Nieuw voor Dierenpark Amersfoort: Rode panda’s

Voor de opening hielp een groep kinderen op 1 april het verblijf openen. De jonge helpers mochten bamboestokken en fruit het nieuwe verblijf leggen. Het wachten werd beloond als de bioloog de schuif naar het buitenverblijf opent en de rode panda verschijnt. De tweede broer wacht nog wat af en laat zich niet meteen zien. “Ondanks dat de twee rode panda’s tweelingbroers zijn, is de ene duidelijk groter dan zijn broertje’’, vertelt bioloog Raymond van der Meer. “De heren zijn negen maanden oud en afkomstig uit een Tsjechische dierentuin.”

Voor de dierverzorgers betekent de verzorging van de nieuwe diersoort dat er weer flink in de boeken moet worden gedoken. “Het is ontzettend leuk en leerzaam om deze nieuwe diersoort te leren kennen”, zegt Raymond van der Meer. ‘‘Wij zijn blij rode panda’s te verwelkomen in ons park en kinderen meer te kunnen vertellen over deze in het wild bedreigde diersoort’’. Vanaf vandaag zijn de twee rode pandabroers te zien in hun nieuwe verblijf.

Met hun pluizige vacht en donkerbruine ogen zien de panda’s er schattig uit en dat is één van de oorzaken dat deze dieren bedreigd zijn in het wild. Naast dat mensen de rode panda als huisdier willen hebben, worden zij ook bejaagd om hun vacht. Het Red Panda Network in Nepal leert de plaatselijke bevolking om panda’s te observeren en de stropers in de gaten te houden. Het project draagt ook bij aan onderzoek om het bos te herstellen in Oost-Nepal. ‘‘Het Wildlife Fund van DierenPark Amersfoort steunt deze organisatie, zodat wij samen de panda’s kunnen beschermen en deze dieren ook in het wild te zien blijven’’, aldus de bioloog.