Grootste mobiele achtbaan ter wereld komt naar Wiener Prater

Olympia Looping, de grootste mobiele achtbaan ter wereld, zal dit jaar opgesteld worden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. De achtbaan, die momenteel wordt opgebouwd, zal er nog tot eind augustus verblijven, dat heeft de eigenaar van de achtbaan bevestigd.

 

Rudolf Brath, de eigenaar van Olympia Looping, is momenteel bezig om de gigantische kermisachtbaan met maar liefst 5 loopings op te bouwen in Wiener Prater. De achtbaan zal daar ruim 5 maand verblijven tot het einde van augustus om daarna afgebroken en opnieuw opgebouwd te worden op het grote bier feest Oktoberfest in Duitsland. Het grootste pretpark van Oostenrijk zal door de komst van Olympia Looping tijdelijk 13 achtbanen in het aanbod hebben.

Olympia Looping werd gebouwd in 1989 door de legendarisch Duitse achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf, achtbaanbouwer Zierer en staalproducent BHS. De gigantische mobiele achtbaan behaald een snelheid van 80km/u en is een kleine 35 meter hoog. Tijdens de rit van maar liefst 1,25 kilometer gaan de bezoekers doorheen 5 loopings. Olympia Looping kan met 5 treinen van 28 personen tegelijk rijden waardoor een waanzinnige capaciteit van 3000 personen per uur bereikt kan worden. Tijdens een ritje worden extreemhoge G-krachten bereikt tot een maximale van 5,2G. Alles tezamen weegt Olympia Looping 900 ton. Er is geen enkele achtbaan in de wereld die 5 traditionele loopings bevat. De 5 loopings die elks een andere kleur hebben, stelt de Olympische vlag voor en dat verklaard ook meteen de naam van de achtbaan.

De kermisfamilie die de achtbaan uitbaat heeft een eigen vloot van Mercedes Benz trucks en kranen om het gevaarte te kunnen vervoeren. Alles tezamen zijn er ongeveer 50 transporten nodig, inclusief 3 woonwagens en 2 personeelscontainers. Olympia Looping wordt opgebouwd door 10 mensen, dit neemt een hele week in beslag.

© Stefan Scheer
© Stefan Scheer

 

Bron: Parkerlebnis, Wikipedia, Olympialooping

Foto’s: Jonathan Sansens & Stefan Scheer