Top 10 snelste houten achtbanen van Europa

Fan van houten achtbanen, kunnen ze niet snel genoeg gaan en wil je er alles over weten? Goed nieuws dan! Deze week maken we een overzicht van de 10 snelste houten achtbanen in Europa. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 achtbanen met de meeste inversies in de Benelux.

 

#10: Tonnerre de Zeus – Parc Astérix (83,7km/u)

Tonnerre de Zeus werd in 1997 gebouwd door het voormalige Amerikaanse bedrijf Custom Coasters International in het Franse pretpark Parc Astérix. De achtbaan behaald een maximale snelheid van 83,7km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Tonnerre de Zeus is 29,9 meter hoog en 1232,6 meter lang, bij opening was dit de langste houten achtbaan van Europa.

 

#9: Troy – Toverland (86,9km/u)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#6-8: Cú Chulainn – Tayto Park, Balder – Liseberg & Mammut – Tripsdrill (90km/u)

Er zijn vier houten achtbanen in Europa die een snelheid van 90km/u behalen. We overlopen ze even:

 

Balder – Liseberg:

Balder is de oudste van de vier en werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan behaald op de first drop van 70 graden een snelheid van 90km/u. Balder is 36 meter hoog en 1070 meter lang. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is.

 

Mammut – Erlebnispark Tripsdrill:

Mammut werd gebouwd in 2008 door het Duitse bedrijf Ingenieur-Holzbau Cordes en samenwerking met de voor ons veel bekendere Gerstlauer Amusement Rides die de treinen, de lift-hill, de remmen en het veiligheidssysteem van deze achtbaan bouwde. Mammut is gelegen in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill en behaald een snelheid van 90km/u. De achtbaan is 30 meter hoog en heeft een lente van 860 meter. Mammut bevat 1 tunnel en koste 6 miljoen euro.

 

Cú Chulainn – Tayto Park:

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. De achtbaan werd gebouwd in het Ierse pretpark Tayto Park dat gebouwd is rond het chips merk Tayto. Cú Chulainn heeft een snelheid van 90km/u en is 32,2 meter hoog. De achtbaan is 1092 meter lang en heeft 8,5 miljoen euro gekost. Er was veel onduidelijkheid over deze achtbaan, er gingen geruchten dat deze een inversie (corkscrew) zou hebben, maar uiteindelijk bleek het om een Over-Banked Curve van 115° te gaan.

 

#5: Magnus Colossus – Terra Mítica (92km/u)

Magnus Colossus werd gebouwd in 2000 door de achtbaanbouwer Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Terra Mitica. De achtbaan heeft een snelheid van 92km/u en heeft een daling van 36 meter, bij opening was het de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Magnus Colossus is 1149,7 meter lang en is gelegen op de flank van een berg.

 

#4: Thundercoaster – TusenFryd (93km/u)

Thundercoaster is gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Noorse pretpark TusenFryd. De achtbaan behaald een snelheid van 93km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan van Europa. Thundercoaster heeft een afdaling van 32 meter diep met een hellingsgraad van 57,3 graden en is 950 meter lang.

 

#3: Wodan Timbur Coaster – Europa Park (100km/u)

Wodan Timbur Coaster werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en een snelheid van 100km/u. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale G-kracht van 3.5. Wereld wij is dit de 10 hoogste houten achtbaan.

 

#2: Colossos – Heide Park Resort (110km/u)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossus heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossus ook de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen.

 

#1: Wildfire – Kolmården (113km/u)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen op 18 juni 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. De houten achtbaan zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. Wildfire wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt en zal een behoorlijke lengte krijgen van 1300 meter. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gemaakt, heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

 

De toekomst:

In deze lijst staan bijna allemaal achtbanen die na 2000 gebouwd zijn, waardoor we toch kunnen spreken over een jonge top 10. In 2015 kwam er nog een nieuwe achtbaan in deze lijst met Cú Chulainn en met Wildfire komt er dit jaar ook weer een nieuwe achtbaan in de top 10 binnen. Voorlopig zijn er nog geen toekomstige projecten bekend die deze lijst zouden kunnen binnen komen, maar de kans lijkt groot dat de komende jaren weer nieuwe snelle houten achtbanen gebouwd zullen worden, waardoor de oudste achtbaan van deze lijst uit de top 10 zal vallen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.