Succesvolle zesde editie van de Diamond ThemePark Awards

De kogel is door de kerk, de winnaars zijn bekend van de zesde editie van de Diamond ThemePark Awards. Elk jaar opnieuw wordt deze stemming gehouden om het best pretpark of dierentuin te bekronen voor de geleverde prestaties dat jaar.
Dit jaar stemden maar liefst 45.000 personen, hun stemmen tellen mee voor 50% van het totaal. De andere 50% werd bepaald door een  vakjury, die bestaat uit passionele fans die bijna haast wekelijks de parken bezoeken en aandacht hebben voor alle aspecten.

Bij de start van de award uitreikingen werd even stilgestaan bij de pretparkfanaten waar we veel te vroeg afscheid moesten van nemen. Zo werd het overlijden van pretparkfan Gregory Robaer (actief lid van de Rollercoaster Friends) en ons eigen teamlid Jonas Van Rensbergen herdacht. Ook het overlijden van Ton van de Ven was een zware klap voor de pretparkwereld. Ook hij werd tijdens deze zesde editie van de DTPA herdacht  en ontving van de jury een ‘Lifetime Achievement Award’. Deze award ontving hij omwille van zijn grote impact op de identiteit van de Efteling. Hij drukte zijn stempel in grote Efteling-attracties zoals Fata Morgana en Droomvlucht.

Met een record aantal van maar liefst 10 awards werd ‘de Efteling’ de grote winnaar tijdens deze zesde editie. Ze werd niet alleen bekroond voor ‘Beste Pretpark uit België en Nederland’, maar wonnen ook in vele andere categorieën diverse prijzen, mede dankzij onder meer de nieuwe achtbaan Baron 1898.

Maar ook de ‘Plopsa-parken’ en ‘Pairi Daiza’ wisten ook elks 6 awards in de wacht te slepen. Zo werd Plopsaland De Panne als het meest kindvriendelijke park beschouwd. Daarbovenop kreeg  CEO Steve Van de Kerkhof een ‘Spotlight Award’, een vakjury prijs, waarmee men uitzonderlijke daden wil belonen en in de kijker zetten. Het nieuwe ‘Plopsaqua De Panne’ kreeg de prijs van Beste Waterpark. Pairi Daiza kaapte dan weer de belangrijkste dierentuinprijzen weg, waaronder ‘beste zoo van België en Nederland’. Van alle pretparken en dierentuinen in de Lage Landen hadden zij bovendien ook de Beste Show met hun Roofvogeldemonstratie.

Walibi Holland en Walibi Belgium mochten elk de prijs voor ‘Beste Halloween event in Nederland en België’ in ontvangst nemen. Themeparkfreaks mocht de prijs uitreiken voor beste thrill-park in België en Nederland, deze gingen naar ‘Walibi Belgium’ en ‘Walibi Holland’. Ook Bellewaerde, Bobbejaanland, Burgers’ Zoo, Dierenrijk, Duinrell, Safaripark Beekse Bergen en ZOO Antwerpen vielen in de prijzen.

13173292_1130546397008676_5862220796139070241_o
© Walibi Holland (Themeparkfreak Jonathan reikte de prijs uit voor Beste Thrill Park van Nederland en de Benelux)

 

De Toverland Fansite won dan weer de Award voor ‘Beste Fan Video’ met een leuke reportage over de Midzomernachten in Attractiepark Toverland.

Op Europees niveau werd Europa-Park verkozen tot ‘beste Pretpark’. ‘Black Mamba’ uit ‘Phantasialand’ was dan weer een verassende winnaar, deze achtbaan kreeg de award voor ‘Beste Achtbaan van Europa’ en won zo nipt van ‘Expedition Ge-Force’. Tower of Terror uit  de Walt Disney Studios werd aanzien als ‘Beste Attractie’ (niet achtbaan), en de beste nieuwigheid in 2015 stond in de Efteling met ‘Baron 1898’. Ook vermeldenswaardig waren de top 3 noteringen voor zowel Puy du Fou als de Plopsa-groep.

 

 

Alle winnaars op een rijtje:

Beste Pretpark (BeNe)

BENL: Efteling
BE: Walibi Belgium

Beste Dierentuin (BeNe)

BENL: Pairi Daiza
NL: Safaripark Beekse Bergen

Beste Themapark (EU)

 1. Europa-Park
  2. Disneyland Paris
  3. Efteling

 

Beste Achtbaan (BeNe)

BENL: Baron 1898 (Efteling)
BE: Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne)

Beste Attractie (BeNe)

BENL: Droomvlucht (Efteling)
BE: Sledgehammer (Bobbejaanland)

Meest Kind-vriendelijke park (BeNe)

BENL: Plopsaland De Panne
NL: Efteling

Beste Thrill-park (BeNe)

BENL: Walibi Belgium
NL: Walibi Holland

 

Mooiste Dierenverblijf (BeNe)

BENL: Tijgertempel (Pairi Daiza)
NL: Burgers’ Bush (Burgers’ Zoo)

Mooiste Geboorte (BeNe)

BENL: Okapi (ZOO Antwerpen)
NL: Ijsberen (2) (Dierenrijk)

Beste Beleving in de zoo (BeNe)

BENL: Bus Safari (Safaripark Beekse Bergen)
BE: Jungle Mission (Bellewaerde)

 

Beste Waterpark (BeNe)

BENL: Plopsaqua – Plopsaland De Panne
NL: Tikibad – Duinrell

Mooiste Park (BeNe)

BENL: Pairi Daiza
NL: Efteling

e-Award (BeNe) (Best website, socmed, Wi-Fi, App,…)

BENL: Efteling
BE: Pairi Daiza

Best Show (BeNe)

BENL: Roofvogelvoorstelling (Pairi Daiza)
NL: Aquanura (Efteling)

Best F&B (Food and Beverage) (BeNe) 

BENL: Efteling
BE: Pairi Daiza

Beste Halloween (BeNe)

BENL: Walibi Holland
BE: Walibi Belgium

 

Beste Achtbaan (EU)

 1. Black Mamba (Phantasialand)
  2. Expedition Ge-Force (Holiday-Park)
  3. Helix (Liseberg)

Beste Niet-Achtbaan Attractie/Show (EU)

 1. Tower of Terror (Walt Disney Studios Park)
  2. Chiapas (Phantasialand)
  3. La Cinéscénie (Puy du Fou)

Beste Nieuw 2015 (EU)

 1. Baron 1898 (Efteling)
  2. Plopsaqua (Plopsaland De Panne)
  3. The Lovers of Verdun (Puy du Fou)

Beste Fan Made Movie

Toverlandfansite: Toverland Midzomeravonden 2015

Spotlight Award

Steve Van den Kerkhof

Lifetime Achievement Award

Ton van de Ven