Eerste reuzenmiereneter geboren in GaiaZOO

Vorig jaar werd de diercollectie van GaiaZOO uitgebreid met de reuzenmiereneter. Er zijn in Nederland maar drie dierentuinen waar deze unieke diersoort te zien is. Begin 2016 kreeg het vrouwtje gezelschap van een mannelijke reuzenmiereneter. De twee dieren hebben nu al voor gezinsuitbreiding gezorgd. Op zaterdag 3 september werd namelijk de eerste reuzenmiereneter van GaiaZOO geboren. Omdat moeder voor het eerst een jong heeft gekregen, hebben de dierverzorgers hen de afgelopen dagen extra goed in de gaten gehouden. Moeder en jong maken het goed en zijn een groot deel van de dag in het binnenverblijf van GaiaZOO te bewonderen. Het jong is een mannetje.

 

Haat-liefde verhouding
Miereneters leven in de natuur alleen. Daarom zijn in GaiaZOO voor het mannetje en vrouwtje gescheiden verblijven gecreëerd. Begin dit jaar werden mannetje en vrouwtje aan elkaar voorgesteld. Aanvankelijk liet het vrouwtje duidelijk merken dat ze niet gediend was van gezelschap. Grommend en staand op de achterpoten haalde ze meerdere malen naar hem uit met haar 10 centimeter lange klauwen. Toen ze begin maart echter in cyclus kwam, werden enkele paringen waargenomen.

 

Spannend

Reuzenmiereneters hebben een draagtijd van circa zes maanden. Tijdens de zomermaanden werd de buik van het vrouwtje steeds boller en accepteerde ze het mannetje niet meer in haar nabijheid. Afgelopen week zagen dierverzorgers ook kleine veranderingen in haar gedrag. Donderdag 1 september at ze de hele dag niet en vrijdag was ze erg onrustig en de dierverzorgers konden duidelijk weeën zien. Om haar goed in de gaten te houden, werd een webcam in het miereneterverblijf geïnstalleerd. De webcambeelden toonden zaterdagochtend dat niet het snuitje, maar het staartje van het jong uit het geboortekanaal stak. Het jong bleek in stuitligging te liggen. Daarom werd in allerijl de dierenarts gebeld. Toen die arriveerde kwam het kleintje toch ineens op natuurlijke wijze ter wereld.

 

 

 

 

Onzichtbaar

Kort na de geboorte kroop de kleine miereneter op moeders rug. In de natuur verblijven jonge miereneters daar meestal tot ze ruim een half jaar oud zijn. Doordat de kleuren van de vacht van het jong overlopen in die van de moeder, is het kleintje goed gecamoufleerd. Het jong houdt zichzelf met zijn scherpe klauwen vast aan moeders vacht. Moeder moet nog even aan wennen aan dit nieuwe gevoel.

 

Moedermelk

Jonge reuzenmiereneters drinken zes maanden lang moedermelk. Omdat het jong verstopt zit tussen moeders ruige beharing, is het niet goed te zien hoeveel moedermelk het kleintje binnenkrijgt. De dierverzorgers wegen het jong  daarom met enige regelmaat, om te controleren of het jong wel voldoende groeit. Bij de eerste weging, kort na de geboorte, konden de verzorgers meteen vaststellen dat het jong een mannetje is. Vanaf een leeftijd van 2 maanden gaat de kleine miereneter ook insecten eten. Zonder tanden overigens, want mierenters zijn een van de weinige zoogdieren die geen tanden hebben!

De eerste

Het is niet alleen de eerste keer dat een reuzenmiereneter in GaiaZOO geboren wordt, maar ook voor de kersverse ouders de eerste keer dat ze een jong krijgen. Vader is pas twee jaar oud en moeder is vier. Het vrouwtje, dat in de Weense Zoo geboren is, werd bovendien met de hand opgevoed. Zij heeft van haar moeder dus niet geleerd hoe ze zelf een kleintje moet grootbrengen. Vooralsnog doet ze het echter voorbeeldig!