Top 10 langste houten achtbanen van de wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De lente is in zicht en de meeste pretparken gaan bijna open of zijn net geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende pretparkuitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 langste houten achtbanen in de wereld. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 hoogste houten achtbanen in de wereld.

 

#10: Wood Coaster – Knight Valley (1468,2m)

Wood Coaster werd gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Chinese pretpark Knight Valley. De achtbaan is 1468,2 meter lang en een ritje duurt bijna 3 minuten. Wood Coaster heeft een capaciteit van 950 personen per uur en heeft 90 miljoen Chinese Yuan gekost, omgerekend een 12,2 miljoen euro.

 

#9: Boss – Six Flags St. Louis (1539,5m)

Boss werd gebouwd in 2000 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in het Amerikaanse pretpark Six Flags St. Louis. De achtbaan heeft een lengte van 1539,5 meter en een ritje duurt ongeveer 3 minuten. Boss is 37,2 meter hoog en haalt een snelheid van 106,7km/u. De achtbaan was bij opening de snelste houten achtbaan ter wereld.

 

#8: Viper – Wanda City Theme Park (1557,8m)

Viper opent op 28 mei van dit jaar in het Chinese pretpark Wanda City Theme Park in de provincie Jiangxi. De achtbaan is 1557,8 meter lang en een ritje duurt ongeveer 2 minuten. Viper krijgt een snelheid van 99,9km/u en een hoogte van waarschijnlijk 48,8 meter. Hierdoor wordt het de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van China.

 

#7: Jupiter – Kijima Kogen (1600m)

Jupiter werd gebouwd in 1992 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Japanse pretpark Kijima Kogen. De achtbaan is 1600 meter en was bij opening de langste houten achtbaan van Azië. Een ritje op Jupiter duurt 2minuten en 34 seconden.

 

#6: Shivering Timbers – Michigan’s Adventure (1640,7m)

Shivering Timbers werd gebouwd in 1998 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in het Amerikaanse pretpark Michigan’s Adventure. De achtbaan is 1640,7 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 30 seconden. Shivering Timbers heeft een topsnelheid van 91,7km/u en een hoogte van 37,2 meter.

 

#5: T Express – Everland (1641m)

T Express werd gebouwd in 2008 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. De achtbaan heeft een lengte van 1641 meter en is de 2de langste houten achtbaan van Azië. Een ritje op de achtbaan duurt ongeveer 2,5 minuten. T Express heeft een hoogte van 56 meter en een snelheid van 104km/u. De achtbaan is zowel de hoogste en snelste en heeft de grootste en steilste drop van alle houten achtbanen in Azië.

 

#4: Mean Streak – Cedar Point (1654,1m)

Mean Streak werd gebouwd in 1991 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan is 1654,1 meter lang wat het de 4de langste houten achtbaan van de wereld maakt. Een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten en 13 seconden. De achtbaan is 49,1 meter hoog en was bij opening de hoogste houten achtbaan ter wereld. Mean Streak heeft een snelheid van 104,6km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van de wereld. De record brekende achtbaan koste 7,5 miljoen dollar.

 

#3: White Cyclone – Nagashima Spa Land (1700m)

White Cyclone werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan heeft een lengte van 1700 meter waardoor het al 22 jaar de langste houten achtbaan van Azië is. Een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 38 seconden. De achtbaan heeft een hoogte van 42,4 meter en een topsnelheid van 102km/u. White Cyclone was 14 jaar lang de hoogste en snelste houten achtbaan van Azië. White Cyclone heeft mooie sfeerverlichting en wordt door velen aanzien als de mooiste achtbaan in donker, foto’s van deze prachtige baan kan je hier bekijken.

 

#2: Voyage – Holiday World (1963,5m)

Voyage is gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. Met zijn lengte van 1963,5 meter is het de tweede langste houten achtbaan ter wereld, een ritje op deze achtbaan duurt 2 minuten en 45 seconden. De Voyage behaald een snelheid van 108,5 km/u wat het de 5de snelste houten achtbaan ter wereld maakt en met een hoogte van 49,7 meter is het ook de 5de hoogste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft 8,5 miljoen dollar gekost.

 

#1: Beast – Kings Island (2243,0m)

The Beast is een legendarische houten achtbaan in het Amerikaanse Kings Island gebouwd in 1979 door Charlie Dinn. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. De achtbaan is al 37 jaar lang, met een lengte van 2243 meter, de langste houten achtbaan ter wereld. Een ritje op The Beast duurt maar liefst 4 minuten en 10 seconden. The Beast behaald een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaald wordt door tunnels onder de grond. De achtbaan heeft 2 lifthills, 3 tunnels en koste 4 miljoen dollar.

De Beast was zo populair en legendarisch dat het in 2000 een opvolger kreeg, Son Of Beast. Son Of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang. Nooit in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige houten achtbaan met een looping. Son Of Beast was 66,4 meter hoog en behaalde een snelheid van 126,2 km/u, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd.

 

 

De toekomst:

The Beast is al 37 jaar lang de langste houten achtbaan ter wereld. Er zijn nog geen projecten bekend gemaakt die deze heerschappij kunnen breken. Waarschijnlijk is het dan ook eerder de tijd dan een andere achtbaan die The Beast zal verslaan. Dit jaar zal Viper na 5 jaar nog eens voor vernieuwing zorgen in deze lijst.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.