Uitgelicht: Goliath – Walibi Holland

Wanneer je plaats neemt in deze Megacoaster vertrekt je rit met een snelle lifthill, de spanning stijgt wanneer je de 47 meter hoge top bereikt. Je hart bonst in je keel en na een laatste keer diep adem te halen stort je de dieperik in. Met een topsnelheid van 106 km/h raas je over het traject, de adrenaline stroomt door je lijf. Nog een allerlaatste snelle bocht voor je weer tot stilstand komt en je klaar maakt voor een volgende rit.

 

 

goliath metcopyr

 

De Megacoaster Goliath opende in 2002 in het toenmalige Six Flags Holland, nu Walibi Holland. Goliath werd ontworpen door het Duitse ingenieursbureau Büro Stengel GmbH en werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

Met de bouw van deze achtbaan ging een bedrag gepaard van € 11.400.000. De achtbaan werd gebouwd naar het voorbeeld van gelijkaardige achtbanen in de Amerikaanse Six Flags Parken. Al vanaf de opening viel de baan enorm in de smaak, meermaals kwam ze in de top twintig beste stalen achtbanen terecht. Deze top twintig wordt jaarlijks gepubliceerd via de Mitch Hawker’s Internet Poll.

De achtbaan had jarenlang dezelfde kleuren, paarse supports en een groene track, maar daar kwam in 2013 verandering in. Toen kregen de supports een zwart kleurtje, net als het paarse treintje.

De achtbaan behoudt tot op heden enkele records binnen de Benelux.  Zo is Goliath met een hoogte van 46,8 meter de hoogste achtbaan van de Benelux, al verloor ze deze titel tijdelijk aan Vertigo, die in Wailibi Belgium gebouwd werd. Verder is deze achtbaan de snelste achtbaan van de Benelux met 106 km/h en tevens de langste met 1214 meter.

Een ritje op deze achtbaan duurt 170 seconden, gevuld met een steile drop van 70* gevolgd door een indrukwekkende airtime heuvel en een Stengel Dive van 121°. Een Stengel Dive is een bocht die net niet overkop gaat, vernoemd naar de ontwerper van het element Werner Stengel.

Na de Stengel Diver volgen twee langgerekte Helixen, om daarna met hoge snelheid, de laatste, bunny hops te nemen, waarop je een pak airtime krijgt. De laatste bocht voor het station levert een zalige finale van je rit.

 

 

Bronnen: Walibi Holland, Wikipedia, RCDB