Virtual realitytour in C-mine expeditie met wereldprimeur

Vanaf zaterdag 2 juli 2016 krijgt C-mine expeditie er een nieuwe attractie bij: virtual reality. Bezoekers wanen zich dankzij deze sterk opkomende technologie niet op C-mine, maar in de steenkoolmijn van Winterslag zoals die was in 1955. C-mine expeditie is daarmee de tweede toeristische attractie in België die een virtual realitytour aanbiedt en scoort zelfs een wereldprimeur met de mogelijkheid om niet alleen jezelf te zien in de virtuele wereld, maar ook je medebezoeker.

 

Virtuele tijdreis naar de hoogdagen van de steenkoolmijn

Sinds 2012 biedt C-mine expeditie bezoekers een ondergronds belevingsparcours dat bovengronds eindigt met een weids uitzicht over Genk en wijde omgeving in het topje van de hoogste schachttoren. De attractie trekt jaarlijks 50.000 bezoekers en vormt het decor waarbinnen bezoekers – waaronder veel kinderen en jongeren – op een originele manier kennismaken met het mijnverleden binnen de regio. Om deze beleving te versterken doet C-mine expeditie hier vanaf deze zomer een schepje bovenop, en dit op de C-mine manier: vernieuwend, creatief en niet-alledaags.

 

Vanaf 2 juli kunnen bezoekers van C-mine expeditie namelijk via virtual reality een tijdreis maken naar de hoogdagen van de steenkoolmijn van Winterslag in 1955. “Virtual reality is een totaalbeleving,” zegt schepen van toerisme Lotte Trippaers. “Je zet je neer op een bijzondere zitbank, zet een virtual realitybril en -hoofdtelefoon op en je waant je in een andere wereld. De vierdimensionale effecten – zoals het trillen van je stoel en de wind die door je haren waait – maken het geheel tot een fantastische ervaring.”

 

Unieke features

Na het Historium in Brugge is C-mine expeditie de tweede toeristische attractie in België die virtual reality aanbiedt. In Genk werden echter nog een aantal unieke features toegevoegd, waarvan de tracking-technologie de opvallendste is. “Uniek aan ónze installatie is dat je steeds met twee in de mijnwereld zit: jij en de buurman op de zitbank naast je. Je wordt als het ware ‘ingescand’ en omgevormd tot een mijnwerker. Dat deed totnogtoe geen enkele toeristische attractie ter wereld ons voor, het is een techniek die nu wereldwijd furore maakt”, zegt schepen Trippaers. “Maar dat is nog niet alles qua innovatieve technologie: de interactieve mijnlamp op de virtuele helm van bezoekers draait mee met de kijkrichting. En échte mijnwerkers werden in 3D ingescand, om in de virtuele mijnwereld rond te lopen.”

 

Co-creatie met jonge innovatieve bedrijven en oud-mijnwerkers

Een virtuele wereld creëren is een arbeidsintensief en complex proces waar veel uiteenlopende partijen samen hun schouders onder gezet hebben. Het is met andere woorden een echt co-creatieverhaal. Met ondersteuning van het Brugse bedrijf AlfaVision, ook verantwoordelijk voor de module in het Historium, bracht Visit Genk heel wat Genkse, Limburgse en Vlaamse expertise bij elkaar. AlfaVision coördineerde het geheel en nam jonge, innovatieve bedrijven in onderaanneming aan. In Limburg waren dat Trideus uit Lummen voor de 3D-scans en Davy Loots uit Hasselt, gespecialiseerd in de tracking­-technologie. “Ook heel belangrijk was de inbreng van de oud-mijnwerkers en oud-mijningenieurs,” aldus Lotte Trippaers. “Hun herinneringen waren van onschatbare waarde. Dankzij hen ziet de virtuele mijnwereld er zó levensecht uit. Voor oud-mijnwerkers zoals onder andere Xavier Huygen was het ook een emotionele ervaring: de herinneringen aan de mijnen – die zij net als wij zo graag in leven willen houden – kwamen allemaal naar boven.” Sevenedge verzorgde het design en de programmatie van de virtuele wereld. Create Multimedia is verantwoordelijk voor de hardware en Littleplanet leverde drone-beelden.

 

Blijven vernieuwen

Het is belangrijk om C-mine én C-mine expeditie blijvend te vernieuwen, zodat de dynamiek op de site levend blijft. Voor deze installatie werd met zeer diverse partners samengewerkt om tot een sterk inhoudelijk en technologisch resultaat te komen: Visit Genk, het toeristisch C-mine team, dienst cultuur, enkele oud-mijnwerkers, creatieve ondernemers en een sterke technologiepartner. Het werd een waar co-creatieproces, dat toont dat het creatief ecosysteem op C-mine werkt. Schepen Trippaers: “We trekken met virtual reality ook de toeristische kaart, waar er een duidelijke trend is naar authentieke en belevingsvolle ervaringen. Beide proberen we te koppelen in C-mine expeditie. Hiermee passen we trouwens ook helemaal binnen de lijn van Toerisme Limburg én Toerisme Vlaanderen: door onze authentieke troeven op een hedendaagse manier te ontsluiten.”

 

 

Virtual Reality in C-mine expeditie: Praktisch

Vanaf zaterdag 2 juli

Openingsuren: van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

De Virtual Realitytour is inbegrepen in een toegangskaartje voor C-mine expeditie, dus je hoeft er niets extra voor te betalen! Alle info over prijzen en groepsformules op de website.

www.visitgenk.be