verschillende mensen zwaar gewond raakte. Zusterpark Thorpe Park deelde mee in de klappen.

De beste stijgers in de top 20 waren Parque Warner Madrid in Spanje (12,4%), Gröna Lund in Zweden (11,4%) en Europa-Park in Duitsland (10,0%).

Ondanks de twee zware verliezen van Alton Towers en Thorpe Park mochten de 20 meest succesvolle pretparken van Europa in 2015 samen 61,2 miljoen bezoekers ontvangen, dit zijn 2,8% meer bezoekers dan de top 20 in 2014. Hierdoor kunnen we spreken van een algemene groeiende trend in 2015.

De 5 best bezochte pretparken van Europa zijn zowel in de zomer als de winter geopend en dat is bij veel andere parken niet het geval.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van het Global Attractions Attendance Report en de Theme Index van 2015, die gemaakt is door de Themed Entertainment Association (TEA) en de economische afdeling van AECOM.