Aankomst koala’s in Pairi Daiza

Pairi Daiza, Jardin des Mondes, heeft het groot genoegen om, vorige zaterdagochtend, Carina, Coco en Zelda, drie Australische koala wijfjes, te ontvangen.

 

De koala’s zouden oorspronkelijk in Zaventem landen op 24 maart, maar door de aanslagen werd hun komst een ware uitdaging voor de teams.

Hoewel een vlucht naar één van onze buurlanden sneller zou kunnen plaatsvinden, verlengde dit hun reistijd aanzienlijk. Uiteindelijk, en dankzij het ongelooflijk werk dat verricht werd door de teams van Brussels Airport Pairi Daiza en Lone Pine Koala Sanctuary, konden de buideldiertjes rechtstreeks en veilig aankomen met Thaï Airways om 7u40 op zaterdagochtend.

De dames komen uit het Lone Pine Koala Sanctuary in Brisbane (Australië), reisden meer dan 16000km en werden opgewacht door hun Belgische verzorgers die ze begin dit jaar – tijdens hun opleiding in Australië – reeds leerden kennen. Carina, Coco en Zelda stellen het goed en zijn momenteel hun nieuw habitat aan het verkennen.

Omwille van sanitaire procedures zullen de drie koala’s minstens een paar weken in quarantaine vertoeven. Hoewel ze vanop afstand in hun  leefruimte zichtbaar zullen zijn, zal het eerste contact met de bezoekers van Pairi Daiza ten vroegste plaatsvinden begin mai 2016.

 

Carina, Coco en Zelda.

Carina werd geboren in januari 2013 en wordt door haar Australische verzorgers omschreven als timide en gereserveerd. Ze kruipt heel graag hoog in de bomen om van daaruit haar speelkameraden en mensen te observeren.

Coco is 4 jaar oud en werd genoemd naar Coco Chanel. Niets abnormaals als je weet dat haar moeder Donatella (Versace) heet. Coco heeft een zacht karakter en is heel nieuwsgierig. Ze vertrekt graag op ontdekking en bestudeert alles om haar heen.

Zelda werd geboren in december 2013. Haar naam is een knipoog naar de magische krachten die men haar moeder zou toegekend hebben (Kirra). Zelda, net zoals de bekende heldin en naamgenoot, is een kleine meid met een grote persoonlijkheid. Ze vreest noch haar soortgenoten, noch de mensen. Zelda is heel zelfstandig, een klein beetje dominant maar vooral heel aanwezig. Zelda zou heel goed weten hoe ze haar mening kenbaar  moet maken.

 

Een waardevol, zacht en gevoelig dier.

De koala, net zoals de kangoeroe, is één van de grootste symbolen van Australië. In het begin van de 20ste eeuw was, door de jacht op zijn pels, de koala bijna volledig uitgeroeid. Vandaag de dag is de grootste bedreiging voor de koala het verdwijnen van zijn natuurlijk biotoop.

De koala, enige overlevende van de familie Phascolarctidea, is ook de  oudste neef van de wombat. Hij is bekend voor zijn lange slaapperiodes. Zo kan hij tot 20u rusten terwijl hij in de bomen hangt. In feite is een koala luier dan de luiaards. Wanneer de koala niet slaapt, spendeert hij veel tijd aan het eten, spelen en wassen.

Een koala eet gemiddeld 200 tot 400gr eucalyptusbladeren (tot 1,1kg voor de grootste onder hen) per dag. De eucalyptusbladeren dienen aan heel specifieke kwaliteitscriteria te beantwoorden. Daarom wordt het eten van de dames geleverd door een Engelse boomkweker dat werd gecontroleerd en goedgekeurd door Lone Pine Koala Sanctuary.

De leefruimte van de koala’s is geïnspireerd op, de door hun goed gekende, Australische architectuur. Carina, Coca en Zelda vertoeven vanaf heden in  de Australische wereld van het Park, in een typisch Australisch huis van meer dan 500m2 (waarvan meer dan 350m2 in het openlucht) tenmidden  de eerste klasse ficusplanten en eucalyptusbomen.

Het bedrijf AGC Glass Europe (Louvain-la-Neuve) ontwikkelde voor de gelegenheid een nieuw soort glas voor het dak van het verbijf van de  koala’s. Het ultrahelder glas zorgt voor een maximaal natuurlijk daglicht. Het is gezeefdrukt met motieven voor schaduw en zonnewering. Het is daarenboven superisolerend veiligheidsglas dat – speciaal voor het welzijn van de koala’s – een folie tussen het glas bevat die meer UV stralen doorlaat. Hier zullen de koala’s zich hopelijk vlug thuis voelen,

 

Genetische diversiteit in het Europees kweekprogramma voor bedreigde diersoorten (EEP).

Een tiental Europese dierenparken verwelkomen vandaag de dag koala’s. De meeste onder hen zijn geboren dankzij het Europees kweekprogramma. De komst van deze drie koala wijfjes vanuit Australië, is een mooie kans op een grotere genetische diversiteit binnen het Europees programma. Pairi Daiza is lid van de EAZA (European Association of Zoos and Aquarias) en werkt actief mee aan verscheidene kweekprogramma’s.

 

Lone Pine Koala Sanctuary

Pairi Daiza is heel trots om deze drie prachtige buideldiertjes te mogen ontvangen. Het park is ook ontzettend dankbaar voor de steun en vertrouwen van Lone Pine Koala Sanctuary.

Lone Pine Koala Sanctuary van Brisbane is een Australisch beschermings- en voortplantingscentum dat in 1927 ontstond. Naast koala’s, ontvangt en beschermt Lone Pine Koala Sanctuary meer dan 100 inheemse diersoorten. Het Lone Pine Koala Sanctuary zamelt ook geld in ten voordele van het onderzoek naar een vaccin tegen chlamydia bij de koala’s, ten voordele van de voortplanting van bedreigde diersoorten zoals de Mary River schildpad en is ook verantwoordelijk voor sensibilisatiecampagnes ten voordele van het behoud van, onder andere, de tasmaanse duivel. www.koala.net