De geschiedenis van: Parc Astérix

Parc Astérix is samen met Mirapolis, Zygofolis en Big Bang Schtroumpf gebouwd in de jaren 80. Het waren alle 4 grootte Franse projecten. Jammer genoeg is alleen Park Astérix een echt succes geworden. Zowel Mirapolis als Zygofolis zijn ondertussen gesloten en gedeeltelijk afgebroken. Dat andere park, Big Bang Schtroumpf gaat ondertussen door het leven als Walygator Parc.

 

De start van een succesvol park.

In 1981 is er voor het eerste sprake van Parc Astérix. Pas 4 jaar later blijkt dat het project haalbaar is. In 1987 word er dan gestart met de bouw van het gloednieuwe park. Op 27 april 1989 is het dan zover, Parc Astérix gaat open.

 

Het park opende met 5 themagebieden:

Via Antiqua: deze zone bevat de ingang en de mainstreet van het park. Hier zijn geen attracties terug te vinden, alleen winkels en restaurants.

 

L’Empire Romain/Het Romeinse rijk:

 • Le carrousel de César, een paardenmolen
 • La Descente du Styx, een rapid River van Intamin Amusement Rides
 • Le Petite trein, een rondritje voor de kinderen
 • Gaulois-Romains : een show Arena.

 

Grand lac/Grand Lake (Heden : La Grèce Antique/Het oude Griekenland & Les Vikings/Vikingen):

 • Le Cheval de Troie: een vliegend tapijt van zierer
 • Le Theatre de Poseidon, een dolfinarium
 • La Galère, een Schommelboot
 • L’Escadrille des As,  draaimolen met vliegtuigen
 • Les Petits Drakkar : een draaimolen met bootjes
 • Les Petites Chaises volantes : een kleine kettingmolen
 • Goudourix : een loopingcoaster van Vekoma met 7 loopings.

 

Rue de Paris/Straten van Parijs ( Heden : À travers le temps/Door de tijd):

 • Les Chaises volantes : een kettingmolen.

Daarnaast vindt je hier een grote overdekte hal terug. In deze hal zie je verschillende ambachtslieden. De zone evolueerd van parijs in de  middeleeuwen naar parijs in de 17de en 18de eeuw.

 

Le village d’Astérix / Het dorp van Asterix (Heden Bienvenue chez les gaulois / Welkom bij de Galliërs):

 • Épidemaïs Croisières : Een boottochtje doorheen het dorp van Astérix
 • Grand Splatch : een Shoot the Chute, rondom de rots waarop Astérix zit
 • Les Petits Chars Tamponneurs : Mini Botsauto’s
 • La Ronde des Rondins: een Zierer achtbaan
 • Magique Panoramix: een Theater zaal.

 

Het park was van bij de start een succes. Een te groot succes, het werd een overrompeling. De toeganswegen, parking en attractie’s konden al dat volk niet aan. Het park wordt meerdere keren afgesloten. Er kwamen in het openings jaar zo’n 1.350.000 bezoekers langs.

Hieronder kan je een filmpje zien van de bouw van het park.

 

Het park doet het goed in de jaren 90.

1990, het park pakt zijn capaciteitsproblemen aan door de restaurants te vergroten en door een nieuwe thema  gebied te openen ‘Place de Gergovie’ (Heden : Bienvenue chez les gaulois / Welkom bij de Galliërs). In deze nieuwe zone vind je 3 attracties :

 • les Chaudrons: een draaiende koffiekopjes attractie
 • La Petite Tempete: een koggemolen
 • Trans’Arverne (Heden: SOS Numerobis) een Zierer achtbaan

Je vindt er ook het restaurant Chez Selfservix (Heden : Le Relais Gaulois) Deze zone wordt later samengevoegd met Le village d’Astérix/ het dorp van Astérix in de nieuwe zone Bienvenue chez les gaulois/Welkom bij de Galliërs.

 

In 1991 word de Gaulois-Romains arena uitgebreid met 500 zitplaatsen, en wordt er een nieuwe show opgevoerd. Ook wordt er een poppentheater gebouwd in het dorp van Astérix.

1992, de Old-timer rit ‘Nationale 7’ wordt toegevoegd aan het thema gebied À travers le temps/Door de tijd.

 

1993, In het themagebied À travers le temps/Door de tijd, wordt het theater La fontaine geopend. Hier kon je een show zien met animatronics. Het park vierde dit jaar zijn 5 jarig bestaan door elke maand een event te organiseren.

In 1994 word een deel van het Grand lac/Grand Lake themagebied omgevormd naar het La Grèce Antique/Het oude Griekenland themagebied. Zowel Le Cheval de Troie en Le Theatre de Poseidon behoren tot dit nieuwe themagebied. Dat is niet alles want ook de Zierer achtbaan Le Vol d’Icare wordt aan dit themagebied toegevoegd.

 

1995, de Log Flume Menhir Express wordt geopend in het Le domaine lacustre themagebied. Le domaine lacustre is het oude Place de Gergovie themagebied. De waterattractie bevat een tot op heden vrij uniek element.

In La Grèce Antique/Het oude Griekenland themagebied komt er een octopus attractie met de naam Hydra bij.

 

We zijn ondertussen 1996, in À travers le temps/Door de tijd word er een nieuwe stuntshow geopend, en dus ook een nieuwe theaterzaal. Er komt ook een extra ambachtscene bij in hetzelfde themagebied als de nieuwe theaterzaal.

 

1997, La Rivière d’Élis een boottochtje van Mack Rides wordt toegevoegd aan La Grèce Antique/Het oude Griekenland, maar dat is niet alles ook de houten achtbaan Tonnerre de Zeus van CCI ziet het levenslicht.

 

1998, Les Espions de César een trapmonorail gaat open in L’Empire Romain/Het Romeinse rijk.

 

In 1999 viert het park zijn 10de verjaardag met de komst van L’Oxygenarium, een spinning rapid river van Whitewater West. Vergelijkbaar met de reeds verwijderde Bobby Drop in Bobbejaanland. In juli opende L’Hotel des 3 Hiboux, het eerste hotel van het park.

 

Een nieuwe eeuw en heel wat nieuwigheden.

2000,In het Panoramix theater wordt een nieuwe show opgevoerd.

 

Voor 2001 pakt het park uit met een bobslee achtbaan van Mack Rides. De baan krijgt de naam La trace du Hourra. Hierdoor moet de achtbaan Trans’Arverne van plaats veranderen.

 

2002, de effecten van de waterattractie Le Grand Splatch worden hersteld. Daarnaast wordt het park overgenomen door Compagnie des Alpes.  De Achtbaan Trans’Arverne verandert van naam en noemt vanaf dan Périférix.

 

In 2003 wordt het themagebied Le Rue de Paris uitgebreid met Le Transdemonium, een spookhuis in een middeleeuwse setting.

 

Het park bestaat 15 jaar in 2004, het wordt een groot feest, maar wel eentje zonder nieuwigheden. 2005 brengt een nieuwe show in het Panoramix Theater.

In 2006 komen de Vikingen naar het park. Het deel van het park met La Galère, L’Escadrille des As , Les Petits Drakkar , Les Petites Chaises volantes  en Goudourix krijgt een viking thema. Daarmee verdwijnt dus ook het Grand Lac themagebied. Het station van Goudourix word aangekleed als een vikingschip.

Tevens zijn er nog andere wijzigingen in de themagebeiden. Le domaine lacustre en het dorp van Astérix vormen vanaf dan samen het Bienvenue chez les gaulois / Welkom bij de Galliërs gebied. Rue de Paris/Straten van Parijs gaat vanaf dan door het leven als À travers le temps/Door de tijd.

Helaas is er dit jaar ook minder nieuws. Een Belgische jongen valt uit een bootje op de rapid rivier La Descente du Styx en verdrinkt. De attractie gaat na het ongeval dicht.

 

2007, er komt een nieuwe show in Gaulois-Romains theater, en een nieuwe show in het Panoramix Theater. Het park is voor de eerste keer open in de winter.

Voor 2008 pakt het park uit met de mooiste mad house ooit gebouwd. Le Défi de César koste zo’n € 12 miljoen  en kan je vinden in het L’Empire Romain/Het Romeinse rijk themagebied. Ook La Descente du Styx gaat terug open, er zijn verschillenden extra beveiligen toegevoegd. De attractie verandert ook van naam en noemt vanaf dan Romus et Rapidus.

 

2009, 20 jaar parc Astérix. Wederom geen nieuwe attractie dit jaar, wel loopt er een verjaardags parade door het park en loopt er een speciaal verjaardag programma. Het park viert dit jaar ook voor het eerst Halloween met Peur Sur Le Parc.

2010, een nieuw frietkraam Fritapopoulus wordt geopend. Ook worden er extra scene’s toegevoegd aan de bootvaart Épidemaïs Croisières

 

In 2011 word het restaurant Caïus gerenoveerd. Dit jaar is er,  na 4 edities, geen winteropening meer.

2012 brengt een investering van 20 miljoen naar het park. De achtbaan Oz’iris, een hangende baan gebouwd door B&M, open haar deuren in het nieuwe themagebied Egypte. De achtbaan Périférix ligt in dit nieuwe gebied en krijgt een update en een 2de naamsverandering. De baan heet nu SOS Numérobis.

 

In 2013 vindt er een retracking plaats van de achtbaan Goudourix. Ook verschijnen er een kleine watershow in het Egyptische deel van het park.

 

2014, de oude kinderzone van het park werd afgebroken en maakt plaats voor een nieuw kindergebied. ‘Le La Forêt d’Idéfix’ telt 5 nieuwe attracties :

 • Aérodynamix: Magic Bikes van Zamperla
 • Etamine: Barnyard van Zamperla
 • Hydrolix: een mini log flume
 • Lavomatix: een jump arround van zamperla
 • Enigmatix: een droptoren van zamperla.

Door de komst van deze attracties moest de achtbaan La Ronde des Rondins verdwijnen, deze verhuisde naar Fraispertuis. Les Espions de César ging tijdelijk dicht omdat de track verlegd moest worden

 

In 2015 pakt het park uit met 3 nieuwe shows. Eentje in het Gaulois-Romains theater, eentje in het dorp van Astérix, en het Panoramix Theater gaat na 5 jaar terug open na een grondige opknapbeurt. Ook Les Espions de César gaat terug open na een grondig onderhoud.  Ook de ingang kreeg een opknapbeurt.

 

De Toekomst.

Voor 2016 opent het park een Disco Coaster met de naam DiscObélix in het La Grèce Antique/Het oude Griekenland. Lees meer hier.

 

Voor 2017 zou er een grote nieuwe achtbaan op de planning staan. Lees meer hier. Ook voor de jaren daarna zijn er nog voldoende ideetjes meer weten? Lees hier.

 

 

Artikel: Maarten Busschots

Bron: lelutecien.fr

Foto’s: Bob Van Dyck