Uitgelicht: De Draak – Plopsaland De Panne

In  het West-Vlaamse pretpark Plopsaland De Panne kan je de attractie De Draak beleven. Het betreft hier een Powered Coaster, gebouwd door Mack Rides in 2004.

draakplopsa copy

De attractie telt 1 trein, die aan de voorkant prachtig versierd is met een groene draak. De inzittenden (plaats voor 38 personen) worden op 2 rondjes getrakteerd, (tenzij het druk is in het park) waarbij de trein doorheen het station raast.

De track is 450 meter lang en het treintje haalt een topsnelheid van 36 km/h. Een ritje duurt 1 minuut en 50 seconden. Tijdens het traject raast de trein onder andere doorheen 3 helixen en passeert regelmatig de attractie De Boomstammetjes (een Log Flume) en het traject van de Plopsa Express (het parktreintje).

Als thema kreeg deze achtbaan een middeleeuws tintje. Zo sloot het moeiteloos aan bij de Kasteel van Koning Samson themazone. Het station is netjes gedecoreerd als een middeleeuws kasteel met een ophaalpoort, kanteeltjes en wachttorentjes. In dit gebouw bevinden zich naast het station van de achtbaan ook nog een sanitair blok, een horecapunt en een souvenirwinkeltje. De wachtrij is verwerkt in de gaanderijen. Aan de zijkant van het kasteel is een geanimeerde draak te bezichtigen.

Typerend voor deze soort achtbaan is het feit dat men hier niet gebruik maakt van de zwaartekracht tijdens de rit, zoals de meeste andere achtbanen. In plaats daarvan is de trein voorzien van elektrische motoren die voor de aandrijving zorgen.

Met een hoogte van 14 meter is het zelfs de hoogste Powered Coaster tot nu toe.