Eerste houten achtbaan met inversies van Europa is geopend!

In het Zweedse dieren- en pretpark Kolmarden heeft men vandaag de achtbaan Wildfire geopend. Het is een spectaculaire houten achtbaan met maar liefst 3 inversies. Het project wordt gepromoot als de beste houten achtbaan ter wereld.

 

Het indrukwekkende project werd 3 weken geleden afgewerkt na maar liefst 12 maanden bouwen. Diezelfde dag nog verschenen beelden van de eerste testritten, het park zette alles op alles om tegen de geplande openingsdatum van 18 juni de achtbaan te openen. Deze opening werd op het allerlaatste moment (de dag zelf nog) uitgesteld, vanwege een productiefout in de treinen. De bouwer van de achtbaan liet niet toe dat de achtbaan geopend zou worden om alle veiligheid te kunnen blijven garanderen. Nieuwe onderdelen werden met spoed gemaakt in de fabriek en 10 dagen later was het dan eindelijk zo ver. De achtbaan opende op 28 juni 2016 als snelste houten achtbaan van Europa en eerste houten achtbaan met inversies.

 

De Amerikaanse topachtbaanbouwer Rocky Mountain Construction stond in voor de bouw van Wildfire. De achtbaan heeft een snelheid van maar liefst 113km/u wat het de 3de snelste houten achtbaan van de wereld maakt. Met een hoogte van 57 meter is het eveneens de 2de hoogste houten achtbaan van de wereld. Tijdens de indrukwekkende rit over en langs rotsen en door de bossen gaan de bezoekers 3 maal over kop. Dit is de eerste moderne houten achtbaan met inversies voor Europa en evenaart hiermee het wereldrecord van Outlaw Run in Silver Dollar City, die ook 3 inversies heeft. Wildfire heeft met een first drop van 83° de tweede steilste first-drop van alle houten achtbanen in de wereld. De achtbaan is 1,3 km lang en heeft een capaciteit van 960 personen per uur.

 

 

In februari van 2015 werd de bouw van de achtbaan onderbroken toen de vergunning voor het project werd ingetrokken omdat natuurliefhebbers bang waren dat Wildfire het natuurgebied te veel zou verstoren. Gelukkig werd er in juni van datzelfde jaar opnieuw toestemming verleend voor het project en kon de achtbaan verder opgebouwd worden. Ook in april 2016 kende de bouw een zwaar oponthoud door een grote staking in de bouwsector. Toch werd de achtbaan nog net op tijd opgebouwd en leek de geplande opening van 18 juni te worden gehaald. Helaas sloeg het noodlot dus opnieuw toe waardoor de achtbaan 10 dagen te laat opende.

 

Elke week brengt het park een video naar buiten over Wildfire. Die video’s kunt u hier bekijken. Hoofdverantwoordelijke van Rocky Mountain Construction vertelde in een interview dat Wildfire hun meest uitdagende project was, omdat deze gebouwd is op een rots landschap.

Volg het volledige project hier.

 

 

Bron + foto’s: Kolmarden