Top 10 langste stalen achtbanen van Europa

Het is maandag en onze goede gewoonte zegt dat we dan een nieuwe 10 top publiceren. Onlangs werden eindelijk de statistieken van Taron onthuld, de langste multi-launch coaster zonder inversies ter wereld, genoeg reden voor ons om een lijstje te maken van de 10 langste stalen achtbanen van Europa. Vorige week bespraken we de 10 hoogste stalen achtbanen van Europa. 

 

#10: Dragon Khan – PortAventura Park (1269,5 m)

Dragon Khan gelegen in PortAventura (Spanje) was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America. Dragon Khan is 45,1 meter hoog en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter behaalt de trein een snelheid van 104,6 km/u en heeft een ritduur van 1 minuut en 45 seconden.

 

#9: Colorado Adventure – Phantasialand (1280 m)

Colorado Adventure werd gebouwd in 1996 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is 1280 meter lang en een ritje duurt bijna 3 minuten. Colorado Adventure heeft een maximale snelheid van 50 km/u en is 26 meter hoog. De achtbaan heeft 3 lifthills, kan met 5 treinen rijden en kan een waanzinnige capaciteit van 2300 personen per uur behalen.

 

#8: Taron – Phantasialand (1320 m)

Taron werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan heeft een lengte van 1320 meter en een ritje duurt een kleine 2 minuten. Taron is de snelste multi-launch coaster ter wereld en bevat in totaal 2 lanceringen. Tijdens de lanceringen behaal je een maximale snelheid van 117 km/u en kom je op een maximale hoogte van 30 meter.

 

#7: Lisebergbanan – Liseberg (1340,2 m)

Lisebergbanan is een achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Zierer en ontworpen door Anton Schwarzkopf. De achtbaan is in 1987 gebouwd door BHS in het Zweedse pretpark Liseberg. Lisebergbanan is 1340,2 meter lang en was bij opening de langste achtbaan van Europa. De achtbaan is 45 meter hoog wat het bij opening eveneens de hoogste achtbaan van Europa maakte. Dit record kon de achtbaan 7 jaar lang weten vast te houden. Ook de snelheid was niet min. Lisebergbanan behaald een snelheid van 80 km/u waardoor het de tweede snelste achtbaan van Europa was na Sirocco (Nu: Psyké Underground) in Walibi Belgium. Lisebergbanan is gebouwd op een berg en maakt goed gebruik van het terrein, de eerste afdaling duurt maar liefst 20 seconden. De volledige rit duurt 3 minuten.

 

#6: Helix – Liseberg (1381 m)

Helix is in 2014 gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 1381 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 10 seconden. Tijdens de rit wordt de achtbaan 2 maal gelanceerd tot een maximale snelheid van 100km/u. De achtbaan is 41 meter hoog en heeft 7 inversies. Bezoekers krijgen maximaal 4,3 G verwerkt tijdens het avontuur. Helix die in samenwerking met de fans werd ontworpen, heeft 200 miljoen Zweedse kronen gekost, daarnaast was er nog eens 20 miljoen Zweedse kronen nodig om de rotsen te bewerken waarop de achtbaan gebouwd is.

 

#5: Big Thunder Mountain – Disneyland Paris (1500 m)

Big Thunder Mountain is gebouwd in 1992 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Franse pretpark Disneyland Paris. De achtbaan heeft een lengte van 1500 meter wat het destijds de 2de langste achtbaan van Europa maakte. Big Thunder Mountain heeft een snelheid van 65km/u en is 22 meter hoog. De achtbaan heeft 3 lifthills en 3 tunnels. Er kunnen 5 treinen tegelijkertijd op de achtbaan rijden waardoor een capaciteit van 2424 personen per uur kan bereikt worden. Een ritje duurt maar liefst 4 minuten.

 

#4: Shambhala – PortAventura Park (1564 m)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan is 1564 meter lang en een ritje duurt 3 minuten. Shambhala behaald een snelheid van 134 km/u wat het de 2de snelste achtbaan van Europa maakt en heeft een hoogte van 76 meter en is daarmee de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft 25 miljoen euro gekost.

 

#3: Silver Star – Europa Park (1620 m)

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een lengte van 1620 meter en een ritje duurt 4 minuten. Silver Star verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127km/u. De achtbaan is 73 meter en is samen met Schwur des Kärnan de 2de hoogste achtbaan van Europa. Ondanks de indrukwekkende statistieken, is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen.

 

#2: Big One – Blackpool Pleasure Beach (1675, 5 m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en heeft een lengte van 1675,5 meter. Bij opening pakte de Big One het record van snelste achtbaan in Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaald een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. Een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten. Big One is al 22 jaar lang de 2de langste achtbaan van Europa.

 

#1: Ultimate – Lightwater Valley (2268,3 m)

Ultimate is in 1991 gebouwd in het Engelse pretpark Lightwater Valley. De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering en Robert Staveley en werd gebouwd door Tubular Engineering. Met een lengte van 2268,3 meter is de Ultimate al 25 jaar de langste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft een eigen specifieke lay-out. Er zijn 2 lifthills van respectievelijk 31,1 en 32,6 meter, maar vervolgens is zo goed als heel het parcours laag tegen de grond. Het eerste deel van de achtbaan gaat bijna uitsluitend rechtdoor, het tweede gedeelte bevat een aantal (snelle) opeenvolgende bochten. Een ritje op de achtbaan duurt 7 minuten!

 

 

De toekomst:

De Ultimate is al 25 jaar lang de langste achtbaan van Europa en de 2de langste van de wereld, dit zal hoogst waarschijnlijk nog heel lang zo blijven. In deze lijst zitten heel wat oude achtbanen, toch zitten er ook een aantal recente achtbanen in. De meest recente zijn Shambhala (2012), Helix (2014) en Taron (2016). Momenteel is er geen enkel project bekend dat in de buurt zal komen van de Ultimate.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.