Pretparknostalgie: Walibi Belgium

In deze reeks gaan we op zoek naar de nostalgische attracties die de tand des tijds niet overleefden. Je kent wel dat gevoel van voor je favoriete attractie te staan en daarop een geweldig ritje te maken. Maar hoe populair een attractie ook mag zijn, niets is een eeuwig leven gegund en soms verdwijnen deze attracties dan ook uit het park. Sommigen worden gered door verkocht te worden, andere gaan onherroepelijk naar de schroothoop.

 

Onze zoektocht naar verloren nostalgie beginnen we bij de achtbanen van Walibi Belgium.

 

Grand 8: De eerste achtbaan die ooit het park moest verlaten was de Grand 8. Deze achtbaan werd gebouwd door Pinfari. Deze achtbaan opende in het openingsjaar van het park, 1975. Grand 8 was het van het type Zyklon Z47 en werd aan het einde van 1983 gesloten. Deze achtbaan had het geluk niet meteen tot schroot herleid te worden. Het Franse park Walibi Rhône-Alpes heropende deze. Op dat ogenblik noemde het park nog Avenir Land. De achtbaan kreeg de naam Le Grand Huit en kreeg nieuwe kleurtjes. Zes jaar later, in 1990, zou dit park de achtbaan voorgoed sluiten.

 

Jumbo Jet: Jumbo Jet opende net als Grand 8 in het openingsjaar van het park, 1975. Jumbo Jet werd gebouwd door de legendarische attractiebouwer Schwarzkopf. Deze achtbaan sloot in 1991 en verhuisde later naar het Franse park Amigoland. Toch zou deze achtbaan niet meteen heropenen in dit park, het duurde namelijk nog tot 2005 vooraleer er weer leven kwam in dit oudje. Aangezien ze in handen is van een kermiskramer is het niet ondenkbaar dat ze eerst nog over de kermis gereisd heeft. Op de locatie van Jumbo Jet werd in Walibi Belgium Calamity Mine geopend in 1992, toen nog onder de naam Colorado.

 

Tornado: Tornado werd geopend in 1979, het was voor het park de eerste achtbaan die overkop ging. De achtbaan werd gebouwd door Vekoma, meteen ook voor dat bedrijf de eerste achtbaan die het opende. Tornado had twee corkscrew inversies en was daarmee een ware publiekslieveling. In 2003 viel echter het doek voor deze achtbaan.

Ze zou nog drie jaar roerloos in het park blijven staan, tot ze in 2006 verknipt werd in kleine stukjes en naar een schroothandelaar ging.

 

Vertigo: Vertigo was mogelijk de slechtste investering uit de geschiedenis van het park. Deze achtbaan was een combinatie van een achtbaan met een kabelbaan. Vertigo werd gebouwd door Doppelmayr, die voornamelijk kabelbanen bouwden. Vertigo was al meteen een zorgenkindje, de opening van de achtbaan zou plaatsvinden in 2006 maar moest omwille van technische problemen een jaar uitgesteld worden. Na enkele maanden geopend te zijn in 2007 werd de attractie opnieuw gesloten wegens aanhoudende problemen. In 2008 opende ze dan eindelijk officieel. De attractie bleek zo onbetrouwbaar dat ze in oktober 2008 al opnieuw gesloten werd, ditmaal definitief.

 

Behalve achtbanen verdwenen er in het park ook twee log flumes, boomstammetjes zoals we ze noemen.

 

Rio Grande: Rio Grande opende in 1978. Met deze boomstamattractie, die op het centrale meer gelegen was, bouwde het park één van zijn eerste echte permanente attracties. Oorspronkelijke ging deze door het leven als Rivière Sauvage. Eind 1994 werd deze samen met de andere boomstamattractie Rio Salto verwijderd uit het park. In tegenstelling tot haar lotgenoot werd deze gered en verhuisd naar het Franse Walibi Sud-Oeust. In dit Walibi park werkt ze nog steeds onder de naam Drakkar.

 

Rio Salto: Deze boomstamattractie kwam er in 1986. Ze werd gebouwd omdat de populariteit van de andere boomstammetjes zo hoog was, dat ze de capaciteit moest helpen verhogen. Ook deze werd afgebroken in 1994.

 

Beide log flumes zouden een jaar later vervangen worden door Flash Back, een log flume gebouwd door Mack Rides.

 

Ook enkele darkrides overleefden de tand des tijds niet in het park.

 

Kuifje en het geheim van de eenhoorn: Deze attractie draaide volledig rond het populaire stripfiguurtje. Deze attractie opende in 1980 en was meteen een van Europa’s eerste grote indoorattracties. Tijdens de rit beleefde je een beruchte zeeslag tussen kapitein Haddock en de vreselijke Scharlaken Rackham. Deze attractie sloot in 1995. Op de locatie waar deze darkride stond vind je nu Challenge of Tutankhamon terug.

 

Het Paleis van Ali Baba: In het paleis van Ali Baba maakte je een boottocht doorheen Oosterse taferelen. Het paleis opende de deuren in 1985 en sloot ze in 2001. Deze attractie is vrij vergelijkbaar met Fata Morgana die een jaar later opende in de Efteling. Het gebouw is nog steeds terug te vinden in het park, naast Cobra en wordt met Halloween gebruikt om twee spookhuizen in onder te brengen.

 

Onze nostalgische reis langsheen gesloten attracties sluiten we af met enkele thrillrides die het park verlaten hebben.

 

Bounty: Bounty was een schommelschip gebouwd door Intamin, maar dit schip schommelde niet zomaar over en weer, het ging 360° waardoor je meermaals ondersteboven hing. Het schip stond op het meer in de buurt van Challenge of Tutankhamon. De Bounty was afkomstig van het Franse park Zygofolis, dat failliet ging, in 1992 opende hij in Walibi. In de beginjaren was de boot nog niet overdekt, maar later werd een dak toegevoegd. Dit dak kwam om de buren van het park minder geluidsoverlast te bezorgen. In 2003 zou de Bounty niet meer openen, toch bleef hij nog drie jaar roerloos in het park staan, tot hij in 2006 verwijderd werd.

 

Inferno: De inferno was een zogenaamde Enterprise, gebouwd door Huss. Deze attractie was terug te vinden op het grasveld links van de botsauto’s. Dit was één van de eerste Enterprises die Huss bouwde. Inferno bleef tot 2010 in Walibi staan en nadien gesloopt. Enkel de gondels werden gered, deze kan je terugvinden op de Enterprise GForce in zusterpark Walibi Holland.

 

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB

Foto: Wikimedia, Screammachine, Walibi