Top 10 hoogste achtbanen van de Benelux

Heb je zin gekregen in hoge spannende achtbanen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 hoogste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis! Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 snelste achtbanen in de Benelux.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#9-10: Robin Hood & Lost Gravity – Walibi Holland (32m)

Robin Hood – Walibi Holland:

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De houten achtbaan is 32 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80km/u. Robin Hood is 1035 meter lang en de derde langste achtbaan van Nederland.

 

Lost Gravity – Walibi Holland:

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan is 32 meter hoog en heeft een topsnelheid van 87km/u. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop, de buitenste zitjes van de achtbaan hebben een vloerloze bodem. Onderstaande video is een simulativiedeo gemaakt door een fan.

 

#8: Vampire – Walibi Belgium (33,3m)

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 33,3 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80km/u. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#7: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (34m)

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 in door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld.

 

#4-6: Boomerang, Speed of Sound & Cobra (35,5m)

Deze 3 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom eenmaal bespreken en de specifieke details zet ik per achtbaan apart er bij.

De drie achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 53 achtbanen gemaakt wereldwijd waarvan er 17 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt.

 

Boomerang – Bellewaerde:

Boomerang werd gebouwd in 1984 in het Belgische pretpark Bellewaerde. Het was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek.

 

Speed of Sound – Walibi Holland:

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. Wat deze Boomerang achtbaan uniek maakt ten opzichte van de andere Boomerang achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer die gemaakt werd door DJ Randy van Velde, het liedje kan je hier beluisteren.

 

Cobra – Walibi Belgium:

Cobra werd gebouwd in 2001 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan was oorspronkelijk bedoeld voor een ander pretpark maar op het laatste moment besliste Six Flags (de toenmalige eigenaar van het park) om de achtbaan toch naar Walibi Belgium te brengen.

  

#3: Psyké Underground – Walibi Belgium (42m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. Psyké Underground is nog steeds de hoogste achtbaan van België, maar op 4 juni zal hij zijn hoogte record verliezen aan Pulsar, de nieuwste achtbaan van Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 85,3km/u en was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. Psyké Underground bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#2: Pulsar – Walibi Belgium (45m)

Pulsar zal openen op 4 juni 2016 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan is gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides en is de allereerste gelanceerde waterachtbaan ter wereld. Pulsar zal 3 maal gelanceerd worden tot een maximale hoogte van 45 meter en zal daarbij een snelheid van 100km/u behalen. Hiermee wordt deze in 1 klap zowel de snelste als de hoogste achtbaan van België. De achtbaan zal het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen en bevat een splash in het water.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (46,8m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan is al 14 jaar lang, de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Goliath is 46,8 meter hoog en heeft een drop van 46 meter. Tijdens de rit van 1214 meter behaald de achtbaan een snelheid van 106km/u.

 

 

De toekomst:

Opvallend is dat 8 van de 10 besproken achtbanen, in één van de 2 Walibi parken staan, terwijl er toch meer dan 30 verschillende pretparken bestaan in de Benelux. Dit jaar zijn er 2 nieuwe achtbanen (Pulsar & Lost Gravity) die deze lijst binnendringen. Toch staan er ook verschillende oude achtbanen in deze lijst zoals Psyké Underground die al van 1982 is en de Boomerang die van 1984 is. Voorlopig zijn er nog geen ander projecten bekend die deze lijst kunnen beïnvloeden, maar in de toekomst zullen er uiteraard nog hoge achtbanen gebouwd worden. De vraag is alleen wanneer en in welk park.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.