Top 10 hoogste achtbanen van België

Pulsar opende 9 dagen geleden in Walibi Belgium voor het grote Publiek en brak daarmee het Belgische snelheidsrecord en hoogterecord. Maar wat zijn de andere hoge achtbanen van België? Deze week maken we een overzicht van de 10 hoogste achtbanen in België. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 snelste achtbanen in België.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Dream Catcher – Bobbejaanland (25m)

Dream Catcher werd gebouwd in 1987 door het Nederlandse Vekoma in Bobbejaanland. Het is de eerste suspended achtbaan (een suspended achtbaan is een achtbaan waarbij de trein onderaan de track hangt en vrij kan bewegen in de bochten) gebouwd door Vekoma. Tevens is het de oudste nog werkende en de 2de hoogste suspended achtbaan wereldwijd. Dream Catcher heeft een hoogte van 25 meter en is 600 meter lang. Tot en met 2005 had de achtbaan treintjes in de vorm van vliegtuigjes. Vanaf 2006 werden de vliegtuigjes vervangen door treinen waarbij de bezoekers met hun voeten los hangen.

 

#9: Typhoon – Bobbejaanland (25,7m)

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan is 25,7 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80km/u. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers 4 maal over kop.

 

#8: Mount Mara – Bobbejaanland (26,3m)

Mount Mara werd gebouwd in 1989 door het Nederlandse Vekoma in Bobbejaanland. De achtbaan ging jarenlang door het leven als de alom gekende Revolution, maar vanaf 2016 werd er Virtual Reality toegevoegd aan de achtbaan en veranderde de naam naar Mount Mara. De indoor achtbaan is 26,3 meter hoog en behaald een snelheid van 50km/u. Mount Mara is 720 meter lang en heeft de langste achtbaantreinen ter wereld.

 

#7: Weerwolf – Walibi Belgium (28m)

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan is 28 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80km/u. Weerwolf is 1035 meter lang en de langste achtbaan van België.

 

#6: Vampire – Walibi Belgium (33,3m)

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 33,3 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80km/u. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#5: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (34m)

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld.

 

#3-4: Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium (35,5m)

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 53 achtbanen gemaakt wereldwijd waarvan er 17 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

#2: Psyké Underground – Walibi Belgium (42m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 85,3km/u en was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. Psyké Underground bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. Psyké Underground was 34 jaar de hoogste achtbaan van België tot Pulsar, de nieuwste achtbaan van Walibi Belgium, het record verbrak. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#1: Pulsar – Walibi Belgium (45m)

Pulsar werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Belgium en is de allereerste gelanceerde waterachtbaan ter wereld. Pulsar zal 3 maal gelanceerd worden tot een maximale snelheid van 100km/u en een hoogte van 45 meter. Hiermee wordt deze in 1 klap zowel de snelste als de hoogste achtbaan van België. De achtbaan zal het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen en bevat een splash in het water.

 

 

Het verleden:

Vertigo is de hoogste achtbaan ooit gebouwd in de Benelux en is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een hoogte van 55 meter en een snelheid van 60km/u. Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot de 14de juni van 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op de 8ste mei van 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste project.

 

 

De toekomst:

Walibi Belgium is het park met de meeste hoge achtbanen in België. Van de 10 achtbanen staan er 5 in Walibi Belgium, 3 in Bobbejaanland, 1 in Bellewaerde en 1 in Plopsaland De Panne. Opvallend is dat 8 van de 10 achtbanen ouder zijn dan 10 jaar. Walibi Belgium heeft het hoogterecord al 34 jaar in handen. Dit jaar werd er na 7 jaar nog eens een nieuwe achtbaan gebouwd die de lijst overhoop haalde.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd. Momenteel zijn er 26 werkende achtbanen in België verspreid over 8 pretparken.