Top 10 steilste houten achtbanen ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De lente is in zicht en de meeste pretparken gaan bijna open of zijn net geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende pretparkuitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 steilste houten achtbanen in de wereld. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 houten achtbanen met de meeste inversies in de wereld.

 

 

#10: Hades 360 – Mt. Olympus Water & Theme Park (65°)

Hades werd gebouwd in 2005 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Mt. Olympus Water & Theme Park. De achtbaan behaald tijdens de first drop van 65 graden een maximale snelheid van 96,6km/u. Bij opening van de achtbaan was Hades de 2de steilste houten achtbaan ter wereld. Hades heeft een hoogte van 41,5 meter en is 1446,6 meter lang. In 2013 werd er een inversie toegevoegd aan de achtbaan en werd de naam toepasselijk veranderd naar Hades 360. Hades 360 heeft 2 tunnels van 243,8 meter die onder de parking van het park doorlopen.

 

#9: Voyage – Holiday World (66°)

Voyage werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. De achtbaan heeft een first-drop van 66 graden en was bij opening de 2de steilste houten achtbaan van de wereld. De Voyage is 49,7 meter hoog en de 5de hoogste houten achtbaan van de wereld (in de loop van 2016, wordt door de nieuwe achtbaan Wildfire, dit de 6de hoogste houten achtbaan van de wereld). De achtbaan behaald een topsnelheid van 108,5km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. De Voyage is 1963,5 meter lang en is daarmee de 2de langste houten achtbaan ter wereld.

 

#8: Balder – Liseberg (70°)

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan behaald op de first drop van 70 graden een snelheid van 90km/u. Balder is 36 meter hoog en 1070 meter lang. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is.

 

#7: Lightning Rod – Dollywood (73°)

Lightning Rod zal openen op 19 maart 2016 in het Amerikaanse pretpark Dollywood en wordt gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. De steilste afdaling van Lightning Rod is 73 graden steil. De achtbaan is de allereerste (en voorlopig enige) gelanceerde houten achtbaan ter wereld en zal een topsnelheid krijgen van 117,5km/u, hiermee wordt het in een klap de snelste houten achtbaan wereldwijd. De achtbaan heeft een drop van 50,3 meter en is 1158,2 meter lang. Lightning Rod heeft 22 miljoen dollar gekost.

 

#6: El Toro – Six Flags Great Adventure (76°)

El Toro werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De achtbaan heeft een first drop van 76 graden en was bij opening de steilste houten achtbaan ter wereld. El Toro behaald een topsnelheid van 112,7km/u en was daarmee tussen 2009 (na de sluiting van Son of Beast) tot 2014 de snelste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan is 55,2 meter hoog waardoor die na de opening van Wildfire de 4de hoogste houten achtbaan van de wereld wordt. El Toro is 1341,1 meter lang en heeft een capaciteit van 1500 personen per uur.

 

#5: T Express – Everland (77°)

T Express werd gebouwd in 2008 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. De achtbaan heeft een first-drop van 77 graden en was bij opening de steilste houten achtbaan ter wereld. T Express behaald een snelheid van 104km/u en heeft een hoogte van 56 meter. De achtbaan is zowel de hoogste en snelste houten achtbaan van Azië en heeft de grootste en steilste drop van alle houten achtbanen in Azië. Met een lengte van 1641 meter is het de 2de langste houten achtbaan van Azië.

 

#4: Outlaw Run – Silver Dollar City (81°)

Outlaw Run werd gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Roucky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. Outlaw Run heeft een drop van 81 graden en verbrak bij opening het wereld record van T Express. De achtbaan behaald een snelheid van 109,4km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. Outlaw Run is 32,6 meter hoog, maar heeft een daling van 49,4 meter door het grote hoogte verschil op het terrein. De achtbaan is 895,2 meter lang en gaat 3 maal over kop. Bij opening was het de enige houten achtbaan ter wereld die inversies had na het verwijderen van de looping op Son of Beast (Kings Island) in 2006. Er is geen enkele houten achtbaan die meer inversies heeft dan Outlaw Run. Outlaw Run is de eerste houten achtbaan gebouwd door RMC en koste 10 miljoen dollar.

 

#3: Wildfire – Kolmården (83°)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op het moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen midden 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. De achtbaan heeft een first drop van 83 graden en wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt. Wildfire zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gemaakt zal 1300 meter lang worden. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#2: Goliath – Six Flags Great America (85°)

Goliath werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. Goliath heeft met 85 graden de steilste first-drop van alle houtenachtbanen in de wereld. De achtbaan behaald een snelheid van 115,9km/u en is op moment van schrijven de snelste houten achtbaan van de wereld. Dit record zal hij verliezen in maart aan Lightning Rod (Dollywood). Goliath is 50,3 meter hoog en 944,9 meter lang. De achtbaan heeft 2 inversies en komt daarmee in de top 3 te staan van meeste inversies op een houten achtbaan.

 

#1: Switchback – ZDT’S Amusement Park (87°)

Switchback werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark ZDT’s Amusement Park. De achtbaan is de eerste houten boemerang achtbaan ter wereld en zette het kleine parkje meteen op de wereld kaart. Switchback is de steilste houten achtbaan ter wereld met op het return punt een steilheid van 87 graden. Het record is een beetje discussieerbaar omdat het treintje niet op het allerlaatste stukje komt, maar goed, Switchback is steil, zoveel is zeker. De achtbaan heeft een snelheid van 64,4km/u en is 19,2 meter hoog. De korte track van 358,1 meter wordt twee maal afgelegd, een keer voorwaarts en een keer achterwaarts. Switchback loopt door twee gebouwen heen en heeft een Over-Banked Curve van 104 graden.

 

 

De toekomst:

Deze top 10 is een zeer jonge top 10. Geen enkele achtbaan die in deze lijst staat is ouder dan 2003. De laatste 10 jaar is het wereldrecord maar liefst 5 keer verbroken. In 2013, 2014 en 2015 kwam er telkens een nieuwe achtbaan in deze lijst en dit jaar in 2016 zijn er zelfs 2 nieuwkomers. De kans lijkt bijzonder groot dat er ook de komende jaren nog veel verandering zal zijn. Opvallend is dat er 3 bouwers deze lijst inpalmen, Intamin Amusement Rides, The Gravity Group en Rocky Mountain Construction.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.