Grote renovatie voor boegbeeld van Wiener Prater

Wiener Prater is een grote vaste kermis gelegen in de hoofdstad van Oostenrijk, Wenen. In het park staan ontelbare attracties opgesteld, waaronder maar liefst 12 achtbanen. Maar het bekendste beeld uit het park is zonder twijfel het Reuzenrad, dat er sinds 1897 haar rondjes draait. Na zoveel jaren dienst moet er uiteraard geregeld een onderhoud uitgevoerd worden.

 

In Wiener Prater krijgt het overbekende reuzenrad dit jaar een grondige renovatie, alle wagonnetjes aan het rad worden vervangen door nieuwe. Het rad zelf stamt al af van 1897, de wagonnetjes uit 1946. Het renoveren is een onderdeel van de 250ste verjaardag van het park.

Dit reuzenrad kent al een behoorlijke geschiedenis, tijdens de tweede wereldoorlog ging het nog in vlammen op, nadien werd het volledig gerenoveerd en uitgerust met 15 wagons. Ooit was men nog van plan dit rad te slopen, een gerechtelijk bevel werd hiervoor gegeven, maar door gebrek aan geld is het blijven staan. Nu, 50 jaar na de eerste grote renovatie worden alle wagons vervangen door nieuwe. Hier is een kostprijs van €4.000.000 mee gemoeid.

In de jaren na de oorlog sloot het park tijdens de winterperiode, maar ondertussen blijft het een jaarrond open. De nieuwe wagons werden om die reden uitgerust met verwarming voor in de winter, maar ook airco voor in de zomer.

De oude wagons worden een voor een vervangen, na sluitingstijd, waardoor het rad nooit buiten bedrijf zal zijn. De oude wagons worden trouwens allemaal verkocht, na een grondige schoonmaakbeurt. Er zouden ondertussen al zes wagons verkocht zijn.

Een ritje op dit reuzenrad zal door de werkzaamheden niet duurder worden, de prijs bedraagt €9.50.

 

 

Bron en foto’s: Wiener Prater