Burgers’ Zoo volgt drachtige neushoorn via webcam

Ervaren neushoornmoeder Kwanzaa verwacht haar vijfde jong
Arnhems dierenpark volgt het proces via live webcam

 

Koninklijke Burgers’ Zoo verwacht binnen nu en maximaal twee maanden een jonge breedlipneushoorn. De draagtijd van breedlipneushoorns bedraagt vijftien maanden. Vanwege de van nature grote omvang van de dikhuiden is het echter zonder hulp van een inwendige echo moeilijk te voorspellen wanneer een geboorte precies plaatsvindt.


Een volwassen neushoornvrouw weegt namelijk circa 2000 kilo, waarbij een volwassen breedlipneushoornman normaliter zelfs rond de 2500 kilo weegt. Het Arnhemse dierenpark biedt websitebezoekers de mogelijkheid om deze bijzondere gebeurtenis live via de webcam te volgen op www.burgerszoo.nl/neushoorn. Bij voldoende goed weer loopt de drachtige neushoornvrouw Kwanzaa echter voorlopig nog regelmatig met haar soortgenoten buiten op de savannevlakte en is de stal een groot deel van de dag leeg.

 

Tragische afloop bij andere neushoorn
Eerder dit jaar liep de verwachte geboorte van een neushoorntje helaas tragisch af. Op 25 januari 2016 kwam het jong van neushoorn Izala dood ter wereld, onder toeziend oog van duizenden mensen die via de webcam live de bevalling volgden. Het betrof het allereerste jong van de nog onervaren jongvolwassen Izala. Deze keer betreft het echter de ervaren neushoornvrouw Kwanzaa die eerder al vier jongen op succesvolle wijze ter wereld heeft gebracht. Haar laatste jong Tank, een mannetje dat in 2014 geboren werd, loopt tegenwoordig samen met de volwassen neushoorns op de savannevlakte totdat hij oud genoeg is om in het kader van het Europese fokprogramma voor breedlipneushoorns naar een ander dierenpark te verhuizen.

 

Livestream ook via Burgers’ Zoo-app van Apple TV te bekijken
De livestream van de neushoorn is nu ook via de speciale Burgers’ Zoo-app van Apple TV te bekijken. Burgers’ Zoo heeft sinds april 2016 als eerste dierenpark in Nederland een eigen app op Apple TV ontwikkeld. Met de app zijn de dieren van de Bush, Desert, Ocean en andere delen van het Arnhemse dierenpark op indrukwekkende wijze nu ook thuis op het beeldscherm te zien.