Top 10 hoogste achtbanen ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 hoogste achtbanen ter wereld. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 snelste achtbanen ter wereld.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Thunder Dolphin – Tokyo Dome City (80m)

We beginnen dit lijstje met Thunder Dolphin. Thunder Dolphin is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in 2003. De achtbaan is gebouwd op en rond het dak van Tokyo Dome City in de Japanse hoofdstad. De achtbaan is 80 meter hoog en heeft een dop van 66,5 meter. Tijdens de rit behaalt de achtbaan een snelheid van 130km/u.

 

#9: Intimidator 305 – Kings Dominion (93m)

Intimidator 305 is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in 2010. De achtbaan is gelegen in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. Intimidator 305 heeft zijn naam niet gestolen en is behoorlijk intimiderend met zijn hoogte van 93 meter en een drop van 91,4 meter. Tijdens de rit behaalt de achtbaan een snelheid van 144,8km/u op een track van 1554,5 meter. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken en heeft veel twist en hoge G-krachten. Intimidator 305 heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#8: Leviathan – Canada’s Wonderland (93,3m)

Leviathan is de hoogste achtbaan van Canada en is gelegen in Canada’s Wonderland. Leviathan is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard (B&M). De achtbaan is 93,3 meter hoog en heeft een drop van 93,3 meter. Naast deze indrukwekkende hoogte heeft de achtbaan met een snelheid van 148,1km/u een top 10-plaats te pakken in de lijst van snelste achtbanen ter wereld. Daarnaast is de achtbaan met zijn 1672,1m alles behalve kort te noemen. Leviathan is genoemd naar een zeemonster uit de Tenach (Joodse Bijbel) en het Oude Testament. De achtbaan heeft 28 miljoen dollar gekost en opende in 2012.

 

#7: Millennium Force – Cedar Point (94,5m)

Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds als 3de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste achtbaan met een volledig circuit (geen shuttle achtbaan dus). Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en behaald een snelheid van 149,7km/u waardoor het de 9de snelste achtbaan ter wereld is. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter en een drop van 91,4 meter is Millennium Force ook de 7de hoogste achtbaan in de wereld en destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#6: Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land (97m)

Steel Dragon 2000 werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Morgan in het Japanse Pretpark Nagashima Spa Land en verbrak bij opening alle records van Millennium Force dat 2,5 maand eerder opende in Amerika. Het moest de ultieme achtbaan worden op alle vlakken. De achtbaan behaald een snelheid van 152,9km/u en was bij opening (en nu nog steeds) de slechtste achtbaan ter wereld met een kettinglift. De achtbaan was met 97 meter eveneens de hoogste achtbaan ter wereld met een volledig circuit en had de grootste drop met 93,5 meter. Met een lengte van bijna 2,5 kilometer is het al 15 jaar lang de langste achtbaan ter wereld. Steel Dragon 2000 is genoemd naar het jaar waarin die gebouwd werd (2000). In het Verre Oosten was het jaar 2000 het jaar van de draak (Dragon). Steel Dragon 2000 deelt de 7de plaats in de lijst van snelste achtbanen met de 15 jaar later geopende Fury 325.

 

#5: Fury 325 – Carowinds (99,1m)

Fury 325 is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard (B&M) en opende in het jaar 2015 in Carowinds gelegen in Amerika. De achtbaan heeft een hoogte van 99,1 meter en een drop van 97,5 meter, wat het de hoogste achtbaan ter wereld maakt met een lifthill. Boven de grote hoogte behaald de achtbaan een snelheid van 152,9km/u en is daarmee (samen met Steel Dragon 2000) de snelste achtbaan ter wereld met een klassieke lifthill. Net zoals Steel Dragon 2000 heeft Fury 325 een zeer lang parcours van meer dan 2 kilometer en staat daarmee in de top 5 van langste achtbanen ter wereld.

 

#4: Tower of Terror II – Dreamworld (115m)

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gebouwd in het Australische pretpark Dreamworld en is de hoogste achtbaan van Oceanië. Met een hoogte van 115 meter komt de achtbaan in het select clubje van de 4 achtbanen die hoger zijn dan 100 meter. Tower of Terror II behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden en was destijds de snelste achtbaan ter wereld. Bezoekers worden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering is de baan wel hoger dan dat het treintje effectief komt, de eigenlijke val is hierdoor ‘maar’ 100 meter. In 2010 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen. De achtbaan behaald dezelfde snelheid als Superman: Escape from Krypton en staat daarmee op een gedeelde 5de plaats in deze lijst.

 

#3: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (126,5m)

Superman: Escape from Krypton is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelijkaardig als Tower of Terror II en opende in het zelfde jaar (1997) in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen een jaar werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden. De achtbaan is 11,5 meter hoger als Tower of Terror II en is daarmee 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is met 100 meter gelijk aan zijn Australische broer. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. In 2011 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#2: Top Thrill Dragster – Cedar Point (128m)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van hoogste en snelste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point, dat als enige pretpark twee achtbanen in deze top 10 heeft staan. Top Thrill Dragster heeft een hoogte van 128 meter en een afdaling van 121,9 meter en is daarmee de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Bezoekers worden in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd waardoor het bovendien de 3de snelste achtbaan in de wereld is. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en is in het thema van een Drag race. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel waardoor veel achtbaan fans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#1: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (139m)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides die maar liefst de volledige top 3 van hoogste achtbanen in de wereld gebouwd hebben. De achtbaan brak bij opening zowel het record van hoogste en snelste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka is gebouwd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en is met zijn hoogte van maar liefst 139 meter al 10 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld. Daarbij heeft de achtbaan een drop van 127,4 meter waarmee het ook record houder is van de diepste drop op een achtbaan. Kingda Ka was de eerste achtbaan ter wereld die met 206km/u de magische grens van de 200km/u overschreef. De achtbaan wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206km/u gelanceerd wat het de snelste achtbaan van America maakt.

 

Snelle achtbanen en inversies:

Wat deze lijst duidelijk maakt is dat een spannende achtbaan niet overkop hoeft te gaan, want in deze top 10 staat er geen enkele achtbaan met een inversie.

 

Europese snelle achtbanen en de toekomst:

Als je zelf een achtbaan van de lijst wilt uitproberen zal je dus buiten Europa moeten reizen, want er komt geen enkele Europese achtbaan in de top 10 voor. De hoogste Europese achtbaan is met 76 meter en een daling van 78 meter Shambhala gelegen in PortAventura Park te Spanje (13de plaats op de wereld ranglijst). In 2017 zal deze zijn eerste plaats afstaan aan de nog te bouwen achtbaan in Ferrari Land dat eveneens in Spanje zal komen te liggen. De nieuwe achtbaan zal gebouwd worden door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De hoogte zal 112 meter worden waardoor deze de 5de hoogste achtbaan ter wereld wordt.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2015 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen in de wereld.