Ook in Antwerpen kon je vroeger een achtbaan terugvinden

De Strangers bezongen het al en ook heel wat Belgen kennen het, het strand van Sint-Anneke te Antwerpen. Antwerpen wil deze locatie een grondige opfrisbeurt gaan geven, hiervoor maakten ze een enquête aan, waarop men zijn mening kan geven over de toekomst van het strand.

 

Het Sint-Annastrand, of Sint-Anneke Plage  zal een grondige facelift krijgen. Zo wil men het aantrekkelijker maken voor toerisme. Men wil meer strand, duinen, recreatie, fiets- en wandelpaden en groen. Hiervoor vraagt men om ideeën door middel van een enquête die te vinden is op: antwerpen.made4it.be.

 

Het Sint-Annastrand

Het Sint-Annastrand kreeg haar naam door het dorp dat vroeger te vinden was op de Linkeroever. Dit dorp was vroeger de trekpleister voor mensen die graag genoten van lekkere mosselen. In 1923 kwam het voormalige Oost-Vlaamse dorp bij Antwerpen tot het in 1955 volledig verdween. Het grondgebied werd volledig onteigend en er werd zo’n 3 meter zand opgespoten.

In de jaren 30 ontstond aan het Scheldestrand een drukke recreatieplaats en werden vele vakantiehuisjes gebouwd. Een ideale plek voor mensen die de kosten van een reis niet konden betalen door de crisis. Er kwamen cafés en restaurants, een zwembad en er werd een molen uit Limburg overgebracht. Er kwamen ook enkele attracties te staan.

 

De attracties

De attracties werden geplaatst naast het domein bij het lunapark. Er stonden onder andere een achtbaan, een waterattractie en meerdere kleine attracties. De achtbaan had vermoedelijk de naam Himalaya en de waterattractie de Water Chute. Tijdens de tweede wereldoorlog lag het park in Duits spergebied en na de oorlog verdween het volledig.

Later werden er heel wat appartementen gebouwd en ontstond de Sint-Annawijk.

 

Bron: Stad Antwerpen

Foto’s: Felix Archief