Sfeerverslag: Plopsaland De Panne – 07/09/2016

Een doordeweekse woensdag en een mens heeft vrij, en het is dan nog eens uitermate goed weer. Wat doet de gemiddelde Themeparkfreak dan? Een pretparkje bezoeken natuurlijk. Als je het niet te ver wilt houden heb je eigenlijk maar twee keuzes. Of één. Van de Belgische parken hadden enkel Plopsaland De Panne en Plopsaland Indoor Hasselt hun deuren open. Aangezien Plopsa Indoor Hasselt verre van de moeite is en Plopsaland De Panne wel de moeite is, zeker als bezitter van een FunCard, was de keuze snel gemaakt.

 

Opzettelijk ben ik pas iets na elf uur toegekomen. Bij parkopening toekomen heeft weinig zin, zeker op een doordeweekse woensdag in september, want Plopsa kiest ervoor drie van hun grote attracties dicht te houden tot 13 uur. De Supersplash, Boomstammetjes en Rox Flyer.

 

Blijkbaar was er een Kustschlagerfestival in het Plopsa Theater georganiseerd, wat ervoor zorgde dat het er nog gezellig druk uitzag in het park, zeker na de middag. Het festival trok veel oma’s en opa’s aan. Beginnen deden we met het Bos van Plop, althans dat was het plan, want bij het binnengaan bleek me de wachtrij toch iets te lang te zijn.

 

Dan maar de carrousel. Waarom zou je die eigenlijk willen doen als twintiger?! Gohja, rustgevend en om op de luie manier een eitje te hatchen in Pokémon Go. Helaas bleek een ritje carrousel me niks op te leveren. Het parktreintje zou daar toch iets handiger voor zijn. En toeval of niet, die kwam juist aan in Wickieland. De voorste wagons waren redelijk gevuld maar het achterste was volledig leeg, mijn logica zei me dus daar te gaan zitten.

 

Dat was dan zonder de operator van dienst gerekend. Hij hield me tegen en zei me dat ik daar niet mocht zitten. Er zal wel een goede reden voor zijn en nieuwsgierig als ik ben vroeg ik gewoon “waarom”… Iets wat hij blijkbaar totaal verkeerd opvatte getuige zijn snakkend antwoord “daarom”, gevolgd door “er is nog genoeg plaats daar, zet u daar maar”. Als deze jongen op een kalme dag al geen simpele goedbedoelde vraag kan beantwoorden vraag ik me af hoe hij met de druk van de drukke zomermaanden omgaat…

Het treinritje leverde me toch een 800 à 900 meter op voor mijn Pokémon Go eitje. Pokéstops zijn er voldoende in Plopsaland De Panne, aan de Pokéstop aan de Panos op het dorpsplein stond er zelfs verschillende keren een lure actief.

 

In Plopsaland De Panne pik je natuurlijk een ritje op Anubis mee, de beste achtbaan van het park en het land. Tot nu toe, want wie weet kan Heidi daar verandering in brengen. Het houten bouwwerk laat je watertanden maar zal pas volgend jaar de treintjes over zijn hellingen laten denderen. Mijn maag knorde en dus ging ik naar de Meneer Spaghetti waar ik altijd eet als ik in Plopsaland De Panne ben. Het bleek afgehuurd te zijn door één of andere organisatie. Dan maar naar de Piratengrill, waar een lange wachtrij stond… Ik besloot dan nog maar een goed uur te wachten om te eten.

 

Ondertussen was het al 13u geworden en ging ik naar het kasteelplein om eerst een ritje op de Draak mee te pikken. Geen aanrader om Pokémon eitjes te hatchen want hij gaat gewoon te snel. Dan maar de Boomstammetjes doen. Ook niet een echte aanrader want je wilt nu eenmaal geen waterspetters op je smartphone krijgen, en geloof me, de Boomstammetjes zijn natter dan je zou denken. Het blijft mijn favoriete attractie van het park, om allerlei redenen, maar de staat ervan is bedenkelijk… De gevel van het station zit gewoon los. Als je er met je hand tegen drukt beweegt hij mee zoals een golfplaat. Dat klopt niet. Ook de houten reling aan de ingang van de wachtrij zat quasi compleet los. Als je daar een beetje kracht op zet haal je er hem zo uit… Ik begrijp het, met vernieuwde en opgeknapte Boomstammetjes kan je niet zo fameus reclame maken als met een nieuw zwembad of nieuwe houten achtbaan, maar de Boomstammetjes blijven immens populair en is in ons Belgisch pretparklandschap gewoonweg een monument. En dat zou je in eer moeten blijven houden!

 

Uiteindelijk was het al 14u gepasseerd en was de Meneer Spaghetti weer vrij voor iedereen. Balletjes in tomatensaus met 2 porties friet, met mayonaise en een fruitsap. Kostprijs… bijna 20 euro. Natuurlijk, met 1 portie friet zou het ietsje minder geweest zijn maar dan nog blijft deze prijs schandalig duur. In een frietkot heb je dat voor minder dan de helft. En daar krijg je tenminste nog een grotere portie. Toegegeven, de balletjes in tomatensaus zijn lekker maar 5 kleine balletjes is maar pover. Over de frieten verdenk ik Plopsa dat ze frieten gaan kopen zijn bij McDonalds om ze daar weer op te warmen. Ze doen hun best om het zo hip en trendy mogelijk te presenteren, met de frietjes in een mini frietmand alsof je in een aflevering van Komen Eten zit, maar de kwaliteit is aan de slechte kant en voor de prijs-kwaliteitsverhouding geef ik hen nul punten.

 

Ik had de Supersplash nog niet gedaan en deze is toch wel een must-do. Maar wat krijg je als je hem pas om 13u opent en dan nog eens met 2 van de 3 bootjes rijdt?! Een wachtrij tot buiten het station dus. Een beetje teveel van het goede voor mij dus ik pas. Ze vragen volle pot, openen drie grote attracties pas drie uur na parkopening (en het park was maar open tot 17u30) en dan bieden ze geeneens volle capaciteit aan bij een attractie die al geen goede capaciteit heeft.

 

De dag werd volgemaakt met enkele ritjes Anubis en Boomstammetjes. Tegen 16u30 had ik het wel gezien en besloot ik terug naar huis te gaan. Plopsaland De Panne is een muntje met twee verschillende kanten. De ene kant is heel positief, het park blijft enorm gezellig en heeft een leuk attractieaanbod. De andere kant ziet er negatief uit. Het beleid is er puur en alleen op gericht om geld uit de zakken te slaan waardoor de belevenis verpest wordt, en het valt me elk jaar méér en meer op.

Sfeerverslag: Frederik Boelaert