Top 10 meest succesvolle pretparkgroepen ter wereld

Iedereen heeft al wel eens gehoord van Disney, Universal en Six Flags, maar wat zijn nu de belangrijkste pretparkgroepen ter wereld en hoeveel bezoekers ontvangen ze per jaar? Wij zochten het uit en stelde een top 10 op van de meest succesvolle pretparkengroepen ter wereld. Vorige week maakte we een lijstje van de 10 pretparken in de wereld met de meeste achtbanen.

 

#10: Songcheng Worldwide (22,3M)

We beginnen de lijst met een sterke stijger. Songcheng Worldwide ontving in 2015 53,4% meer bezoekers dan in 2014 en mocht in totaal 22.338.000 bezoekers ontvangen in het afgelopen jaar. In 2014 kende Songcheng nog een grotere stijging, ze verdubbelde toen hun bezoekersaantallen van 2013 op 1 jaar tijd. De groep is gevestigd in China en is dan ook volledig op de Chinese markt gericht. De parken van Songcheng Worldwide draaien voornamelijk rond grote indrukwekkende acrobatische shows met zang en dans. Sommige parken van de groep hebben naast de shows ook nog mechanische attracties maar voorlopig staan er nog geen achtbanen in de parken.

 

#9: SeaWorld Parks & Entertainment (22,5M)

SeaWorld Parks & Entertainment kennen we voornamelijk van de verschillende SeaWorld parken maar ook Busch Gardens is onderdeel van de groep. De Amerikaanse groep die gericht is op de Amerikaanse markt mocht in 2015 22.471.000 bezoekers ontvangen in haar parken en had daarmee een lichte stijging van 0,3% ten opzichten van 2014. De groep zakt wel weg van een 7de plaats (2014) naar een 9de plaats in de lijst. SeaWorld Parks & Entertainment heeft 12 parken verspreid over 5 staten. Onder de 12 parken zijn er 3 SeaWorld parken (Orlando, San Diego, San Antonio) met telkens een bijhorend waterpark Aquatica en 2 Busch Gardens parken (Tampa, Williamsburg).

De groep heeft 28 achtbanen verspreid over 6 parken. Naast de bekende dolfijnenshows in de SeaWorld parken en de dierenparken van Busch Gardens zijn er ook verschillende spraakmakende achtbanen. Een aantal wereldbekende toppers zijn: Mako, Manta, Journey to Atlantis, Verbolten, Griffon, Alpengeist, Cheeatah Hunt, Kumba, SheiKra en Montu.

 

#8: Fantawild (23,1M)

Fantawild is een Chinese pretparken groep met meer dan 20 pretparken verspreid over heel China en Iran. Naast de tientallen Fantawild parken bezit de groep ook de Oriental Heritage parken. De groep heeft in totaal 56 achtbanen verspreid over 22 parken. 1 park dat gebouwd werd in 2014, staat in Iran, de rest staat in China. De groep is nog piepjong maar groeit verschrikkelijk snel. Buiten de eerste twee parken (die de deuren opende in 2006 en 2007), werden de andere 20 parken allemaal geopend tussen 2010 en 2016 wat neer komt op een gemiddeld 3 nieuwe parken per jaar. Het afgelopen jaar had de groep een stijging van maar liefst 77% van de bezoekersaantallen in alle parken waardoor het de snelst groeiende pretparkgroep ter wereld is, goed voor 23.093.000 bezoekers in 2015. Met deze sterke resultaten komen ze als nieuwe groep deze top 10 binnen.

De Fantawild parken hebben als hofleverancier voor hun achtbanen de Chinese achtbaanbouwer Golden Horse. Veel voorkomede achtbanen in de Fantawild parken zijn Boomerangs en Suspended Looping Coasters gebouwd door Golden Horse die verdacht veel lijken op Vekoma’s. Desondanks hebben sommige parken toch ook een aantal originele Boomerangs (van Vekoma) en SkyLoops van Maurer Rides. De Oriental Heriatage parken maken wel voornamelijk gebruik van Internationale bekende bouwers en hebben spraakmakende houten achtbanen met een inversie ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx.

 

#7: Chimelong Group (23,6M)

Chimelong Group is eveneens een Chinese groep die gericht is op de Chinese markt. Ook zij maken goede vooruitgang en mogen een stijging van 26,4% noteren, goed voor 23.587.000 bezoekers in 2015. In 2014 groeide Chimelong ook sterk, toen mochten ze een stijging van 59,9% noteren. De groep bevat 7 parken verspreid over 2 locaties (Guangzhou en Zhuhai) in de provincie Guangdong (China). In Guangzhou zijn er 5 parken (een pretpark, safari park, water park, internationaal circus park en een krokodil park) en in Zhuhai zijn er twee parken (een oceaan kingdom en een theater park). De Chimelong Group kiest duidelijk voor kwaliteit en internationale merken.

Het oceaan kingdom park in Zhuhai heeft de naam Chimelong Ocean Kingdom en is zowat te vergelijken met SeaWorld. Het park kent buiten de orka- en dolfijnenshows 3 indrukwekkende achtbanen. De eerste is een indrukwekkende Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en behaald een snelheid van 108km/u. De andere twee achtbanen zijn watercoasters van de Duitse fabrikant Mack Rides, de ene is een koppie van de Atlantica Super Splach (Europa-Park), de andere is een op maat gemaakte waterachtbaan in de steil van Poseidon (Europa-Park) maar met een andere lay-out en rond en door een berg gebouwd.

Het hoofdpretpark in Guangzhou heeft de naam Chimelong Paradise en bevat 6 achtbanen waaronder verschillende toppers. In het park staat een 10-Inversion Roller Coaster en een unieke Half Pipe Coaster met zeer speciale treintjes van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het park bezit ook een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die 2 keer zo hoog als de Baron 1898 (Efteling). Verder staat er nog een Moterbike Coaster van Vekoma, een junior coaster van Mack Rides en een Spinning Wilde Muis van Golden Horse.

 

#6: Cedar Fair Entertainment Company (24,4M)

Cedar Fair groep is een Amerikaanse pretparketen die parken bezit in de Verenigde Staten en Canada. De Cedar Fair groep heeft pret- en waterparken en kennen we vooral van Cedar Point, Kings Island, Canada’s Wonderland, Carowinds, Kings Dominion, Knott’s Berry Farm en verschillende andere parken. In totaal heeft de groep 14 parken in haar bezit met in totaal 123 achtbanen. In 2015 had de groep een stijging van 4,9% in de bezoekersaantal, goed voor 24.448.000 bezoekers het afgelopen jaar.

De groep richt zich op de “thrill seekers” en heeft tientallen spectaculaire achtbanen, waterslides en flatrides in hun parken staan. De 5 grootste pretparken van de groep hebben allemaal minstens 13 achtbanen (of meer) in hun park staan. Cedar Point is het belangrijkste park van de groep en telt maar liefst 18 achtbanen. Een aantal spraakmakende wereld bekende achtbanen van de Cedar Fair groep zijn: Top Thrill Dragster (128 meter hoog!), Milliennium Force, Maverick, GateKeeper, Magnum XL-200, Valravn, Leviathan, Fury 325, Intimidator, Nighthawk, Vortex, Steel Force, Dominator, Intimidator 305, Banshee, The Beast, Firehawk, Diamondback en Xcelerator.

 

#5: Six Flags Inc. (28,6M)

Six Flags is een Amerikaanse pretpark groep die voornamelijk actief is in Noord-Amerika. Six Flags heeft momenteel 19 parken verspreid over 3 landen namelijk Canada, Mexico en de Verenigde Staten van Amerika (in 9 verschillende staten: California, Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Missouri, New Jersey, New York en Texas). Er zijn nog twee parken in opbouw in China (Haiyan) en Verenigde Arabische Emiraten (Dubai). De groep heeft zowel pretparken als waterparken. In totaal hebben ze 138 achtbanen verspreid over 13 van hun parken. Vroeger was de groep ook actief in Europa maar de parken werden verkocht in de loop van 2004. Six Flags kende in 2015 een stijging van 11,4% en ontvingen 25.557.000 bezoekers.

Six Flags richt zich op de jeugd en de “thrill seekers”. Ze hebben verschillende spectaculaire achtbanen, flatrides en waterslides in hun parken staan. Six Flags staat bekend om regelmatige nieuwe attracties te plaatsen in hun parken, elk jaar wordt er wel een grote of kleine nieuwigheid of verandering doorgevoerd. Six Flags Magic Mountain is het belangrijkste park van de groep, het park heeft 20 achtbanen in haar assortiment. Six Flags Magic Mountain heeft hierdoor het meeste aantal achtbanen van alle parken in de wereld. Een aantal spraakmakende wereld bekende achtbanen van de Six Flags groep zijn: Kingda Ka (hoogste achtbaan ter wereld) Full Throttle, Green Lantern, Riddler’s Revenge, Tatsu, X2, Superman: Escape from Krypton, Batman The Ride, Superman, El Toro, Bizarro, New Taxas Giant, Goliath, Scream, Twisted Colossus, Viper, American Eagle, Raging Bull, Superman – Ultimate Flight, Nitro, Mr. Freeze Reverse Blast, Titan, Boss, Screamin’ Eagle, Iron Rattler, Poltergeist, Joker’s Jinx, Superman – Ride Of Steel en Medusa Steel Coaster.

 

#4: OCT Parks China (30,2M)

OCT Parks China is een groep dat bij de meeste achtbaanfans geen belletje doet rinkelen, wanneer we zeggen Happy Valley zal dit belletje nu wel rinkelen bij de internationale doorwinterde pretparkfanaten. OCT Parks is een Chinese pretparkgroep die voorlopig alleen maar pretparken uitbaat in China. De groep heeft 39 achtbanen verspreid over 11 parken. Ook deze groep heeft vooral de afgelopen 10 jaar ferm uitgebreid en dit zorgde het afgelopen jaar voor een stijging in bezoekersaantallen van 7,8%, goed voor 30.180.000 bezoekers in 2015.

De meeste parken van de groep hebben de naam Happy Valley waardoor het nootzakelijk wordt de stad of regio te vermelden wanneer je het over een specifiek park wilt hebben. In het begin had het park een aantal samenwerkingen met lokale bouwers, maar vooral de laatste jaren kiezen ze voor kwaliteit en gaan ze voor de internationale bekende bouwers. Een van hun meest bekende achtbanen zijn de racende houten achtbanen Dauling Dragon ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx waarbij het zogenaamd “Hi Five”-element voor het eerst gebruikt werd (zie onderstaande video). Ook de Bullet Coaster gebouwd door S&S Wordwide is er eentje om u tegen te zeggen. Deze achtbaan haalt door middel van gecompenseerde lucht een snelheid van 133,6km/u. Daarna bereikt de Bullet Coaster een hoogte van 60 meter om vervolgens 7 meter de grond in te duiken. Intamin Amusement Rides bouwde hun succes model “Mega Lite” in verschillende parken van de groep. Bolliger & Mabillard bouwde dan weer een indrukwekkende Flying-, Wing- en Dive Coaster. Vekoma ontwierp een aantal op maat gemaakte Suspended Looping Coasters en ‘mijn treinen’. Zamperla zetten een leuke Moto Coasters neer en Maurer AG werd dan weer gecontacteerd voor een Sky Loop en X-Car coaster.

 

#3: Universal Parks and Resorts (44,9M)

Universal Parks and Resorts is een groep waarvan iedereen al wel eens gehoord heeft. Universal is uiteraard gekend van de vele films die ze gemaakt hebben, maar Universal heeft ook 5 pretparken gebouwd. Universal Parks and Resorts mocht vorig jaar 44.884.000 bezoekers ontvangen waardoor ze een stijging optekende van 11,8% ten opzichte van 2014.

De bekenste films van Universal zijn: Jurassic Park, The Fast and The Furious, Despicable Me, King Kong, The Bourne Ultimatum, Gladiator, Back to the Future en E.T.

Films in deze parken spelen de hoofdrol en de attracties zijn dan ook gethematiseerd naar deze films. De groep staat bekend om hun grote dark-rides en leuke achtbanen (of de combinatie van beide). Bekende attracties zijn onder andere: King Kong, Harry Potter, Jurassic Park, Jaws, Incredible Hulk, Men in Black, The Simpsons, Superman, Revenge Of The Mummy, Dragon Challenge en Transformers.

 

#2: Merlin Entertainments Group (62,9M)

Merlin Entertainments Group is een Engelse pretpark groep en de grootste pretparkgroep van Europa. Merlin Entertainments kennen we van Thorpe Park (Engeland), Heide Park (Duitsland), Alton Towers (Engeland), Gardaland (Italië), Chessington World of Adventures (Engeland) en de verschillende Lego pretparken verspreid over de hele wereld. Merlin Entertainments heeft momenteel 6 operationele Legoland parken (Florida, Denemarken, Engeland, California, Duitsland en Malaysia) en 3 Legoland parken in opbouw (Dubai, Japan en Korea). Door tegenslag in eigenland werd de totale groei van de bezoekersaantallen gestabiliseerd op 62.900.000 mensen per jaar. Nog steeds blijft de groep comfortabel op de 2de plaats staan in de ranking. Buiten de pretparken bezit Merlin Entertainments ook verschillende andere toeristische attracties zoals de Amsterdam Dungeon (Nederland), The London Eye (Engeland), Madame Tussaud (Engeland) en de verschillende Sea Life parken. Merlin Entertainments Group heeft 56 achtbanen verspreid over 14 pretparen.

De groep kan je opsplitsen in 4 delen: De Legoland parken, de Sea Life parken, de Thrill parken en de toeristische attracties. Zo spreken ze meteen ook 4 verschillende doelgroepen aan. In de Thrill parken probeert de groep ongeveer om de 3 jaar een nieuwe grote attractie te openen. Een aantal (wereld) bekende achtbanen zijn: Colossus (eerste achtbaan ter wereld met 10 inversies), Stealth, Swarm, Colossos (hoogste houten achtbaan ter wereld), Krake, Desert Race, Flug der Dämonen, Oblivion, Raptor, Nemesis, Galactica (Air), The Smiler (meeste inversies ter wereld) en Thirteen.

 

#1: Walt Disney Parks and Resorts (137,9M)

Walt Disney, iedereen kent dit merk van de tekenfilms, series en de bijhorende pretparken. De kans dat iemand geen enkele film gezien heeft is bijna onbestaande. Sneeuwwitje, Pinokkio, Assepoester, Peter Pan, Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Jungle Boek, Rodin Hood, De kleine zeemeermin, Belle en het Beest, Aladdin, De Leeuwenkoning, Tarzan, Rapunzel, Winnie de Poeh, Frozen,… het zijn maar enkele van de 55 uitgebrachte Disney films in de afgelopen 80 jaar. Uiteraard mogen we ook Mickey Mouse, Donald Duck en Knabbel en Babbel niet vergeten. Dat Disney de meest succesvolle pretparkgroep ter wereld geworden is, hoeft ons dus ook niet te verbazen.

Walt Disney Parks and Resorts kreeg vorig jaar 137.902.000 bezoekers over de vloer, dat is meer dan de drie eerst volgende concurrente tezamen. Walt Disney Parks and Resorts heeft 6 resorts (California, Florida, Tokyo, Parijs, Hong Kong en Shanghai) met in totaal 12 parken. De groep heeft in totaal 32 achtbanen verspreid over 11 parken.

Een aantal bekende attracties in de parken zijn: Phanton Manor, Space Mountain, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Ratatouille, Soarin, Rock ‘n’ Roller Coaster, Indiana Jones, Dinosaur, Pirates of the Carraibean, Expedition Everest (duurste achtbaan ter wereld), California Screamin, Tower of Terror, Splash Mountain, Jungle Cruise, Monsters Inc en Toy Story Mania. De Disney parken staan ook bekend om hun grote shows, vuurwerk en parades.

 

 

Samenvatting:

In 2015 werd de financiële crisis duidelijk overwonnen wat resulteerde in een goed jaar voor vele pretparkgroepen. Terwijl in 2014 nog veel groepen te kampen hadden met dalende bezoekersaantallen, was er in 2015 opnieuw een stijging bij alle pretparkgroepen in de top 10. Bij sommige groepen was dit een lichte stijging van 0,2%, bij andere was dit een grote stijging tot 77,4% De algemene groei van de 10 meest succesvolle pretparkgroepen steeg met 7,2% en mochten zo samen 420.360.000 bezoekers ontvangen. Opvallend is dat de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos prompt uit de top 10 duikelt na een daling van 14,6% van de bezoekersaantallen in 2014. Parques Reunidos kennen we van onder andere Bobbejaanland, Slagharen en Movie Park Germany. De Chinese markt is dan weer in een opmars want in de afgelopen 2 jaar, kwamen er drie nieuwe Chinese groepen de top 10 binnen (Chimelong, Songcheng en Fatawild) waardoor er nu 4 Chinese groepen in de lijst staan. Europa blijft in de lijst met nog 1 groep en Amerika is de grootste vertegenwoordiger met 5 groepen.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van het Global Attractions Attendance Report en de Theme Index van 2015, die gemaakt is door de Themed Entertainment Association (TEA) en de economische afdeling van AECOM.