Top 10 hoogste houten achtbanen van de wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De lente is in zicht en de meeste pretparken gaan bijna open of zijn net geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende pretparkuitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 hoogste houten achtbanen in de wereld. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 snelste houten achtbanen in de wereld.

 

#10: Wodan Timbur Coaster – Europa Park (40m)

Wodan Timbur Coaster werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en een snelheid van 100km/u. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale G-kracht van 3.5.

 

#9: Hades 360 – Mt. Olympus Water & Theme Park (41,5m)

Hades werd gebouwd in 2005 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Mt. Olympus Water & Theme Park. De achtbaan heeft een hoogte van 41,5 meter en een drop van 42,7 meter. Hades behaald een snelheid van 96,6km/u en is 1446,6 meter lang. In 2013 werd er een inversie toegevoegd aan de achtbaan en werd de naam toepasselijk veranderd naar Hades 360. Hades 360 heeft 2 tunnels van 243,8 meter die onder de parking van het park doorlopen.

 

#8: White Cyclone – Nagashima Spa Land (42,4m)

White Cyclone werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan heeft een hoogte van 42,4 meter, een daling van 39,6 meter en een topsnelheid van 102km/u. White Cyclone was 14 jaar lang de hoogste en snelste houten achtbaan van Azië. De achtbaan heeft een lengte van 1700 meter waardoor het al 22 jaar de langste houten achtbaan van Azië is. White Cyclone heeft mooie sfeerverlichting en wordt door velen aanzien als de mooiste achtbaan in donker, foto’s van deze prachtige baan kan je hier bekijken.

 

#7: Mean Streak – Cedar Point (49,1m)

Mean Streak werd gebouwd in 1991 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan is 49,1 meter hoog en heeft een drop van 47,2 meter. Bij opening was dit de hoogste houten achtbaan ter wereld. Mean Streak heeft een snelheid van 104,6km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van de wereld. De achtbaan is 1654,1 meter lang wat het de 4de langste houten achtbaan van de wereld maakt. De record brekende achtbaan koste 7,5 miljoen dollar.

 

#6: Voyage – Holiday World (49,7m)

Voyage werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. De achtbaan is 49,7 meter hoog en heeft een drop van 46,9 meter. De achtbaan is de 5de hoogste houten achtbaan van de wereld (in de loop van 2016, wordt door de nieuwe achtbaan Wildfire, dit de 6de hoogste houten achtbaan van de wereld). De Voyage behaald een topsnelheid van 108,5km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan is 1963,5 meter lang en is daarmee de 2de langste houten achtbaan ter wereld.

 

#5: Goliath – Six Flags Great America (50,3m)

Goliath werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De achtbaan is 50,3 meter hoog en heeft een daling van 54,9 meter waardoor Goliath de grootste drop heeft van alle houten achtbanen ter wereld. Goliath behaald een snelheid van 115,9km/u en is op moment van schrijven de snelste houten achtbaan van de wereld. Dit record zal hij verliezen in maart aan Lightning Rod (Dollywood). De achtbaan heeft 2 inversies en komt daarmee in de top 3 te staan van meeste inversies op een houten achtbaan. Goliath is 944,9 meter lang en heeft met een first-drop van 85 graden, de steilste first-drop van alle houtenachtbanen in de wereld.

 

#4: El Toro – Six Flags Great Adventure (55,2m)

El Toro werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De achtbaan is 55,2 meter hoog waardoor die na de opening van Wildfire de 4de hoogste houten achtbaan van de wereld wordt. De achtbaan heeft een drop van 53,6 meter wat de 2de grootste drop is van alle houten achtbanen. El Toro behaald een topsnelheid van 112,7km/u en was daarmee tussen 2009 (na de sluiting van Son of Beast) tot 2014 de snelste houten achtbaan ter wereld. El Toro is 1341,1 meter lang en de steilste drop is 76 graden.

 

#3: T Express – Everland (56m)

T Express werd gebouwd in 2008 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. De achtbaan heeft een hoogte van 56 meter en een first-drop van 46 meter. Tijdens de first-drop van 77 graden behaald T Express een snelheid van 104km/u. De achtbaan is zowel de hoogste en snelste en heeft de grootste en steilste drop van alle houten achtbanen in Azië. Met een lengte van 1641 meter is het de 2de langste houten achtbaan van Azië.

 

#2: Wildfire – Kolmården (57m)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen midden 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. De achtbaan wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt en zal een drop krijgen van 49 meter. Wildfire zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gemaakt zal 1300 meter lang worden. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#1: Colossos – Heide Park Resort (60m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan is met een hoogte van 60 meter de hoogste houten achtbaan van de wereld en heeft een drop van 48,5 meter. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossus heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen.

 

 

Het verleden:

In 1970 werd de legendarische houten achtbaan The Beast geopend in het Amerikaanse pretpark Kings Island, deze werd gebouwd door Charlie Dinn. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. De achtbaan is al 37 jaar lang, met een lengte van 2243 meter, de langste houten achtbaan ter wereld. Een ritje op The Beast duurt maar liefst 4 minuten en 10 seconden. The Beast behaald een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaald wordt door tunnels onder de grond. De achtbaan heeft 2 lifthills, 3 tunnels en koste 4 miljoen dollar.

De Beast was zo populair en legendarisch dat het in 2000 een opvolger kreeg, Son Of Beast. Nooit in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige houten achtbaan met een looping. Son Of Beast behaalde een snelheid van 126,2 km/u en was 66,4 meter hoog met een daling van 65,2 meter. Son Of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd. Na de sluiting van Son of Beast werd El Toro plots de snelste houten achtbaan ter wereld en Colossus kreeg het hoogte record terug in handen. Tot op heden is er geen enkele houten achtbaan die de waanzinnige snelheid en hoogte van Son of Beast heeft kunnen evenaren of verbeteren.

 

 

De toekomst:

De laatste jaren is er heel wat veranderd in deze top 10 lijst. In 2012 en 2014 zorgde Wodan Timbur Coaster en Goliath nog voor een grote wijziging in de top 10. Maar ook dit jaar zullen er nog 3 achtbanen openen die zich zullen vestigen in de hoogste regionen. Wildfire wordt de 2de hoogste houten achtbaan ter wereld. In Wanda City Theme Park opent dit jaar Viper, de langste, snelste en hoogste achtbaan van China. Over de hoogte is nog wat onduidelijkheid, maar het zou gaan om een hoogte van 48,7meter met een drop van 43,3 meter. In Dollywood opent dit jaar dan weer de snelste houten achtbaan ter wereld. De exacte hoogte is hier nog niet van bekend. Wat al wel is geweten is dat de achtbaan een drop zal krijgen van 50,3 meter. Hierdoor wordt Lightning Rod de achtbaan met de 3de grootste daling van alle houten achtbanen in de wereld.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.