Top 10 hoogste achtbanen van Nederland

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Het is goed weer buiten en alle parken zijn geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende pretparkuitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je pretparkdromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 hoogste achtbanen van Nederland. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 snelste achtbanen van Nederland.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

Omdat een aantal achtbanen even hoog zijn, is het een top 11 geworden.

 

#10-11: Vogel Rok – Efteling & Tornado – Avonturenpark Hellendoorn (25m)

Tornado – Avonturenpark Hellendoorn:

Tornado werd gebouwd in 1990 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Avonturenpark Hellendoorn. De achtbaan is 25 meter hoog en behaalt een snelheid van 60km/u. Op het parcours van 460 meter gaan de bezoekers 2 keer over kop.

 

Vogel Rok – Efteling:

Vogel Rok werd gebouwd in 1998 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De indoor achtbaan is 25 meter hoog en behaalt een snelheid van 65km/u. Vogel Rok was een investering van een kleine 13 miljoen euro.

 

#9: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (25,8m)

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90km/u en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat 3 inversies.

 

#8: Python – Efteling (29m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan is 29 meter hoog en behaalt een maximale snelheid van 75km/u. Tijdens de rit van 750 meter gaan de bezoekers 4 keer over kop. De Python had bij opening de meeste inversies van alle achtbanen in Europa. Pas 8 jaar later werd dit record verbroken met de opening van Goudurix in Parc Astérix (Frankrijk). In Nederland duurde het 13 jaar voor het record verbroken werd.

 

#7: Condor – Walibi Holland (31m)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster is 31 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 80km/u. Tijdens de rit van 662 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#6: Troy – Toverland (31,9m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. De achtbaan heeft een hoogte van 31,9 meter en een snelheid van 86,9km/u. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoestte een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#5: Baron 1898 – Efteling (30m)

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. Baron 1898 behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90km/u. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#3-4: Robin Hood & Lost Gravity – Walibi Holland (32m)

Robin Hood – Walibi Holland:

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De houten achtbaan is 32 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 80km/u. Robin Hood is 1035 meter lang en is daarmee de derde langste achtbaan van Nederland.

 

Lost Gravity – Walibi Holland:

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan is 32 meter hoog en heeft een topsnelheid van 87km/u. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop. De buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

#2: Speed of Sound – Walibi Holland (35,5m)

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan heeft een hoogte van 35,5 meter en behaalt een snelheid van 75,6km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (46,8m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan is al 14 jaar lang de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Goliath is 46,8 meter hoog en heeft een drop van 46 meter. Tijdens de rit van 1214 meter behaalt de achtbaan een snelheid van 106km/u.

 

 

De toekomst:

Vorig jaar, maar ook dit jaar kwam er telkens een nieuwe achtbaan in de top 10. Toch staan er ook verschillende oude achtbanen in deze lijst zoals Python (1981) en Tornado (1990).

Deze lijst zal volgend jaar hoogst waarschijnlijk veranderen omdat Attractiepark Slagharen heeft aangekondigd een nieuwe spectaculaire achtbaan te bouwen tegen 2017.

Er zijn ook al een aantal andere mogelijke toekomstige projecten die deze lijst kunnen halen als ze effectief gebouwd worden. Walibi Holland heeft aangegeven in 2019 een grote nieuwe achtbaan te bouwen. Deze zou mogelijk de top 10 kunnen beïnvloeden. Ondernemer Hennie van der Most heeft dan weer plannen om in 2018 een speelstad te openen in Rotterdam. Op de concept arts van dit toekomstig pretpark staat een Shuttel Loop Coaster van de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. Deze gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 42 meter waardoor die de 2de hoogste achtbaan van Nederland zou kunnen worden.

 

Best scorende parken:

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van hoge achtbanen in Nederland. Met 4 noteringen in de top 5 is het overwicht verpletterend. In totaal komt Walibi Holland 6 keer voor in de top 10. De Efteling scoort met 3 achtbanen. Toverland en Avonturenpark Hellendoorn zijn allebei vertegenwoordigd met 1 achtbaan.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.