Heeft de 4de oudste houten achtbaan van Europa nog een toekomst?

Hullámvasút, de 4de oudste houten achtbaan van Europa gelegen in het Hongaarse Holnemvolt Park is gesloten voor het grote publiek. De toekomst van deze klassieker blijft onzeker. Ten laatste in 2019 zou de houten achtbaan weer in gebruik genomen worden, althans dat is wat het park beloofde.

 

Hullámvasút in het Hongaarse Holnemvolt Park, de 4de oudste achtbaan van Europa werd geopend in 1926. De 17 meter hoge houten achtbaan met een lengte van 980 meter, werd gebouwd in 1922 door Irvine Dragon, toch duurde het 4 jaar tot de achtbaan in 1926 voor het eerst opende. De achtbaan heeft een brakeman op de trein zitten. Dit is een persoon die op een achtbaan meerijd en instaat voor het afremmen van de achtbaantrein. De trein wordt dus geremd door de brakeman en niet door remblokken zoals gewoonlijk. Er zijn nog 8 achtbanen in de wereld die werken met een brakeman daarvan staan er 7 in Europa en 1 in Australië.

Bij het ingaan van het nieuwe seizoen in 2014 werd Vidámpark gesloten en alle attracties werden weggehaald. Alleen de oudste attracties van het park met een grote historische waarden werden behouden en toegevoegd aan de aangrenzende zoo van Budapest. Het pretparkgedeelte veranderde van naam en werd omgedoopt tot Holnemvolt Park. Op 31 oktober 2015 reed Hullámvasút voorlopig zijn laatste rondjes want het pretpark werd opnieuw gesloten, deze keer voor een langere tijd. Momenteel wordt Holnemvolt Park volledig verbouwd, de grote werken die los staan van de zoo, zullen nog geruime tijd duren. Een mogelijke heropening voor de oude klassieke attracties wordt geschat op 2018 of zelfs pas 2019. Achtbaanfans zullen dus nog even geduld moeten hebben indien ze deze klassieker willen bezoeken.

 

Bronnen: rcdb, zoobudapest