Spectaculaire vrije val attractie voor Gröna Lund in 2017

Gröna Lund maakte een tijdje geleden bekend dat ze in 2017 een nieuwe attractie gingen openen, maar hielden geheim welke dat zou worden. Het enige dat het park wou vertellen was dat ze kwam te staan tussen de Fun House en de achtbaan Jetline, wat een enorm beperkte oppervlakte is.

 

“U dacht dat wij geen plaats meer zouden hebben? Wel dan bent u verkeerd.” Met die woorden kondigde het park de bouw aan. En dat er weinig plaats in het park is zeker niet overdreven.  Het park koos omwille van de beperkte oppervlakte voor een attractie in de hoogte, 95 meter hoog om precies te zijn.

 

Ikaros wordt uniek in Europa, de 95 meter hoge vrije val attractie wordt gebouwd door Intamin Amusement Rides en zal 90° kantelen. Ikaros neemt je mee tot een hoogte van 90 meter, eens boven aangekomen kantelen de stoeltjes 90°, waarna je in vrije val weer naar beneden valt.

Deze attractie is uniek in Europa, de enige andere in zijn soort is terug te vinden in Amerika. Falcon’s Fury uit Busch Gardens was het prototype voor deze attractie.

De naam Ikaros is een afgeleide van de mythologische Icarus.

 

Icarus

Omdat Icarus en Daedalus door koning Minos gevangen worden gehouden op Kreta, bedenkt Daedalus een manier om te ontsnappen; hij bouwt vleugels van een houten raamwerk, bezet met veren in een boog vastgezet met was. Omdat de was kan smelten, waarschuwt Daedalus Icarus om niet te hoog en dicht bij de zon te vliegen, maar ook niet te laag, omdat de vleugels te zwaar zouden worden van het zeewater. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos; hij vliegt te hoog zodat de was toch smelt en hij stort neer in de Egeïsche Zee.