Snelst accelererende achtbaan ter wereld krijgt een nieuwe lay-out

Dodonpa, de snelst accelererende achtbaan ter wereld zal een (gedeeltelijke) nieuwe lay-out krijgen tegen 2017. Dat heeft het park zelf bekend gemaakt. De lay-out zal volledig herbekeken worden en aangepast worden zodat deze interessanter wordt.

 

Dodonpa verwierf naam en faam toen de achtbaan in 2001, (4 dagen voor Kerstmis), opende in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland als de snelste achtbaan ter wereld. 15 jaar na opening is de achtbaan nog steeds de snelste van Japan en de 4de snelste ter wereld. Dodonpa behaald een snelheid van 172 km/u in amper 1,8 seconden en is daarmee nog altijd de snelste accelererende achtbaan ter wereld. De gemiddelde versnelling van de achtbaan bedraagt maar liefst 26,5 m/s², deze versnelling wordt bereikt door middel van een lancering met gecompresseerde lucht.

Dodonpa werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide en heeft een hoogte van 52 meter. Tijdens de rit van 1189 meter krijgen de inzittenden een G-kracht van maar liefst 4,3 te verwerken. Een ritje op de supersnelle achtbaan duurt 55 seconden. Dodonpa is vernoemd naar een muzikale klank vergelijkbaar met Do Re Mi, maar dan door percussie instrumenten.

Dodonpa zal op 2 oktober sluiten voor een grote renovatie en de nodige lay-out wijzigingen. De heropening is voorzien voor juli 2017. In het 15 jarige bestaan van de achtbaan bereden meer dan 7,5 miljoen mensen de Dodonpa.

 

 

 

Bron: Fuji-Q Highland