Het verhaal achter: Het huis van Houdini

Wie al eens in Bellewaerde is geweest, heeft ongetwijfeld ‘Het huis van Houdini’ wel eens bezocht. Het is een madhouse van de Nederlandse bouwer Vekoma. Het is als het ware een eerbetoon aan de legendarische magiër Houdini. Ketens of handboeien houden deze ontsnappingskoning niet tegen. Uit elke benarde situatie weet hij wel te ontsnappen.

 

Het verhaal achter de attractie:

Ga op avontuur in dit magische huis. De eerste ruimte die je betreedt is karig verlicht door enkele oude muurlampen. Een gids spreekt je aan en verwelkomt je in het huis. Hij nodigt je uit om samen met hem te kijken naar een film. Het licht wordt gedimd en je krijgt een film te zien waarin Houdini als kleine jongen, samen met zijn broer, de kinderen uit de buurt weet te entertainen met enkele eenvoudige goocheltrucs… maar plots wordt de opname verstoord. Op eigenaardige wijze vat de pellicule van de film vuur en raakt beschadigd…dit kan geen toeval zijn…blijkbaar dwaalt de geest van Houdini doorheen het statige donkere huis. Plots zie je het water opborrelen in het aquarium naast je, de oude lampen beginnen te knipperen en plots hoor je een luide knal. Je hoort luid gelach, het is Houdini zelf. De gids vertelt de bezoekers dat ze zo meteen getuige zullen zijn van Houdini’s meesterstuk: zijn triomfantelijke terugkeer uit het onbekende. Iedereen wordt verzocht naar de volgende ruimte te gaan.

De deuren vliegen open en je mag naar de volgende kamer, dieper het huis in. De kamer is voorzien van 4 lange banken. Aarzelend nemen alle bezoekers hierop plaats. Deze kamer heeft een donker en kil voorkomen.  Alle ramen zijn voorzien van traliewerk en de enige versiering zijn twee grote spiegels, enkele schilderijen en wat verlichting aan de wand. Een rustig sfeermuziekje speelt af op de achtergrond…wat was dat… bewoog het huis nu? Neen, dat zal wel een misverstand zijn.

Dan wordt het donker. De kamer begint te tollen als een gek. Je weet niet meer wat boven of onder is. Houdini geniet ervan met volle teugen. Na een tijdje besluit hij om de kamer terug tot stilstand te laten komen. Maar wat vreemd…het plafond en de vloer zijn van plaats veranderd. Je smeekt Houdini om alles terug te zetten zoals het oorspronkelijk was. De kamer begint weer te draaien en alles veranderd weer naar het oude.  Wanneer de kamer terug tot stilstand is gekomen, besluit je om dit vreemde huis te verlaten. Achter je hoor je de stem van Houdini nog: “Wat je denkt dat je ziet, is niet wat het lijkt. Dat heet illusie!”. Onder de indruk van het hele gebeuren verlaat je de ruimte en sta je plots terug buiten.

 

Wie was de echte Houdini eigenlijk?

Ehrich Weiss (Houdini) werd geboren in Hongarije. Houdini was niet zijn echte naam, maar louter zijn artiestennaam. Hij koos deze naam als eerbetoon aan de Franse goochelaar Jean Eugène Robert-Houdin. Samen met zijn familie verhuisde hij naar de Verenigde Staten toen hij vier jaar oud was, om daarna op dertienjarige leeftijd te verhuizen met zijn vader naar New York. Later volgde de rest van de familie. Hier begon hij een carrière als circusartiest en goochelaar.

Na een tijdje leerde hij zijn echtgenote Bess kennen. Jarenlang reisden ze samen het ganse land af. Zijn echte doorbraak kwam pas in 1899, toen hij meer aandacht begon te schenken aan een onderdeel van zijn repertoire: “het ontsnappen uit handboeien”. Bij de eerste voorstellingen ging het publiek er vanuit dat met de gebruikte boeien gesjoemeld werd.

In een serie publiciteitsstunts ontsnapte Houdini echter uit politiecellen en uit politiehandboeien door deskundigen aangebracht. Dit leverde hem de naamsbekendheid op, waar hij al zolang naar op zoek was.
Vooral in het theater maakte hij furore. Nadat hij het publiek in de Verenigde Staten voor zich had gewonnen, was het tijd om het Europese publiek in te palmen met zijn shows.

Tijdens de Europese tournee, die in 1900 begon, groeide Houdini uit tot een legende.
Houdini overleed op 52-jarige leeftijd aan een blindedarmontsteking.

 

Bron: Wikipedia