Het Domein van de Grotten van Han stelt nieuwigheden voor

Tijd voor een ondergronds avontuur…

 

Twee nieuwe en authentieke  natuurervaringen

Daar wij steeds streven om onze bezoekers een authentieke natuurervaring te bieden, stellen wij dit jaar twee nieuwe avontuurlijke ondergrondse activiteiten voor.

Omdat wij ons bewust zijn van de pracht van het grottennetwerk waarin deze nieuwe activiteiten zullen plaatsvinden, willen wij het publiek ontvangen met een milieuvriendelijk initiatief. Het ongeschonden behoud van deze plaatsen en het leven dat erin voorkomt, blijft onze eerste prioriteit.

 

Het Speleo Parcours: fun met het gezin

 Vanaf 1 mei 2016 kunnen onze bezoekers speleoloog spelen in een beveiligd ondergronds parcours in de Grot.

Na een rit met een eeuwenoude tram gaan de deelnemers langs een paadje naar het Speleo Parcours. Zij krijgen een overall,  een helm, een hoofdlamp en een koppelriem en beginnen alleen aan hun escapade. Tijdens de ondergrondse tocht zullen ze klimmen, stappen en kruipen over een afstand van 600 meter.

Deze leuke gezinsactiviteit leert de avonturiers meer over zichzelf en over deze mysterieuze wereld, waar meer leven in zit dan men denkt.

© Grotten Van Han
© Grotten Van Han

 

De grot « Père Noël »: exclusief en fysiek veeleisend

 Misschien herinnert u zich nog dat we vorig jaar de 50e verjaardag herdachten van de ontdekking van de mooiste ongerepte grot van België: de ‘Père Noël’ grot.

Enkel een paar bevoorrechte mensen hebben de grot in het verleden kunnen bezoeken! Dit jaar wordt dit natuurwonder eindelijk opengesteld voor het publiek. Vanaf 9 april 2016 zullen kleine groepjes bezoekers ze kunnen ontdekken en bewonderen.

Dit ondergrondse en heel exclusieve avontuur zal omkaderd worden door speleologen die een opleiding kregen als gids. Voor deze tocht, die fysiek veeleisend is en gebeurt met enkel het licht van de hoofdlampen, krijgen de deelnemers een complete speleologie-uitrusting.

De moeilijkste passages zijn beveiligd met kabels en een apenbrug. Het parcours blijft geheim want  wij wensen de authenticiteit van de grot te behouden.

© Grotten Van Han
© Grotten Van Han

 

Met de nieuwe LED-verlichting onthult de Grot zich op een totaal andere manier

Ook in de Grot gaan de werken verder. In 2016 zal meer dan de helft van het parcours voorzien zijn van LED-verlichting. Deze technische uitdaging laat de natuurlijke kleuren van de grot en de schoonheid van de kalkafzettingen veel beter tot hun recht komen.

Naast het esthetisch aspect is de vernieuwing ook milieuvriendelijk. LED-lampen zijn tien keer zuiniger dan de klassieke gloeilampen. Bovendien hebben de lampen een veel langere levensduur en warmen ze (bijna) niet op. Dat laatste beperkt de ontwikkeling van mossen en algen in de Grot.

 

De uitdaging is groot maar het enthousiasme van ons team is nog groter. Het was aangenaam en motiverend voor onze technici om te vernemen dat de eerste reacties van de bezoekers zeer positief waren.

 

Nieuw bij de beren!

Wij hebben met ongeduld op het moment gewacht. Een laatste vergadering met onze landschapsarchitect en eindelijk waren we er klaar voor …

In dit begin van 2016 is het Domein van de Grotten van Han verheugd zijn beroemd koppel beren een bos te kunnen bezorgen om rond te snuffelen, te spelen, te verkennen, een terrein om in te wroeten en om siësta te houden onder de bomen… ‘La Dolce Vita’ in berenland!

 

De werken zijn begonnen.

Op dit ogenblik houden de beren hun winterslaap en verkiezen ze in de warmte te blijven. Het is vooral daarom dat we deze periode hebben gekozen om de werken uit te voeren. Het einde van de belangrijkste fase van de herinrichting is voorzien voor eind maart.

In enkele woorden… we hebben nog meer verrassingen in petto op het Domein van de Grotten van Han! Aarzel niet om ons een bezoek te brengen.