Uitgelicht: Anubis: The ride – Plopsaland De Panne

Bij Anubis neem je plaats in een geweldig leuke launch coaster. Eenmaal je het station verlaat maakt de trein een kleine bocht en voor je het weet wordt je aan 90 km/u gelanceerd. Wauw, wat een kick. Je schiet 34 meter omhoog en voor je het weet val je al recht naar beneden. Je lichaam zit vol adrenaline, maar je moet nog door de drie inversies. Wauw, wat een rit!

 

Anubistheride met copy

De Launch coaster opende in 2009 in het Belgische Plopsaland De Panne en werd ontworpen door de bouwer ‘Gerstlauer’.

Voor de afwerking van het stationsgebouw zocht men inspiratie bij de populaire jeugd tv-reeks “Het huis Anubis”. Het is zo goed als een exacte kopie van het huis dat werd gebruikt in serie. Er werd niet alleen aandacht besteed aan de buitenkant, ook de binnenkant is zeker de moeite waard. Verschillende attributen en verborgen kamers brengen het geheel tot leven.

Nochtans was dit huis niet het eerste idee. Op de oorspronkelijke conceptarts, konden we plannen terugvinden voor een omgekeerd huis als stationsgebouw.

 

De rit

Tijdens de rit vertrek je langzaam uit het stationsgebouw, om op de lanceerstrook een snelheid te behalen van 90 km/. Vervolgens ga je een tophat op van 34 meter hoog, tijdens de rit ga je doorheen drie inversies: een dive loop, een Immelmann en een heartline roll. Die laatste wordt aan lage snelheid genomen waardoor je het gevoel hebt dat je er uit kan vallen.

 

De wagentjes

De wagentjes kregen een Egyptische look mee, de track werd voorzien van een blauwe kleur. Elk van de drie wagentjes biedt plaats aan zes personen, telkens per twee. De wagentjes zijn zo ontworpen dat de elke rij iets hoger is en breder, waardoor ook de achterste passagiers een mooi uitzicht hebben.

 

De lancering

Het treintje wordt via een LSM (Linear Synchronous Motor systeem) lancering versneld. Dit wil zeggen dat er een lineaire versnelling (geleidelijk aan) plaatsvind op basis van een elektro magnetisch systeem.

 

 

Onderweg kom je enkele speciale elementen tegen.

 

  • Corkscrew inversie = Een inversie die eigenlijk het best te vergelijken valt met een verticale looping die is uitgerokken in de breedte. De naam komt dan ook voort uit de kurkentrekker vorm van de inversie.
  • De dive loop = Een inversie die begint als een normale opwaartse helling, maar op het hoogste punt een draai maakt en overgaat in een neerwaartse halve looping.
  • Immelmann inversie = Een inversie, die eigenlijk het omgekeerde is van de dive loop.