Artis verwacht olifantje

uitbreiding kudde Aziatische olifanten na dracht van bijna 2 jaar

 

Artis maakt zich op voor de geboorte van een olifantje. De Aziatische olifant (Elephas maximus) en matriarch Thong Tai is drachtig en verwacht in oktober een kalf.

Het is de vierde keer in de geschiedenis van Natura Artis Magistra dat er een olifant wordt geboren. De olifantenkoe wierp eerder drie jongen, waarvan er één te vroeg geboren werd en daardoor stierf. In 2005 werd voor het eerst een olifant in Artis geboren: Yindee. Artis is verheugd dat er nu een nieuw kalf op komst is. Te meer omdat vorig jaar december de 4-jarige olifant Mumba onverwacht dood ging aan het olifantenherpes (elephant endotheliotropic herpes virus).

De dracht van de olifant is te volgen via www.artis.nl/olifantje.

 

een ingewikkeld begin

De voorplantingsdaad vergt bij olifanten heel wat inspanning van het mannetje. De ruim

5.000 kilo zware olifantenbul staat tijdens de paring alleen op zijn achterpoten en leunt met zijn voorpoten op de koe. Met zijn penis moet hij een S-bocht maken om de koe te kunnen bevruchten: de opening zit namelijk niet onder haar staart, maar helemaal onderaan aan de buikzijde. Ook het geboortekanaal is niet recht. Weet de bul niet goed te mikken, dan zit een bevruchting er niet in.

 

20 maanden dracht

Pas na 16 weken in de baarmoeder krijgt het olifantenembryo een slurf. Olifanten hebben een dracht van maar liefst 20 tot 22 maanden. De dracht is niet goed aan de buik te zien, ondanks dat olifanten tijdens de dracht zo’n 400 tot 500 kilo aankomen. De extra kilo’s zijn op een gewicht van 4.000 kilo verhoudingsgewijs niet zo veel. Het is dan ook niet makkelijk om te achterhalen of een olifant drachtig is. Na pogingen om de dracht via poepmonsters te bevestigen, heeft bloedafname uiteindelijk definitief uitsluitsel gegeven.