Puy du Fou kaapt twee bronzen medailles weg op de Diamond ThemePark Awards

Puy du Fou, Frankrijks tweede meest bezochte themapark, kaapte gisteren twee bronzen medailles weg op de Diamond ThemePark Awards – de zogenaamde Oscars van de (pret)parken – die werden uitgereikt in Walibi Holland. Het themapark eindigde op de derde plaats in de categorie “Beste Niet-Achtbaan Attractie/ Show” met La Cinéscénie evenals in de categorie “Beste Nieuw 2015” met Les Amoureux de Verdun.

Werking van de Awards

De Diamond ThemePark Awards werden gisteren voor de zesde keer uitgereikt. De non-profit organisatie is in handen van Patrick Joossens van Parkworld.be en Zoo.be en Vincent De Vriendt van Pretparkbeest.be. Zij zochten een manier om samen te werken en de amusementsparken uit “onze” regio beter in de kijker te zetten. Zo ontstonden zes jaar geleden de Diamond ThemePark Awards: als een verkiezing met een grote focus op Belgische en Nederlandse (pret)parken, met ook aandacht voor Europese parken, voornamelijk in de omliggende landen zoals Frankrijk en Duitsland.

Voor de editie van 2016 werden 200 genomineerde parken in deze vier landen beoordeeld in twintig verschillende categorieën. Per categorie werden tien nominaties door de vakjury (fansites) geselecteerd via een rating systeem.  De score van de vakjury telde voor 50%. De andere helft werd bepaald door het publiek dat van begin januari tot en met 29 februari zijn stem kon uitbrengen. In totaal brachten bijna 45.000 personen hun stem uit.

 

Tweemaal brons

Puy du Fou werd voor deze editie driemaal genomineerd: in de categorie Beste Themapark in Europa, in deze van Beste Niet-Achtbaan Attractie/ Show en in de categorie Beste Nieuw 2015. In deze twee laatste categorieën keert het themapark huiswaarts met twee bronzen medailles.

In de categorie “Beste Niet-Achtbaan Attractie/ Show” eindigde Puy du Fou op de derde plaats met La Cinéscénie, het grootste avondspektakel ter wereld, met 13.500 toeschouwers per voorstelling. Op een 23 hectare groot domein voeren 3.400 vrijwillige acteurs deze grootse show op. Sinds 2015 zet Puy du Fou 50 drones (“Neopters” genaamd) in voor deze show, de eerste drones ter wereld die automatisch vanop afstand bestuurd kunnen worden en alle weertypes aankunnen.

De derde plaats was eveneens weggelegd voor Puy du Fou in de categorie Beste Nieuw 2015. Met name Les Amoureux de Verdun (De Geliefden van Verdun) sleepte hier brons in de wacht. Midden in het eeuwenoude bos van Puy du Fou worden de bezoekers een eeuw terug in de tijd gekatapulteerd. Ze komen terecht in een loopgraaf van de Eerste Wereldoorlog en beleven een intens emotionele ervaring…

 

Puy du Fou in de prijzen

Het is niet de eerste keer dat Puy du Fou in de prijzen valt.

In maart 2012 mocht het de in Los Angeles (Californië, USA) uitgereikte ‘Thea Classic Award’ voor beste park ter wereld mee naar huis nemen. Een jaar later, in juli 2013, werd Puy du Fou verkozen tot favoriete park door de Fransen. En eind 2014 ontving het de Applause Award in Orlando (Florida, USA), een prestigieuze internationale award die eens om de twee jaar wordt uitgereikt bij de opening van de IAAPA Attractions Expo. Dat is een beurs die wordt georganiseerd door het International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA), de internationale vereniging van amusements- en attractieparken die wereldwijd 4.500 leden telt.

De volledige lijst met winnaars kan je hier vinden.