Efteling viert 50e verjaardag van De Indische Waterlelies

In het Efteling Museum is vanaf 3 mei een unieke tentoonstelling te zien over De Indische Waterlelies, een sprookje van de Belgische koningin Fabiola. Op 3 mei is het precies een halve eeuw geleden dat De Indische Waterlelies, officieel werd geopend in het Sprookjesbos in Kaatsheuvel. De attractie werd gebouwd naar aanleiding van de 15e verjaardag van het park en was destijds de grootste attractie ooit. Een groot team gepassioneerde medewerkers, aangevoerd door Anton Pieck en Peter Reijnders, werkten twee jaar aan dit bijzondere sprookje.

 

Koningin Fabiola

In 1962 vroeg de Efteling officieel toestemming aan de Belgische koningin Fabiola om het verhaal van De Indische Waterlelies, uit haar boek ‘De Twaalf Wonderlijke Sprookjes’, te gebruiken voor een nieuwe attractie. De Efteling – dat toen bestond uit het Sprookjesbos met een twintigtal sprookjes, enkele draaimolens, een theehuis en een zwembad – wilde hiermee nadrukkelijk het Belgische publiek aanspreken. Koningin Fabiola stemde in met het verzoek en het sprookje werd op 3 mei 1966 geopend.

Een jaar later, in 1967, kwam koningin Fabiola persoonlijk een kijkje nemen in het Sprookjesbos, samen met prinses Paola en de prins Filip, destijds 7 jaar, nu de huidige koning van België. Een Belgische ambassadeur schreef een week later in een brief namens Fabiola: “De ontwerpers en kunstenaars hebben de poëzie en sfeer van de sprookjes uitstekend weten weer te geven op een manier die jong en oud moet aanspreken. Een artistiek wonder en een onvergetelijke herinnering.”

 

Pionierswerk

Een attractie van deze omvang was in de jaren 60 nog nooit gebouwd. Ook op technologisch vlak werd er met De Indische Waterlelies pionierswerk verricht. Bijvoorbeeld voor de synchronisatie van licht en geluid met de bewegende figuren, zoals de zingende heks en de dansende elfjes op het water. Als muziek werd Afrikaan Beat van de Duitse componist Bert Kaempfert gekozen.

De reacties van de bezoekers waren bijzonder positief. Sinds de opening van De Indische Waterlelies hebben vele Belgen hun weg naar Kaatsheuvel gevonden. In 1978 werd een album van de Vlaamse stripreeks Suske & Wiske aan De Indische Waterlelies gewijd: De Efteling-elfjes.

 

Renovatie in 2015

De attractie kreeg vorig jaar een grondige onderhoudsbeurt, mét behoud van de originele uitstraling. Ook kwam de oorspronkelijke vertelstem van Reny de Lannee de Betrancourt terug. Daarvoor was enkele jaren onder andere de stem van Paul de Leeuw te horen.

 

Efteling Museum

In het Efteling Museum zijn vanaf 3 mei originele ontwerptekeningen te zien, alsook nooit vertoonde foto’s en filmpjes van o.a. de ontwikkeling, de officiële opening en het bezoek van de Belgische vorstin. De expositie krijgt de titel : 50 jaar… Maanlichte Nachten. Het Efteling Museum bevindt zich midden in het attractiepark en is gratis voor parkbezoekers.

 

Enkele weetjes over De Indische Waterlelies

 

  • Aanvankelijk wil men het sprookje in de loods achter de stoomcarrousel plaatsen. Toenmalig Efteling-directeur Diender vindt dat de attractie een monumentalere plek verdient en kiest voor het Sprookjesbos.
  • Voor het gezang van de heks werden liedfragmenten gekozen van de Peruviaanse sopraanYma Sumac. Zij was vooral in de jaren vijftig populair en stond met name bekend om haar extreem grote stembereik.
  • De Indische Waterlelies is het eerste project voor Ton van de Ven, die zich later ontpopt tot hoofdontwerper van vele grote Efteling-attracties, zoals het Spookslot, Fata Morgana en Droomvlucht.
  • In 1965 bezoeken 858.156 gasten het park. Mede door de nieuwe attractie maakt dat aantal in 1966 een sprong naar 1.145.184 bezoekers – waaronder heel wat Belgen.
  • Er wordt overwogen om nog twee andere verhalen uit het boek De Twaalf Wonderlijke Sprookjes van Fabiola tot uitvoering te brengen: ‘De herberg der drie jonkvrouwen’ en ‘Pipo’s hemelreis in een zeepbel’. Uiteindelijk valt de keuze op De Indische Waterlelies.

 

 De Indische Waterlelies – het verhaal:

’s Nachts, als de maan schijnt in dit prachtige oerwoud, let dan vooral op deze mooie waterlelies. Vroeger waren deze bloemen sterren die samen met de maan en de andere sterren, ’s nachts dansten op het water. Maar op zekere morgen luisterden er enkele sterren niet toen de maangodin hen riep om mee terug naar de hemel te gaan. Ze dansten en dansten, tot een heks verscheen en hen voor straf veranderde in waterlelies. En alleen in maanlichte nachten komt de heks terug. En dán gebeurt het…