Top 10 best bezochte waterparken ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte waterparken van het afgelopen jaar (2015). Vorige week maakte we een lijstje van de 10 best bezochte pretparken ter wereld.

 

Voor we de top 10 bespreken wil ik toch even uitleggen wat een Master Blaster slide is, omdat misschien niet iedereen van jullie deze naam zal kennen. Dit is een slide waar je meestal met een bootje afglijd en die tijdens de rit naar beneden verschillende keren terug opwaarts wordt gestuurd door krachtige waterstralen die het bootje over de bergjes heen stuwt. De Master Blasters worden ook wel eens watercoasters genoemd omdat ze je een soort rollercoaster-glijbaan gevoel geven.

 

 

#10: Wet’n Wild Orlando (1,3M)

Wet’n Wild is gelegen in de Amerikaanse stad Orlando (Florida) en ontving vorig jaar 1.310.000 bezoekers, daarmee kende ze een lichte stijging van 2% ten opzichte van 2014.

Wet’n Wild heeft een aantal leuke slides zoals een grote banden glijbaan met lichten (Brain Wash), een speedglijbaan die eindigt in een trechter (The Storm), een glijbaan volledig in het donker (Black Hole), een banden glijbaan die eindigt in een trechter (Disco H20), verschillende snelle matjes glijbanen en een wildwater rivier.

 

#9: Aquaventure Water Park (1,4M)

Aquaventure Water Park is gelegen in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en ontving vorig jaar 1.400.000 bezoekers, evenveel als het jaar er voor. In 2014 kende het park nog een grote stijging met 16,7% meer bezoekers dan in 2013. Aquaventure Water Park is het beste bezochte waterpark van het midden oosten.

In Aquaventure Water Park vind je gigantische bandenglijbanen, een Master Blaster, vrijeval slides en een slide die door een haaien bassin gaat. Naast de slides, de zwembaden, sauna’s en dergelijke, zijn er ook nog aquariums met subtropische vissen en kabelbanen om van slide tot slide te gaan.

 

#8: Caribbean Bay (1,4M)

Caribbean Bay is gelegen in de Zuid-Koreaanse stad Gyeonggi-Do en ontving vorig jaar 1.434.000 bezoekers, 4% minder dan het jaar er voor. Helaas voor het park ontving het in 2014 ook al 8% minder bezoekers dan in 2013. Caribbean Bay is gelegen in het Everland Resort waar ook het Everland pretpark gelegen is. Everland is het 14de best bezochte pretpark ter wereld.

In Caribbean Bay vind je verschillende leuke attracties zoals een groot golfslagbad, een Master Blaster glijbaan, banden glijbaan, Lazy River, speed slides, glijbanen, vrijeval slides met looping, golf surf simulator en water speeltuigen.

 

#7: Ocean World (1,5M)

Ocean World is gelegen in de Zuid-Koreaanse stad Gangwon-Do en ontving vorig jaar 1.509.000 bezoekers, 5,9% minder dan het jaar ervoor waardoor het de dalende lijn van 2014 aanhoud. Ocean World kan 23.000 bezoekers tegelijk ontvangen en is gelegen in het Daemyung Resort.

Ocean World is gethematiseerd naar de Egyptische cultuur en bevat grote Sfinx beelden, Piramides en Farao’s. Het water park is opgedeeld in 4 grote zones namelijk: de indoor zone, de extreme zone, de dynamische zone en de mega slide zone. In de extreme zone bevindt zich een 300 meter lange extreme rivier, in de dynamische zone bevindt zich de langste 3-zit band Master Blaster slide ter wereld. Verder staat er ook nog een gigantische boomerang slide voor 6 personen en zijn er heel wat andere leuke glijbanen en ontspanningszones te vinden.

 

#6: Aquatica (1,6M)

Aquatica is gelegen in Orlando (Verenigde Staten van Amerika) en is een onderdeel van het Seaworld Resort. Het waterpark mocht vorig jaar 1.600.000 bezoekers ontvangen, dat is 2% meer dan het jaar voordien.

De meest populaire slide van het park is de Dolphin Plunge, twee slides die door het bassin van de zwart-witte dolfijnen gaan. Verder heeft Aquatica een tol slide, een funnel slide en verschillende banden glijbanen.

 

#5: Thermas Dos Laranjais (1,8M)

Thermas Dos Laranjais is gelegen in de Braziliaanse stad Olímpia en is het best bezochte waterpark van Zuid-Amerika. Het waterpark kreeg vorig jaar 1.761.000 bezoekers over de vloer, dit waren er helaas 9,2% minder dan het jaar er voor toen het park nog bijna 2 miljoen bezoeker mocht ontvangen. In 2014 had het waterpark wel een top jaar met 17,5% meer bezoekers dan in 2013.

Het waterpark heeft verschillende banden glijbanen, speed slides, kabelbanen en verschillende plaatsen waar de bezoekers kunnen uitrusten in de schaduw. Verder staat er ook een surfsimulator en een golfslagbad.

 

#4: Bahamas Aquaventure Water Park (1,9M)

Bahamas Aquaventure Water Park is gelegen in Nassau op de Bahama’s en is een onderdeel van Paradise Island. Vorig jaar mocht het park 1.868.000 bezoekers ontvangen wat 1% meer was dan het jaar er voor.

Bahamas Aquaventure Water Park heeft grote speed slides, banden glijbanen, Master Blasters, een slide die door een haaienbassin gaat, een jungle slide en 2 Lazy Rivers. Verder is er ook nog een dolfijnen bay, een golf terrein, Spa en een hoop andere evenementen en ontspanningsmogelijkheden.

 

#3: Blizzard Beach (2,1M)

Blizzard Beach is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het tweede beste bezochte Disney waterpark ter wereld. Vorig jaar mocht het park 2.107.000 bezoekers ontvangen, wat een stijging is van 5% ten opzichte van het jaar er voor.

In tegenstelling tot de meeste andere waterparken is dit waterpark niet subtropisch gethematiseerd, maar wordt net een sneeuwlandschap voorgesteld. Het waterpark bevat een Lazy River, verschillende glijbanen, speed slides, een Crazy River, een kabelbaan over het water en matjes glijbanen.

 

#2: Typhoon Lagoon (2,3M)

Typhoon Lagoon is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het best bezochte waterpark van Amerika. Vorig jaar mocht het park 2.294.000 bezoekers ontvangen, wat een stijging is van 5% ten opzichte van het jaar er voor.

Typhoon Lagoon heeft verschillende slides zoals een Crazy River, Lazy River, Master Blaster en een hoop familie slides. Er is ook de mogelijkheid om te surfen en er is een haaien reef waar je de gevaarlijke zee dieren kan bewonderen.

 

#1: Chimelong Water Park (2,4M)

Chimelong Water Park is gelegen in de Chinese stad Guangzhou en behoort toe bij het Chimelong resorts waar ook nog 4 andere parken toe behoren (een pretpark, safari park, water park, internationaal circus park en een krokodil park). Vorig jaar mocht het park 2.352.000 bezoekers ontvangen, 4,1% meer dan het jaar voorheen. Hiermee zet het waterpark de stijgende trend van 2014 verder.

Chimelong Water Park is niet zomaar het best bezochte waterpark ter wereld. Het heeft de meeste aantal voorzieningen ter wereld en beschikt over toonaangevende “Star” attracties. De Extreme River heeft de wereld hoogste kunstmatige golven, daarnaast hebben ze ook nog de grootste surfmogelijkheid (in termen van capaciteit) ter wereld. Bezoekers kunnen evenaren hoe het is wanneer er een vloedgolf komt met golven tot maar liefst 3 meter hoog, hierin kunnen tot 3000 mensen tegelijk plaats nemen. Chimelong Water Park heeft eveneens het grootste golfslagbad ter wereld. Naast de verschillende thrill slides heeft het park ook meer dan 50 faciliteiten voor gezinnen.

Het waterpark heeft onder andere een gigantische trechter slide, een reuzen boomerang slide, een tol slides, speed slides, tornado slides en gigantisch veel andere familie slides. De Master Blaster van het park heeft de International Tourism Industry’s award gewonnen voor beste water attractie ter wereld.

 

 

Algemene cijfers:

In 2015 mochten de 20 meest succesvolle waterparken ter wereld samen 28.700.000 bezoekers ontvangen, dat waren er 3,7% meer dan in 2014. In 2014 mocht de top 20 een stijging noteren van 2,8%. Hiermee kunnen we concluderen dat de bezoekerscijfers in het algemeen in een stijgende lijn zitten. Vooral de top 3 scoorde goed met stijgingscijfers tot 5%. In Zuid-Korea waren de successen van 2015 dan weer opvallend minder goed dan het jaar voorheen.

 

Europese waterparken:

Ondanks dat er geen Europese waterparken in de top 10 voorkomen, kende ze wel de grootste stijgingen in bezoekersaantallen van de top 20 best bezochte waterparken. Het meeste bezochte Europese waterpark en eveneens de grootste stijger in de top 20 is Therme Erding in Duitsland die 1.235.000 bezoekers mocht ontvangen en daarmee een stijging mag noteren van maar liefst 23,5% ten opzichte van het jaar voordien. Ook het tweede en derde best bezochte waterparken van Europa mochten grote stijgingen noteren met 10% voor Tropical Islands in Duitsland en 18% voor Aquapalace in Tsjechië.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van het Global Attractions Attendance Report en de Theme Index van 2015, die gemaakt is door de Themed Entertainment Association (TEA) en de economische afdeling van AECOM.